Άρθρο Localit 11 Δεκεμβρίου, 2020

Ολοκληρώνονται σήμερα οι δέκα συνεδριακές διασκέψεις της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Αττικής

Ολοκληρώνονται σήμερα οι δέκα συνεδριακές διασκέψεις της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ της χώρας με την ΠΕΔ Αττικής.

Πρόκειται για μια διαδικασία που έγινε μέσω τηλεδιασκέψεων, λόγω των ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας, που δεν επέτρεπαν την διεξαγωγή του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ ανταποκρινόμενη στην ανάγκη δημοκρατικού διαλόγου για την επικαιροποίηση και ανάδειξη των κρίσιμων θεμάτων και προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε βήμα σε κάθε αιρετό από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση,   όπως η θέσπιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των τοπικών αρχών, το νέο ΕΣΠΑ, το «μερίδιο» της Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» απαιτούν τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή τις συνεδριακές διασκέψεις ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

«Οι δύσκολες ώρες, λόγω της πανδημίας, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά τον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κοινωνική συνοχή και την σωστή λειτουργία των τοπικών μας κοινωνιών.
Την ίδια ώρα όμως, όλοι οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της πετυχημένης διαδικασίας των υβριδικών Συνεδριακών Διασκέψεων, είμαστε στις επάλξεις για τις προκλήσεις του αύριο.

Προτείνουμε, αιτιολογούμε και διεκδικούμε τον αυτοτελή μας ρόλο σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια. Οι επερχόμενες αλλαγές στον 4412 που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, οι προτάσεις μας στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων που θα καθοριστούν στο νομοσχέδιο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών, ο ρόλος μας στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι οικονομικές μας διεκδικήσεις στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, μέσα από τις Συνεδριακές Διασκέψεις, όχι μόνο επικαιροποιούνται αλλά και ενισχύονται με την καταγραφή των τοπικών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βγει πιο δυνατή από αυτές τις Συνεδριακές Διαδικασίες που ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα».


Με τους Δήμους της Αττικής η 10η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Με ψηφιακό οικοδεσπότη αυτή τη φορά την Περιφερειακή ΄Ενωση Δήμων Αττικής, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι δέκα ψηφιακές, μέσω τηλεδιάσκεψης, Συνεδριακές Διασκέψεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού κατάφερε να αναδείξει την ικανότητα της να προσαρμόζει τη λειτουργία της σε δύσκολες συνθήκες και να ανταποκρίνεται σε νέες προκλήσεις με αποτελεσματικότητα.

Η διοργάνωση συνεδριακών τηλεδιασκέψεων με όλες τις ΠΕΔ της χώρας και η παροχή δυνατότητας σε δεκάδες συνέδρους να καταθέσουν τις απόψεις τους, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία παρενέβη με εισηγήσεις και παρεμβάσεις και στις δέκα διασκέψεις, ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, μέσα από την οποία η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι βγαίνουν πιο δυνατοί.

Οι θέσεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν στις διασκέψεις αυτές, θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση των επικαιροποιημένων θέσεων της ΚΕΔΕ, που θα κατατεθούν στον διάλογο με το Υπ. Εσωτερικών, κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Οι δέκα Συνεδριακές Διασκέψεις σε αριθμούς:

  • Στις δέκα Συνεδριακές Διασκέψεις που έγιναν με όλες τις ΠΕΔ της Ελλάδας συμμετείχαν 674 Δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη των ΠΕΔ όλης της Ελλάδας.
  • Παρεμβάσεις έκαναν 130 αιρετοί
  • Οι δέκα Συνεδριακές διασκέψεις διήρκεσαν, συνολικά, 80 ώρες
  • Τις παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές μέσω του επίσημου καναλιού της ΚΕΔΕ στο Youtube.
  • Στη σημερινή Διάσκεψη της Αττικής, πήραν μέρος 80 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη της ΠΕΔ.
  • Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα ακούστηκε δυνατά «η φωνή των Δήμων».

