Άρθρο Localit 15 Απριλίου, 2015

ΟΟΣΑ: Το 43,4% του μισθού στην Ελλάδα σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

δημόσιοΤο  43,4% του μισθού στην Ελλάδα πηγαίνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, υπερβαίνοντας κατά πολύ το μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που είναι 26,9%.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του διεθνούς οργανισμού σε 34 χώρες μέλη  με βάση τα στοιχεία του 2004.

Με βάση τα ευρήματα της στη χώρα μας οι οικογένειες με παιδιά φορολογούνται αναλογικά περισσότερο από τους φορολογούμενους χωρίς οικογένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία – και αφού ληφθούν υπόψη τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται – οι οικογένειες με παιδιά φορολογούνται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τους φορολογούμενους χωρίς οικογένεια, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ η φορολόγηση των οικογενειών με παιδιά είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη.

Μετά την Ελλάδα σε ότι αφορά το επίπεδο φορολόγησης των οικογενειών με παιδιά, ακολουθούν το Βέλγιο ( 40,6%) και η Γαλλία ( 40,5%) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Νέα Ζηλανδία (3,8%), στη Χιλή (7%) ,την Ελβετία (9,8%) και την Ιρλανδία( 9,9%).

Σε ότι αφορά το επίπεδο φορολόγησης των φορολογούμενων χωρίς οικογένεια, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 14η θέση στον κατάλογο του ΟΟΣΑ.

Το ποσοστό των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της αμοιβής στην κατηγορία αυτή φθάνει στο 40,4% (39,1% το 2000), έναντι 36% του μέσου όρου στον ΟΟΣΑ (36,7% το 2000).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το άθροισμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί των αμοιβών αυξήθηκε κατά 3,1 μονάδες το 2011 σε σχέση με το 2010, ενώ μειώθηκε κατά 2,8 μονάδες το επόμενο διάστημα.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 04 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Κεφαλογιάννης: Οι δήμοι έχουν πάρει φέτος 40 εκατ. ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

«Πρέπει όλοι οι δήμοι να συνδεθούν στην ειδική πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα» «Οι δήμοι…

Ρεπορτάζ 04 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο δήμος Θεσσαλονίκης φωτίζει την πόλη με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις

Περισσότερο ποιοτικό φως και λιγότερο ενεργοβόρο απέκτησαν στην Θεσσαλονίκη οι πλατείες Αγίου Γεωργίου και Αρχαίας…

Ρεπορτάζ 03 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΔ Ηπείρου για το πρόγραμμα ανέργων 55+: Παράσταση διαμαρτυρίας όλων των ΠΕΔ στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας

Προτείνει διήμερο κλείσιμο των δημαρχείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…