Άρθρο Localit 20 Νοεμβρίου, 2017

Π.Κουρουπλής: Να επισπευσθεί η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σχιστού

Την επίσπευση των διαδικασιών για ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας φάσης του έργου, που αφορά την αποκατάσταση του επικίνδυνου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στο Σχιστό, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά από ειδική σύσκεψη που συγκάλεσε στο υπουργείο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπύρος Κοκκινάκης, η βουλευτής Β΄ Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης  και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί οι τρεις από τις τέσσερις φάσεις του έργου, με χρήματα που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο φάκελος για την τελευταία φάση της αποκατάστασης

Επισημάνθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να εξετάσουν το φάκελο που υπέβαλε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) για την αποκατάσταση της 4ης και τελευταίας φάσης  του έργου, η οποία έχει καθυστερήσει περίπου 1,5 χρόνο και αφορά την στέγη του ΧΑΔΑ.

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τις υπηρεσίες να έχουν ολοκληρώσει το έργο, το αργότερο σε ένα μήνα. Αν και το έργο, όπως είπε, δεν έχει ολοκληρωθεί,  δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή στις ποσότητες νερού που δέχεται.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας, που αφορά όλους τους πολίτες στην Αττική και επισήμανε ότι όπως ολοκληρώθηκαν οι προηγούμενες φάσεις με τον  ΧΑΔΑ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η 4η φάση του έργου.

Ειδικά στις περιπτώσεις που απειλείται η υγεία του γενικού πληθυσμού δεν επιτρέπεται οποιοδήποτε γραφειοκρατικό εμπόδιο ή καθυστέρηση, δήλωσε ο υπουργός.

Με ραδιενεργά απόβλητα ο ΧΑΔΑ Σχιστού

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΧΑΔΑ του Σχιστού είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα με ραδιενεργά απόβλητα. Εκτιμάται ότι στον χώρο αυτό έχουν εναποτεθεί περί τα 10 εκατομμύρια τόνοι φωσφογύψου, που είναι ραδιενεργό απόβλητο και είναι αποτέλεσμα της παραγωγικής επεξεργασίας του φωσφορικού οξέως από το πρώην εργοστάσιο λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα, που έκλεισε το 1999.

Το ραδιενεργά απόβλητα του εργοστασίου επί 20  έτη, απορρίπτονταν σε ανοιχτή χωματερή στο Σχιστό Περάματος, σε πλαγιά του όρους Αιγάλεω.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…