Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2024

Οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης σε οικισμούς δρομολογούν Δήμος και ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδας

Με την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης στο Πρόγραμμα “ΚΡΗΤΗ” και συγκεκριμένα στη Δράση “Συμπλήρωση / Αναβάθμιση Υποδομών Ύδρευσης” της Περιφέρειας Κρήτης, Δήμος και ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδας, δρομολογούν οριστική λύση, στο πρόβλημα υδροδότησης των οικισμών Πανοράματος, Αμουργελών, Στείρωνα, Πατσιδέρου, Βόνης, Γαλατά και Θραψανού.

Το έργο με τίτλο: “Νέα Συστήματα Υδροδότησης για την επάρκεια της ποσότητας και βελτίωση της ποιότητας του νερού σε οικισμούς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας”, προϋπολογισμού 1.240.000 €  αφορά  σε δύο υποέργα:

  • Α. Υδροδότηση των οικισμών Πανοράματος, Αμουργελών, Στείρωνα και Πατσιδέρου προϋπολογισμού 470.000  €  πλέον Φ.Π.Α. και
  • Β.Διάνοιξη νέας γεώτρησης και κατασκευή δικτύου τροφοδοσίας νερού για τους οικισμούς Θραψανού, Βόνης και Γαλατά, προϋπολογισμού 530.000 € πλέον Φ.Π.Α.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, στην ανακοίνωσή του, η  Δ.Κ. Πανοράματος αντιμετωπίζει χρόνια και σοβαρά προβλήματα υδροδότησης ως προς την επάρκεια νερού και οι ανάγκες καλύπτονται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες με βυτιοφόρο. Για την επίλυση του προβλήματος η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π. είχε προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης που αφορά στην κατασκευή εξωτερικού δικτύου μεταφοράς νερού από την περιοχή Αρκαλοχωρίου προς την Δ.Κ. Πανοράματος μέσω Πατσιδέρου και στην κατασκευή δύο αντλιοστασίων και δύο δεξαμενών αποθήκευσης νερού.

Συγκεκριμένα το έργο προβλέπει την κατασκευή δικτύου τροφοδοσίας νερού από τον οικισμό Χουμέρι προς τον οικισμό Πατσίδερο και από τον Πατσίδερο προς τους οικισμούς Στείρωνα, Πανόραμα και Αμουργέλλες, συνολικού μήκους 9.200 μέτρα. Δύο αντλιοστάσια θα χρησιμοποιούνται για την ανύψωση της πίεσης στο δίκτυο ενώ δύο νέες δεξαμενές αποθήκευσης νερού συνολικής χωρητικότητας 150 Μ3 θα κατασκευαστούν στο Στείρωνα και στις Αμουργέλλες.

Λόγω του προβλήματος των αυξημένων νιτρικών της λεκάνης Θραψανού, η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π. είχε εκπονήσει σχετική μελέτη που αφορά την ανόρυξη νέας γεώτρησης και την κατασκευή εξωτερικού δικτύου μεταφοράς νερού.

Το έργο περιλαμβάνει την ανόρυξη νέας γεώτρησης στη θέση “Κολομόδης” της Δ.Κ. Βόννης παροχής περίπου 40 Μ3 / ώρα. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή δικτύου τροφοδοσίας νερού μήκους 3.200 μέτρων, ενώ θα αξιοποιηθεί και υφιστάμενος αγωγός για τη μεταφορά του νερού από τη θέση “Μικρή Δεξαμενή Βόνης” έως της θέση “Δεξαμενή Θραψανού” και έτσι θα υδροδοτούνται με ποιοτικό νερό οι οικισμοί Βόνη, Γαλατάς και Θραψανό..

“Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του υδρευτικού συστήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή και τη ΔΕΥΑΜΠ και τα δύο αυτά υδρευτικά έργα συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα επάρκειας ως προς την ποσότητα και ποιότητα του νερού ύδρευσης των Δ.Κ. Πανοράματος, Βόνης και Θραψανού”, δήλωσε ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΠ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Μystreet»: Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για καταγγελία αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα

Οι δήμοι θα καταχωρίσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», το οποίο…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τις ανάγκες και τα προβλήματα των δομών κοινωνικής μέριμνας στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαντορίνη: Έρευνα του ΕΚΠΑ για τον εντοπισμό περιοχών αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου

Συστηματική έρευνα στο ανάγλυφο της Σαντορίνης διεξάγει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του…