Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) για τους 12 μεγαλύτερους οικισμούς του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο προσδιορίστηκαν οι απαιτούμενες διαμορφώσεις, επεμβάσεις και κατασκευές στους οικισμούς του Δήμου, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο προσβάσιμων διαδρομών προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις (π.χ. σχολεία, ΚΕΠ, πάρκα, κέντρα υγείας, δημόσιες υπηρεσίες).
Στόχος του ΣΑΠ είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων σε κοινόχρηστους χώρους ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, τυφλών, γενικότερα όλων των άτομα ΑμΕΑ, αλλά και όλων των ευάλωτων χρηστών της οδού (κυρίως πεζών).
Οι οικισμοί του ΣΑΠ
Οι ωφελούμενοι οικισμοί είναι η Καλλονή, η Σκάλα Καλλονής, η Αγία Παρασκευή, ο Μανταμάδος, ο Πολιχνίτος, τα Βατερά, η Μήθυμνα, η Πέτρα, η Άντισσα, η Ερεσός, η Σκάλα Ερεσού, το Σίγρι. Οι κύριες προβλέψεις του ΣΑΠ αφορούν σε κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών, σε κατασκευή ή βελτίωση ράμπας ΑΜΕΑ για την πρόσβαση σε πεζοδρόμιο ή σε κτίριο, σε απομάκρυνση εμποδίων, σε βελτίωση της επίστρωσης ή σε δομικά στοιχεία, στο πλαίσιο φύτευσης, στη διασφάλιση ελευθέρου ύψους όδευσης, σε διαπλάτυνση, κατασκευή ή ανακατασκευή πεζοδρομίου, στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, στην απαγόρευση στάθμευσης, στη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ, στη διερεύνηση μονοδρόμησης ή πεζοδρόμησης οδικού τμήματος ή μετατροπή του σε ήπιας κυκλοφορίας, σε θέσπιση ορίου ταχύτητας, στην αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος.
Όπως επεσήμανε η αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Πολιτικής Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη με το ΣΑΠ ο Δήμος έκανε ότι ήταν εφικτό να γίνει, λόγω των ιδιαιτεροτήτων των οικισμών του.
«Οι οικισμοί μας παρουσιάζουν σημαντικές ιδιαιτερότητες, σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Διατηρητέα κτήρια, στενά σοκάκια, παραδοσιακές πλακοστρώσεις απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς. Για το λόγο αυτό, μεγάλη βαρύτητα δώσαμε στις συζητήσεις με τα Τοπικά Συμβούλια κάθε περιοχής, στο πλαίσιο της διαβούλευσης».
«Έχουμε πλέον ακόμα ένα εργαλείο στα χέρια μας, προκειμένου να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, διαμορφώνοντας συνθήκες ισότιμης πρόσβασης για όλους», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος.
Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Δήμου. Εκπονήθηκε σύμφωνα με το Ν. 4819/2021 και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από πόρους του Πράσινου Ταμείου, μέσω του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» 2022, στον Άξονα Προτεραιότητας 2: «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».