Άρθρο Localit 22 Οκτωβρίου, 2016

Ομιλία Γ. Πατούλη στο 4ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ

enpe-2«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό και μέσο εξόδου από την κρίση» επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας το 4ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ με τίτλο «Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση».

Στο συνέδριο εκτός από τον οικοδεσπότη Πρόεδρο της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό παρέστησαν  το σύνολο των Περιφερειαρχών, των Αντιπεριφερειαρχών,  των  Περιφερειακών  Συμβούλων και των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Επίσης  ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο υφ. Εσωτερικών Γ.Μπαλάφας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β.Αποστόλου, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Τσιρώνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος,

ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Γεννιά, και ο τομεάρχης Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ Γ.Ιωαννίδης.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία της ουσιαστικής συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και επισήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή και την τοπική ανάπτυξη.

Ειδικότερα τόνισε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου, της δημιουργίας του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της στήριξης των επιχειρήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι  χρειάζεται η ενεργότερη συνεργασία των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών.

Ήδη, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις εργασίας των δύο Διοικητικών Συμβουλίων , της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, οι οποίες, όπως σημείωσε, αποτέλεσαν ένα πρώτο σημαντικό βήμα αλληλογνωριμίας, καταγραφής των κοινών προβλημάτων και διερεύνησης των κοινών στόχων και των δυνατοτήτων διαμόρφωσης ενός Προγράμματος κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.

Εξειδικεύοντας τους στόχους του προγράμματος τους συνόψισε στους εξής:

  • την αποτελεσματικότερη εξειδίκευση και αξιοποίηση των Τομεακών και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014–2020 και του «πακέτου Γιουνκέρ»,
  • τον συντονισμό των εκπροσώπων μας στα Ευρωπαϊκά όργανα και στα συλλογικά όργανα που συστήνουν σε εθνικό επίπεδο τα Υπουργεία,
  • τη συνεργασία των ομοειδών Επιτροπών της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ,
  • την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι το «Πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των Δήμων και των Περιφερειών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.

Επιπρόσθετα, όπως τόνισε, πρέπει να στηριχθεί η συνεργασία κάθε Περιφέρειας με την αντίστοιχη Περιφερειακή Ένωση Δήμων με στόχους :

  1. τον συντονισμό τους στον χωροταξικό και τον πολεοδομικό σχεδιασμό,
  2. τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων,
  3. την ενεργοποίηση των Περιφερειακών Επιτροπών Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ).
  4. τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (τοπικά σχέδια και περιφερειακά σχέδια διαχείρισης σε επίπεδο λεκανών απορροής),
  5. τον σχεδιασμό των μεταφορών και των συγκοινωνιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,
  6. τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και
  7. την αξιοποίηση των θεσμών διαβαθμιδικής συνεργασίας.

Η πιο επίκαιρη πάντως δυνατότητα συνεργασίας μας αφορά τον συντονισμό των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ στην Επιτροπή του ΥΠΕΣΔΑ για την «Επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Σε ότι αφορά τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κοινών προτάσεων, επισήμανε πως θα μπορούσαν να είναι για τα ακόλουθα ζητήματα :

  • Αποκατάσταση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 3852/2010 και διεύρυνση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
  • Καταστατική θέση των αιρετών και άρση των κωλυμάτων και των ασυμβιβάστων,
  • Προώθηση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης και βελτίωση των θεσμών διαβαθμιδικής συνεργασίας,
  • Βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ.

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, έναν ισότιμο της Κεντρικής Διοίκησης πυλώνα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Οι καιροί ου μενετοί. Ήρθε η ώρα της Αυτοδιοίκησης».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…