Άρθρο Localit 11 Ιανουαρίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η έρευνα του ΕΜΠ και του δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη για τη διάσωση των προσφυγικών της Νίκαιας

Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα “Διάσωση της Προσφυγικής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Νίκαιας” που  εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος / Urban Environment Laboratory ύστερα από σχετική προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

«Η έρευνα για την πρσφυγική κληρονομιά της Κοκκινιάς, όπως αναφέρει ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής του ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας σε ανάρτησή στο fb, αποκάλυψε και κατέγραψε σχεδόν χίλιες τριακόσιες προσφυγικές κατοικίες της «πρώτης γενιάς» που σώζονται. Είναι η μεγαλύτερη καταγραφή η οποία έχει γίνει ως σήμερα και αποτελεί συνέχεια της έρευνας του 2018 «Προσφυγικός Πειραιάς».

Περιλαμβάνει την αξιολόγηση των κτιρίων, την αρχιτεκτονική και οικοδομική έρευνα, τις αποτυπώσεις σε σχέδια όλων των τυπολογιών – από τα ταπεινά αλλά πολύτιμα λόγω της ιστορίας που κρύβουν «Γερμανικά» παραπήγματα έως τις μνημειώδεις περίτεχνες «Πολυκατοικίες».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του τεράστιου αποθέματος που υπάρχει μέσα στην πόλη της Νίκαιας, είναι η εγκατάλειψη και η απαξίωση. Ενώ το 85% των κτιρίων βρίσκονται σε σχετικά καλή ή μέτρια κατάσταση, δηλαδή είναι ή άμεσα κατοικήσιμα ή επισκευάζονται με απλούς και φθηνούς τρόπους, παρόλα αυτά το 45% έχει ερημώσει. Ταυτόχρονα, σε έναν δήμο ο οποίος αντιμετωπίζει, όπως όλη η Αθήνα και ο Πειραιάς, μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα είναι αδιανόητο να υπάρχουν εκατοντάδες κενές κατοικίες, κατάλληλες για τη διαβίωση φοιτητών, νέων ή εν γένει όσων έχουν ανάγκη ή αναζητούν αξιοπρεπή φθηνή στέγη.

Η έρευνα καταλήγει σε συγκεκριμένες ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις για την αναβίωση αυτού του λανθάνοντος ιστορικού αρχιτεκτονικού αποθέματος. Στόχος είναι η αποκατάσταση προσφυγικών γειτονιών με σύγχρονους όρους διαβίωσης. Τούτο θα φέρει εκτός των άλλων την πολεοδομική ανασυγκρότηση και την αναβάθμιση της κεντρικής περιοχής της Νίκαιας -από το Κηποθέατρο στα βόρεια ως τον Άγιο Νικόλαο και την Οσία Ξένη στα νότια, ενός σημαντικού τοπικού κέντρου του Πειραιά το οποίο παρά τη λειτουργία του νέου σταθμού Μετρό δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό του».

Το σύνολο του ερευνητικού υλικού είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο εδώ: https://prosfigikospireas.blogspot.com/…/11/blog-post.html

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναβάθμιση υπηρεσιών προσχολικής αγωγής και φροντίδας

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο «Δημιουργία παιδαγωγικού πλαισίου, ψυχομετρικού εργαλείου και ψυχοεκπαιδευτικές…

Ενδιαφέρουν 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θεσσαλονίκης: Εκπαιδευτικά ενημερωτικά εργαστήρια στα ΚΑΠΗ με θέμα πρόληψη και υγεία

Εκπαιδευτικά ενημερωτικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν για τα μέλη του ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης, από εξειδικευμένο…

Ενδιαφέρουν 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιεράπετρα: Ευρεία σύσκεψη για τη μελέτη διαχείρισης των υδάτων της ολλανδρικής εταιρείας HVA

Ευρεία σύσκεψη, παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων στον τομέα της διαχείρισης υδάτων στην Ιεράπετρα, πραγματοποιήθηκε…