Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2012

Π. Νίκας: Πορευόμαστε σε ένα πουκάμισο αδειανό

Τη δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση για την Αυτοδιοίκηση περιέγραψε  ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, με τη μείωση πόρων και συνακόλουθα την ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, που έχουν οδηγήσει σε διαλυτικά φαινόμενα προστίθεται η οικονομική κρίση. «Πορευόμαστε σε ένα πουκάμισο αδειανό» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανάγκη να σταθεί όρθια η Αυτοδιοίκηση και να διατηρήσουν οι αιρετοί την αξιοπρέπειά τους στις τοπικές κοινωνίες.

Αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα σημείωσε ότι, οι  οριζόντιες περικοπές δεν μπορεί να συνεχίζονται, χαρακτηρίζοντας το ως  ένα μέτρο χωρίς προγραμματισμό, το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα και εντάσεις.  

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Π. Νίκα Προέδρου της ΠΕΔ Πελλοπονήσου.     

 

Π. ΝΙΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε αναπληρωτή Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου.

Μέσα στο σύντομο χρόνο, θα προσπαθήσω να εκφράσω τις απόψεις και τις απόψεις των συναδέλφων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε.

Είναι δύσκολη και κρίσιμη η κατάσταση για την Αυτοδιοίκηση. Δεν αρκούν μόνο τα οικονομικά προβλήματα τα οποία έχουμε, με την μείωση των πόρων και συνακόλουθα με την ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, που έχουν οδηγήσει σε διαλυτικά κοινωνικά φαινόμενα. Υπάρχει και η θεσμική κρίση. Πορευόμαστε σε ένα πουκάμισο αδειανό όσον αφορά στην Αυτοδιοίκηση. Γινόμαστε εκπρόσωποι του κράτους σιγά – σιγά. Γινόμαστε Διοίκηση ή καλύτερα Υποδιοίκηση σε επίπεδο Δήμων, όπως προσφυώς είχε πει ένας συνάδελφος.

Επιπλέον, υπάρχουν και ηθικά ζητήματα, αγαπητοί συνάδελφοι, τα οποία εκπορεύονται δυστυχώς και από την Βουλή και από ορισμένους Βουλευτές εναντίον των αιρετών. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία θίγουν την αξιοπρέπειά μας και την ηθική μας υπόσταση. Παρουσιαζόμαστε περίπου οι αιρετοί ότι είμαστε το κύριο πρόβλημα της δυσπραγίας της ελληνικής κοινωνίας και αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε.

Είναι κρίσιμο το συνέδριο αυτό, διότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Την αξιοπρέπεια την οποία έχουμε στις τοπικές μας κοινωνίες.

Θα μιλήσω για ένα άλλο ζήτημα, που θεωρώ ότι αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες του έκτακτου συνεδρίου μας. Το ζήτημα του προσωπικού.

Ο Δήμαρχος είναι εξ ορισμού, ο προϊστάμενος και ο προστάτης του προσωπικού. Υπάρχουν ζητήματα σοβαρότατα με την διαθεσιμότητα. Στον Δήμο μου, υπάρχει πρόβλημα από 15 μέχρι 20 υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν 20 και 22 χρόνια υπηρεσίας. Δεν τους προσέλαβα εγώ. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Αυτές οι οριζόντιες περικοπές, που τις έχουμε με ένταση καταγγείλει στο παρελθόν, δεν μπορεί να συνεχίζονται. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να μην προστατεύσει τους υπαλλήλους του. Δεν είναι θέμα το πώς θα σταθεί στην κοινωνία. Έχουμε πάρει πολλές φορές μέτρα και αποφάσεις, τα οποία δεν είναι έτσι και τόσο κοινωνικά αποδεκτά. Υπάρχει και ηθικό ζήτημα. Αν δεν προστατεύσει, αν δεν βοηθήσει τους εργαζόμενους ο φυσικός τους προϊστάμενος που είναι ο Δήμαρχος, τότε ποιος θα το κάνει;

Είναι ένα μέτρο χωρίς προγραμματισμό, είναι ένα μέτρο το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα και εντάσεις. Δεν θα σταματήσουν οι εντάσεις, αν δεν βρεθούν εκείνες οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Τελειώνοντας, γιατί πρέπει να μιλήσουν και άλλοι. Να πω δυο κουβέντες μόνο. Ότι δεν φτάνουν τα προβλήματα τα οικονομικά και τα κοινωνικά που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα πρώτοι εμείς και κυρίως εμείς. Στην δική μου πόρτα, έρχονται κατά μέσο όρο 50 άνθρωποι που ζητούν κάθε μέρα ένα κομμάτι ψωμί, σε μία πόλη η οποία υφίσταται, ίσως σε μικρότερο βαθμό την κρίση την οικονομική από άλλες πόλεις και από άλλες κοινωνίες.

Υπάρχουν προβλήματα μεγάλα και σε σχέση με το κράτος, γιατί καθυστερούν τα έργα από την γραφειοκρατία του κράτους; Γιατί δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την δημοτική περιουσία, γιατί η νομοθεσία είναι της δεκαετίας του ’30. Γιατί δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αυξήσουμε τους πόρους μας; Ποιες είναι οι ευθύνες του κράτους;

Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι πρέπει να βγούμε όρθιοι από αυτό το συνέδριο, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπειά μας, να αγωνιστούμε για την Αυτοδιοίκηση και να πάρουμε αποφάσεις τέτοιες, οι οποίες θα κάνουν αίσθηση στην ελληνική κοινωνία, όχι να τιμωρήσουμε τους δημότες μας. Υπάρχουν  λύσεις, οι οποίες συνδέονται με την δική μας παρουσία, με την δική μας αποχή. Εν πάση, περιπτώσει, κάτι πρέπει να γίνει για τον θεσμό που με αγάπη υπηρετούμε και για την δική μας αξιοπρέπεια.

Σας ευχαριστώ πολύ.

           

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…