23 Αυγούστου, 2021

Ωρωπός: Ο τόπος μαρτυρίου γίνεται σύγχρονο μουσείο δημοκρατίας.

Ένα όνειρο 47 και πλέον χρόνων έγινε πραγματικότητα για τον Ωρωπό. Οι παλαιές φυλακές Ωρωπού που αποτέλεσαν τόπος εξορίας και μαρτυρίου για τους αγωνιστές της δημοκρατίας την περίοδο της χούντας θα μετατραπούν σε χώρο δημοκρατίας και πολιτισμού. Ενάμιση χρόνο μετά το αίτημα του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη και έντεκα μήνες μετά την επίσημη εξαγγελία του πρωθυπουργού πως ο χώρος θα παραδοθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δήμο Ωρωπού ήρθε και η ανακοίνωση χρηματοδότησης ύψους 6.700.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Την ανακοίνωση χρηματοδότησης έκανε στο χώρο ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Τα 13 στρέμματα των παλαιών φυλακών θα μετατραπούν στο χώρο μνήμης, ιστορίας και δημοκρατίας και με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα ψηφιοποιηθούν τα ντοκουμέντα, φωτογραφίες και σπάνιο αρχειακό υλικό που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μουσείο που θα μείνει παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα κελιά της απομόνωσης του Μίκη Θεοδωράκη, του Ανδρέα Λεντάκη και του Μανώλη Γλέζου καθώς και σπάνιες μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τις πέτρινες μέρες που δοκιμάστηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα.

«Νιώθω πραγματικά συγκινημένος και απόλυτα δικαιωμένος που πίστεψα και πάλεψα αυτό το όνειρο. Το όφειλα στη γενιά που έγραψε την ιστορία αυτού του ηρωικού τόπου. Το όφειλα στις γενιές που έρχονται. Στις γενιές που θα πρέπει να είναι περήφανες για όσα οι παλιότεροι τους άφησαν παρακαταθήκη. Στις γενιές που δικαιούνται ένα καλύτερο αύριο, πιο φωτεινό, πιο πολιτισμένο, πιο ανθρώπινο, πιο δημοκρατικό. Και συ λαέ βασανισμένε…μην ξεχνάς τον Ωρωπό…», δήλωσε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.

Τα κτίρια κτίστηκαν πριν από 111 χρόνια για τις ανάγκες του Αμαλίειου Ορφανοτροφείου. Άρχισαν να οικοδομούνται  το 1909 σε έκταση που όρισε με διαθήκη του ο Ανδρέας Συγγρός μεγαλοκτηματίας της περιοχής από το 1897 δύο χρόνια πριν τον θάνατο του. Ο χώρος λειτουργούσε σαν Ορφανοτροφείο μέχρι το 1933, τότε άλλαξε την λειτουργία του σε φυλακές καθώς εξαγοράστηκε από το Ελληνικό δημόσιο. Οι φυλακές λειτουργούσαν κατά παράβαση των διεθνών προδιαγραφών αφού στεγάζονταν στους ίδιους χώρους ενήλικοι με ανήλικους κρατούμενους. Τα κτίρια ισοπεδώθηκαν με τον ισχυρό σεισμό του 1938 και οικοδομήθηκαν ξανά μόνο σαν φυλακές. Η επταετία των Συνταγματαρχών μετέτρεψε το 1967 τις φυλακές σε χώρο έγκλειστων πολιτικών κρατούμενων και τόπο εξορίας αλλά καταργήθηκαν με την πτώση τους. Σε ένα από τα κτίρια των πρώην φυλακών εγκαινιάστηκε (1976) το 1ο Γυμνάσιο Ωρωπού, λειτούργησε εκεί έως το 1989 όπου μεταφέρθηκε σε νεόχτιστο γειτονικό κτίριο. Σήμερα σε ένα από τα κτίρια στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο Ωρωπού. Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Σεπτέμβριο του 2019 έθεσε το αίτημα παραχώρησης των φυλακών από το Ελληνικό Δημόσια και το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δήμο Ωρωπού. Τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου παρέδωσε το χώρο στο Δήμο Ωρωπού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές Δήμων 17 Οκτωβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χρήστος Στυλιανίδης από Ιθάκη : Αν δεν είχε σπάσει τοιχία ο δήμαρχος, θα είχαμε νεκρούς

Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ

Καλές Πρακτικές Δήμων 20 Σεπτεμβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΓΟΥ –ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Σημαντικό έργο υλοποίησε για τους πολίτες της περιοχής, ο Δήμαρχος Παπάγου –Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος .…

Καλές Πρακτικές Δήμων 08 Σεπτεμβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, στο πλαίσιο της συνεχούς εκπόνησης έργων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής…