Άρθρο Localit 20 Μαρτίου, 2019

Οργή και καταδίκη κατά της ρατσιστικής βίας κατά προσφυγόπουλων στην Κόνιτσα

Η κοινωνία της Κόνιτσας είναι οργισμένη για την επίθεση που έκαναν με ρόπαλα, άγνωστοι κουκουλοφόροι εναντίον ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που ζουν στην τοπική δομή φιλοξενίας, τόνισε o δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9.

Όπως είπε ο κ Παπασπύρου οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με την αστυνομία θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπιστούν οι δράστες της απαράδεκτης ενέργειας εναντίον μικρών παιδιών, που απλώς έπαιζαν ποδόσφαιρο στην αυλή του σχολείου. Όπως είπε ο δήμαρχος Κόνιτσας ήδη συνομίλησε με τους πρόσφυγες που διαμένουν στην δομή φιλοξενίας της περιοχής και τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι παρόμοιο συμβάν δεν θα ξανασυμβεί.

Από την επίθεση  των αγνώστων ροπαλοφόρων ένα παιδάκι τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε για τις πρώτες βοήθειες. 

Να σημειωθεί ότι η ρατσιστική επίθεση εναντίον ασυνόδευτων προσφύγων που ζουν στη Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας της Άρσις – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων συνέβη το βράδυ της Κυριακής.

Όπως έκανε γνωστό η Άρσις, με βάση τις μαρτυρίες, η επίθεση εκδηλώθηκε με βάση σχέδιο, στη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν προσφυγόπουλα της Δομής, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί ένα από τα παιδιά στο νοσοκομείο με κάταγμα στο χέρι.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Άρσις επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι από τον περασμένο Νοέμβριο ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες διαμένουν στη Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας που διατηρούν στην Κόνιτσα η ΑΡΣΙΣ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Οι ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία της περιοχής, συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικές δραστηριότητες, φιλοξενούνται στο δημοτικό γυμναστήριο και δέχονται την ενεργή υποστήριξη και αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας.

Ανάλογα περιστατικά, σημειώνεται στην ανακοίνωση, δεν πρόκειται να κάμψουν τη διάθεση της ΑΡΣΙΣ να υποστηρίζει τα δικαιώματα των ανήλικων, ασυνόδευτων προσφύγων, παρέχοντάς τους κάθε βοήθεια ώστε να εντάσσονται ομαλά στις νέες γι’ αυτούς συνθήκες της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας.

“Καταδικάζουμε κάθε ρατσιστική και μισαλλόδοξη συμπεριφορά απέναντι στους αλλοδαπούς, δικαιούχους διεθνούς προστασίας που καταφεύγουν στη χώρα μας και μάλιστα τους πλέον ευάλωτους και αδύναμους όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Καλούμε την τοπική κοινωνία να απομονώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στις δράσεις για τη φροντίδα και προστασία των ασυνόδευτων προσφύγων.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές να επιληφθούν αποτελεσματικά και να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά” καταλήγει η Άρσις.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 08 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάγωμα του ΠΔ για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2. 000 κατοίκων και διάλογο για μια εφαρμόσιμη λύση ζητά ομόφωνα το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που κοιτάζει πίσω, ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον»…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 08 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάγωμα του ΠΔ για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2. 000 κατοίκων και διάλογο για μια εφαρμόσιμη λύση ζητά ομόφωνα το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που κοιτάζει πίσω, ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον»…

Ενδιαφέρουν 08 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση δημάρχου Νισύρου με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής αρχής

Μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Επίσημη επίσκεψη στην Πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, πραγματοποίησε…