Δ. Παπαστεργίου: Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε ισότιμα στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους

«Σήμερα ολοκληρώνεται η συνεδριακή μας διαδικασία με τη διοργάνωση της 10ης κατά σειρά διάσκεψης, με τους Δήμους της Αττικής. Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα η φωνή της Αυτοδιοίκησης ακούστηκε δυνατά, οι προτάσεις μας καταγράφηκαν και θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου μας με το Υπουργείο. Η σκληρή δουλειά όλων μας, αναδεικνύει την πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που κοιτάζει το μέλλον για το καλό των πολιτών. Δουλεύουμε ενωμένοι, με αποφασιστικότητα και κοιτάζουμε μπροστά για τοπικές κοινωνίες με ανάπτυξη και Δήμους αποτελεσματικούς, οικονομικά ανεξάρτητους», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Παπαστεργίου

Αντιμετώπιση της πανδημίας – Επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού

«Η ΚΕΔΕ, και ο κάθε Δήμαρχος ξεχωριστά, είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πολιτών και με τις κοινωνικές μας δομές δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του και τώρα στις εορταστικές μέρες.
Διαθέτουμε στο Υπουργείο όλους τους μηχανισμούς των Δήμων στον σχεδιασμό για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, που θα ξεκινήσει με το νέο έτος. Πρότασή μας είναι αυτό να γίνει ακόμη και με παράλληλο μηχανισμό, σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους. Και φυσικά είμαστε παρόντες για να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία για την ανάγκη του εμβολιασμού αλλά και της πιστής τήρησης των υγειονομικών μέτρων μέχρι να μειωθούν οι τραγικές απώλειες και τα κρούσματα»,
είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Προτάσεις για Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με οικονομική αυτοτέλεια, ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ενεργό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι οι αλλαγές στον 4412 και με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.
«Η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή σχεδιασμού του «Αντώνης Τρίτσης» είναι μια πρώτη σημαντική κίνηση για τον ρόλο που πρέπει να παίξουμε, όμως διεκδικούμε να έχουμε ενεργό ρόλο και στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τις προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει στον διάλογο που ξεκίνησε το καλοκαίρι. Ειδικά για το «Α.Τρίτσης» έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο πρόταση να υπάρξει ένας δίκαιος και λογικός τρόπος κατανομής, έτσι ώστε κανείς Δήμος να μην μείνει εκτός χρηματοδοτήσεων και πιστεύω πως σύντομα θα υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις.
Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει χωρίς μαξιμαλισμούς. Οι αλλαγές και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων στο νέο νομοσχέδιο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση οφείλουν να γίνει με αντίστοιχη μεταφορά πόρων αλλά και του απαραίτητου προσωπικού. Θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο όσων συμβαίνουν στα όρια των Δήμων μας με τα αντίστοιχα εργαλεία»
ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Για το ΠΔΕ ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι όταν αφορά σε έργα τοπικής σημασίας και εντός των ορίων των Δήμων πρέπει να δίνεται απ’ ευθείας στους Δήμους.


 

Γιώργος Μαρκόπουλος, πρόεδρος ΠΕΔ Αττικής – δήμαρχος Γαλατσίου: Παρεμβάσεις για λειτουργική και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στο τεράστιο βάρος που σήκωσε η Τ.Α. και εξακολουθεί λόγω της πανδημίας την ίδια ώρα που οφείλει να εκσυγχρονιστεί αναζητώντας όμως πόρους. Ο κ. Μαρκόπουλος παρουσίασε τα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις για να μπορέσει τη Τ.Α. να παραμείνει λειτουργική και αποτελεσματική:

  1. Το ζήτημα της επιτάχυνσης της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
  2. Τον κώδικα δημοτικών υπαλλήλων.
  3. Αρμοδιότητες και εμπλοκή των περιφερειών – μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – στις αρμοδιότητες και την λειτουργία των Δήμων. Το ξέρουμε από πρώτο χέρι όλοι μας, ο τρόπος που λειτουργεί η Αποκεντρωμένη δημιουργεί πολλές καθυστερήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού.
  4. Ανακατανομή χρηματοδότησης ΚΑΠ, έγκριση προϋπολογισμών Δήμων και η ανταπόκρισή τους στις ανάγκες αυτών. Σημαντικό ζήτημα οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναρτώμενοι με την ΑΠΟΓΡΑΦΗ.
  5. Το ζήτημα της κινητικότητας, το οποίο απειλεί να παραλύσει βασικές λειτουργίες υπηρεσιών εξυπηρέτησης πολιτών.
  6. 3Κ, 8μήνα εκτός ΑΣΕΠ λόγω covid – επαναπρόσληψη των ήδη εκπαιδευμένων υπαλλήλων.

(Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Μαρκόπουλου στη σελίδα της ΚΕΔΕ)

 


 

Δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελέγχους για την πανδημία ζήτησε από τους Δημάρχους της Αττικής ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Να πρωτοστατήσουν οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους στους ελέγχους για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας, γιατί μια χαλάρωσή τους θα ήταν καταστροφική, καθώς και να ενισχύσουν την κοινωνική τους δραστηριότητα για στήριξη των αδυνάμων, εν όψει των εορτών, κάλεσε τους Δημάρχους της ΠΕΔ Αττικής, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην 10η τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, διαδικτυακά.

«Στο Λεκανοπέδιο Αττικής δοκιμαζόμαστε από την πανδημία. Η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδοίκησης, τις επόμενες ημέρες, για να αντιμετωπίσουμε, αποτελεσματικά, την πανδημία του κορωνοϊού είναι πολύ μεγάλη. Δεν σας κρύβω, ότι ανησυχώ μήπως τα μέτρα για τις επόμενες ημέρες, από κάποιους συμπολίτες μας θεωρηθούν ως μια ευκαιρία για επιστροφή σε πλήρη κανονικότητα, η οποία αυτές τις ημέρες είναι αδιανόητη. Εσείς κύριοι Δήμαρχοι, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσετε, τις επόμενες ημέρες, στην αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία, απολύτως, χαλάρωση. Καθημερινά, δεκάδες συνάνθρωποί μας φεύγουν από τη ζωή. Αν υποστούμε μεγαλύτερο πλήγμα στην Αττική, αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και ζήτησε την κινητοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας και του προσωπικού, που σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθεί για την εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων. «Θέλω να σας ζητήσω να πρωτοστατήσετε στην εφαρμογή αυτών των ελέγχων και να δώσετε οι ίδιοι, με τη στάση σας, το παράδειγμα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την τιθάσευση της πανδημίας.

Κάλεσε και πάλι τους Δημάρχους να πρωταγωνιστήσουν στην καμπάνια εμβολιασμού, ώστε να αντιμετωπισθούν φοβίες, ανησυχίες και ανθρώπινοι προβληματισμοί, διότι βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση την οποία κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά σε όλη την ανθρωπότητα. «Όσο πιο αποτελεσματικά και συντονισμένα εφαρμόζονται τα μέτρα του lockdown και στη συνέχεια ο εμβολιασμός τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον εφιάλτη», σημείωσε.

Με δεδομένο ότι μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους Δημάρχους να κάνουν τα πάντα «προκειμένου αυτές τις ημέρες να στηριχθούν, πολύ περισσότερο, συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να στερούνται ακόμα και τα βασικά», είπε. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συνεισφορά του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και κάλεσε τους Δημάρχους να προχωρήσουν σε πρόσθετες δράσεις, πρωτοβουλίες αγάπης και αλληλεγγύης «για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων, γιατί διαφορετικά δεν θα είμαστε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, όπως θέλουμε να είμαστε», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε την εμβληματική παρέμβαση του προηγούμενου Σαββάτου για ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 10 δράσεων για την ανάδειξη και προστασία του Υμηττού, σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ και τις 14 εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα. Όπως είπε, στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και να στηριχθεί και να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία. «Τα έργα που εντάσσουμε στον “Αντώνης Τρίτσης” σχετίζονται όχι μόνο με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και με τη στήριξη των θέσεων εργασίας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι η πανδημία είναι ένα crash test για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία.

Τέλος, κάλεσε τους Δημάρχους να καταθέσουν προτάσεις για το νομοσχέδιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους, Δήμων και Περιφερειών, τονίζοντας ότι αποτελεί μια πολύ κρίσιμη μεταρρύθμιση, που αφορά στη λειτουργία του συνόλου του Κράτους και όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε δε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν με αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.


Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών:  Σύσταση νέου φορέα για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αναφέρθηκε στην σύσταση ενός νέου φορέα για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, βάζοντας έτσι ένα τέλος στο προηγούμενο καθεστώς που ακόμη και απλές αποφάσεις δεν μπορούσαν να εκτελεστούν καθυστερώντας το έργο των Δήμων.

Ο κ. Λιβάνιος είπε ότι θα συσταθούν 7 τέτοιοι μηχανισμοί σε όλη τη χώρα ώστε πλέον οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι άμεσα εκτελεστές και η όποια προσφυγή να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί το έργο των Δήμων και όπως τόνισε ο Υφυπουργός σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα οριστούν ποιες κατηγορίες αποφάσεων θα πηγαίνουν αυτεπάγγελτα για έλεγχο και ποιες θα είναι άμεσα εκτελεστές και έτσι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της εποπτείας. Φυσικά όποιο πρόσωπο ή φορέας με έννομο συμφέρον θα μπορεί να κάνει προσφυγή για τον έλεγχο νομιμότητας.

«Ο νέος αυτός φορέας θα είναι ανεξάρτητος από την ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών και συμβάλει στην αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών», επεσήμανε ο κ. Λιβάνιος.


 

Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών: Εξετάζεται νέα εκτάκτη επιχορήγηση στους Δήμους – Πιθανή παράταση για τα ληξιπρόθεσμα

Ο Γ.Γ του Υπ.Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τους συνέδρους ότι το Υπ. Εσωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο για μια ακόμη έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων λόγω των ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας, ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να ενημερώνουν σωστά το Μητρώο Απωλειών Εσόδων στο παρατηρητήριο ώστε να μπορούν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες τους.

Τέλος ο κ. Σταυριανουδάκης για τα ληξιπρόθεσμα είπε, ότι αν μέχρι τις 15/12/20 δεν υπάρχει υψηλή απορροφητικότητα είναι σε επικοινωνία με το Γενικό Λογιστήριο ώστε να δωθεί παράταση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2021.

 


 

Δημήτρης  Κάρναβος – «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»: Δεν νοείται ανάπτυξη στην χώρα μας χωρίς τον ενεργό ρόλο της ΤΑ

Με το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση στην αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας ξεκίνησε την εισήγησή του στη Συνεδριακή Διαδικασία της ΠΕΔ Αττικής ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος εκ μέρους των «Σύγχρονων Ισχυρών Δήμων».

Όπως είπε οι δήμοι ήταν αυτοί που σήκωσαν στην πλάτη τους το μεγάλο μέρος της διαχείρισης των κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας, που συνέδραμαν πολύ πιο δυναμικά στο να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις δυνατότητές τους, να εξυπηρετήσουν τους πολίτες  και από απόσταση και σε υψηλό επίπεδο. Και όλα αυτά έγιναν χωρίς  να υπάρξουν πολύ σοβαρά ελλείμματα. Υπενθύμισε ότι,  πριν λίγα χρόνια και στα μνημόνια, πάλι οι δήμοι είχαν στηρίξει σε πολύ δύσκολους καιρούς  την ελληνική κοινωνία, παρότι τότε υπέστησαν τη μεγαλυτερη οικονομική αφαίμαξη, στα χρόνια των μνημονίων.

Στην εισήγησή του τόνισε εμφατικά ότι «δεν νοείται ανάπτυξη στην χώρα μας χωρίς τον ενεργό ρόλο της ΤΑ».

Όπως είπε «χρειάζεται η αποκέντρωση, η πολυπολικότητα και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Η χώρα, η ΤΑ δεν μπορεί να πνίγεται στις χιλιάδες Προεδρικά Διατάγματα,  στους λαβύρινθους των αλληλοκαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, στο αλυσιτελές δίκαιο, στη λογική του όλα πρέπει να ξεκινούν «από πάνω προς τα κάτω». Χρειάζεται ένας νέος καταστατικός χάρτης, μια νέα αρχιτεκτονική λειτουργία για το σύνολο της ελληνικής πολιτείας. Και προφανώς βασικό στοιχείο πρέπει να είναι περισσότεροι ρόλοι και περισσότεροι πόροι φυσικά, ανάλογοι για την αυτοδιοίκηση  ιδιαίτερα στα πεδία της Ανάπτυξης, της Παιδείας και της Υγείας».

