Άρθρο Localit 10 Σεπτεμβρίου, 2019

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και υπερψήφιση της ΠΝΠ για το Μάτι- Την Τετάρτη στην ολομέλεια

Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση και υπερψήφιση κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη «λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 και τη σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας ‘Μάτι Ξανά’».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της ΜεΡΑ25, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτησή του στην ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη. Είχαν προηγηθεί οι ακροάσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων, που έκαναν παρατηρήσεις και προτάσεις επί της ΠΝΠ, ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, δήλωσε πρόθυμος να συναινέσει «σε οποιαδήποτε λογική πρόταση» και προανήγγειλε την επέκταση της ρύθμισης και για τους πυρόπληκτους της Κινέτας, που υπέστη μεγάλες φυσικές καταστροφές το καλοκαίρι του 2018.

Ακόμα, ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα καταθέσει ρυθμίσεις, που θα αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ειδικών και τοπικών χωρικών σχεδίων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, χαρακτήρισαν θετικό το νομοσχέδιο, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη επίσπευσης και απλοποίησης των διαδικασιών για την γρήγορη αποκατάσταση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής. 

Ο νομικός σύμβουλος της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Γιώργος Τράντας, υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί σαφές στη ΠΝΠ, ότι τηρούνται οι κανόνες του κοινοτικού δικαίου που αφορούν την αρχή διαφάνειας και του ανταγωνισμού, όχι μόνο για την ορθή λειτουργία του υπό σύσταση νέου Οργανισμού αλλά και όλων των προσώπων που θα εμπλακούν στο νέο φορέα.

Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, επεσήμανε ότι δεν πρέπει μέλος του να συμμετέχει στο Δ.Σ της εταιρίας όπως προβλέπεται στη ΠΝΠ, αλλά να υπάρξει προσυμβατικός έλεγχος.

«Αντιλαμβάνομαι τις επείγουσες διαδικασίες, όμως ενόψει των παρεκκλίσεων για τις δημόσιες συμβάσεις, χρειάζεται προσοχή ώστε να υπάρχει διαφάνεια, υγιής ανταγωνισμός και κανόνες χρηστής διαχείρισης», ανέφερε η κ. Θεοτοκάτου, σημειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο να υπάρξει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας σχετικά με την προβλεπόμενη στην ΠΝΠ, εξαίρεση της εταιρείας από τον προσυμβατικό έλεγχο.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης με την οποία το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει την ευθύνη ανάθεσης της σύνταξης χωρικού σχεδίου για τη περιοχή, καθώς και τη δυνατότητα να κάνει απευθείας αναθέσεις έργου, τονίζοντας ότι θα τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Στασινός, αν ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία, θα απαιτούνταν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου, με το κόστος να ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΕΕ, όπως είπε, θα το κάνει μέχρι τον Ιούλιο με 500.000 ευρώ και εθελοντική εργασία.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Διονύσης Γκούτας, πρότεινε την επικαιροποίηση των δασικών χαρτών με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1975.

Επιτάχυνση των διαδικασιών για να λυθούν προβλήματα που παραμένουν άλυτα, καθώς όπως είπε, «ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση υπάρχει και το γραφειοκρατικό δημόσιο κράτος που τις δυσχεραίνει», ζήτησε η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και κατοίκων του Νέου Βουτζά, Έμυ Κροκίδη.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της σύστασης και λειτουργίας της εταιρείας ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ, τονίζοντας ότι η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να δώσει λύσεις, ενώ επεσήμανε ότι «όλα τα σπίτια που κάηκαν πρέπει να ξανακτιστούν, εκτός από εκείνα που συνιστούν καραμπινάτες περιπτώσεις παρανομίας».

Ο δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου Ευάγγελος Μπούρνος, έδωσε έμφαση στην λειτουργία της εταιρίας ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν φαλκιδεύσεις, καθώς θα διαχειρίζεται μεγάλα ποσά.

Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων στο Μάτι, Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος, ζήτησε μεταξύ άλλων να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης των εγκαυματιών.

Τόσο ο Γρηγόρης Σταμούλης, δήμαρχος Μεγάρων όσο και ο Γιώργος Γκιώνης, δήμαρχος Αγίων Θεοδώρων, ζήτησαν να συμπεριληφθούν στη ΠΝΠ για το Μάτι και οι δικές τους περιοχές, προκειμένου να αποκατασταθεί η «αδικία».

Ο Δαμασκηνός Μεντής, πρόεδρος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ανατολικής Αττικής, ζήτησε να αποζημιωθούν στο 100% όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Μάτι και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να έχει την ευθύνη για όλες τις διαδικασίες και όχι ιδιωτικές εταιρίες.

Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4o Christmas Night Run την Κυριακή στο Χαλάνδρι

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, το Christmas Night Run, το…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίπλα στους οικονομικά αδύναμους και αυτά τα Χριστούγεννα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στέκεται αρωγός στους οικονομικά…