Πρόσθεσε ότι « βασικό στοιχείο για να λειτουργήσει η οποιαδήποτε θεσμική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, για τα πάντα.  Λίγοι ξεκάθαροι κανόνες, διακριτοί  ρόλοι και διακριτές ευθύνες για κάθε επίπεδο διοίκησης και δυνατότητες συνεργασιών και συνεργειών, με το θέμα της διάκρισης των ευθυνών».

Τόνισε επίσης ότι «τελειώνει η εποχή του softwork  και έρχεται η ώρα του hardwork ,των μεταρρυθμίσεων, έρχεται  η ώρα να προχωρήσουμε στις τομές στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση τον καταστατικο χάρτη της αυτοδιοίκησης την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Ο Δ. Κάρναβος έθεσε εμφατικά μια ακόμη σειρά ζητημάτων:

«Η μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους πρέπει να προχωρήσει  χωρίς λογικές τελικής μείωσης των διαθέσιμων πόρων αλλά με περιθώρια ευελιξίας. Θα πρέπει αποκτήσουμε περαιτέρω χρηματοδοτικά εργαλεία.

θα πρέπει να δούμε  άμεσα απελευθέρωση προσλήψεων, μπορούμε να κάνουμε ένα  σύμφωνο σταθερότητας με τους δήμους με συγκεκριμένα περιθώρια ελλειμμάτων, ειδικά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες «έπαιρνε» να είχε γίνει αυτό χθες, γιατί δεν επηρεάζουν με αυτό τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν κατανοώ επίσης  γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αποκέντρωση και ουσιαστική εμπλοκή  των δήμων στον κεντρικό φορέα απασχόλησης, στον ΟΑΕΔ, αλλά και στις ενεργητικές και παθητικές πολιτικές απασχόλησης. Πόσο δύσκολο πραγματικά είναι να έχουμε τοπικά σχέδια απασχόλησης και τοπικά γραφεία απασχόλησης;

Και επειδή συχνά γίνεται αναφορά σε κωλύματα, εγώ θα έλεγα προσχηματική αναφορά  σε ζητήματα διαφάνειας, νομίζω ότι κανένας μας δεν θα είχε αντίρρηση να εισάγουμε  στις τοπικές διακυβερνήσεις πυλώνες δημοκρατικού ελέγχου αλλά  και θεσμικών αντίβαρων. Όμως η δικαιολογία του μη ελέγχου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να στηρίζει τη λογική του συγκεντρωτικού και της  μόνιμης υπονόμευσης της αυτοδιοίκησης στη χώρα».

Συνέχισε λέγοντας ότι πέραν των όποιων θεσμικών παρεμβάσεων απαιτείται από την πλευρά του υπουργείου, άμεση πολιτική παρέμβαση στη λειτουργία της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής. Οι καθυστερήσεις ο ασφυκτικός ανούσιος έλεγχος, οι λάθος αποφάσεις, δεν έχουν κανένα προηγούμενο ούτε στο χώρο ούτε στο χρόνο. Δεν βοηθάνε την αυτοδιοίκηση δεν βοηθούν τις υπηρεσίες τους πολίτες αποτελούν θα έλεγα δυσφήμιση στη λειτουργία του κράτους.

Ο Δ. Κάρναβος κατέληξε λέγοντας ότι «Κι απ’ αυτή την υγειονομική κρίση η ΤΑ βγήκε νικητής. Όμως είναι μπροστά μας η οικονομική κρίση η οποία είναι εν τέλει θεσμική κρίση.Η Eλλάδα χρειάζεται να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο κι αυτό μπορεί να γίνει όταν αλλάξει θεσμικό μοντέλο, όταν αποκτήσει σύγχρονους και ισχυρούς δήμους».

 


 

Γιάννης Λυμπέρης – «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»: Να μην έχουμε αναστολές  και να προχωρήσουμε στην ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων

 

Θέλουμε να μπούμε μέσα  στα προβλήματα των κοινωνιών μας και των ανθρώπων μας  με τους αντίστοιχους πόρους  και οικονομικούς και ανθρώπινους να δώσουμε λύση, τόνισε στη Συνεδριακή Διάσκεψη της ΠΕΔ Αττικής, ο Δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, εκ μέρους του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», μιλώντας για τα ζητήματα μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας προς την Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό… τι κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα τα πάρουμε- αφού αυτή τη στιγμή έχουμε «ανοιχτά αυτιά» και μας ακούει ένα  υπουργείο (σ.σ. Εσωτερικών), με ένα κανόνα μια συνθήκη τώρα, σε αυτές τις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση των αρμοδιοτήτων.

Να μην έχουμε αναστολές να προχωρήσουμε σε αυτά τα ζητήματα.Εγώ δεν λέω όλα. Λέω  αντίστοιχα να κοιτάξουν  τις υπόλοιπες δυτικές προηγμένες κοινωνίες και να προχωρήσουν.

«Οικονομική αυτοτέλεια στο ποσοστό που πρέπει», συνέχισε,  «αν όχι να πετύχουμε εκείνο που έχει η αυτοδιοίκηση της Ευρώπης, να πετύχουμε προσέγγιση με αυτό το ποσοστό που θα παίρνει η Αυτοδιοίκηση. Και από εκεί και ύστερα και διοικητική αυτοτέλεια και θεσμικός χάρτης και η θέση των αιρετών όλα αυτά να τεθούν τώρα. Μέσα στην κρίση μέσα σ’ αυτή την πανδημία, να προσπαθήσουμε να δώσουμε ριζικές λύσεις για την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας».

 


 

Απόστολος Καλογιάννης – «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία»: Δεν μπορούν να δίνονται  σήμερα ως φιλέτα στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο όλα αυτά που εμείς μπορούμε να μετατρέψουμε σε κοινωνικό όφελος

«Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων πρέπει να έχει πίσω του και το ξκαθάρισμα των οικονομικών», επεσήμανε στην τοποθέτησή του στη συνεδριακής διαδικασία της ΠΕΔ Αττικής, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης εκ μέρους της «Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», προσθέτοντας ότι προφανώς και πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες ανάμεσα στο Κράτος στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στην Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού.

Σήμερα η Αυτοδιοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τις αρμοδιότητες που έχει όπως τα  σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί κ.α. ζητήματα, επειδή δεν έχει τα αντίστοιχα οικονομικά, πρόσθεσε.

«Η Αυτοδιοίκηση αυτήν τη στιγμή θα  έπρεπε να παίρνει περίπου 6 δισ. ευρώ και παίρνει 1,9. Αυτή είναι η κατάσταση. Με αυτά τα οικονομικά προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις αρμοδιότητες που έχουμε σήμερα και σ’ αυτές που θα ξεκαθαρίσουν.  Όταν μιλάμε να πάρουμε την πρωτοβάθμια υγεία, την προσχολική αγωγή, έχω ένα προβληματισμό… με ποια οικονομικά με ποια δεδομένα; Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε  στο επίπεδο αυτό αν δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποιοι πόροι θα ακολουθήσουν», όπως είπε ο Α. Καλογιάννης.

Πρόσθεσε δε ότι «αυτά είναι  ζητήματα που πρέπει να τα δούμε καθαρά αυτοδιοικητικά να   συστρατευτούμε σε μια διεκδικητική κατεύθυνση, η οποία  θα ορίζει αυτό το ξεκαθάρισμα με απόλυτο τρόπο σε ότι έχει σχέση με τα οικονομικά  και να μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Οραματιζόμαστε την ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση. Είμαστε παρασάγγας μακριά, νύχτες μακριά από την ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση.Παρά τα οράματα που μπορεί να έχουμε, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μπορέσουμε σήμερα να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή κατάσταση για τον πρωτοβάθμιο θεσμό της Αυτοδιοίκησης, για να προχωρήσουμε συντεταγμένα και με καλύτερα βήματα».

Αναφερόμενος σε νομοσχέδια, τα οποία όπως είπε, έχουν δώσει τη δυνατότητα να γίνεται συζήτηση στην ΚΕΔΕ, παρά το βιαστικό τρόπο με το οποίο ήρθαν, επεσήμανε «νομοσχέδια τα οποία μας βάζουν σε πολύ μεγάλο προβληματισμό».

«Με στοιχεία που έχουν πίσω τους, όχι απλώς την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα,  αυτόν τον έχουμε δίπλα μας, συνεργαζόμαστε. Αυτό που έχει αξία να πούμε σήμερα είναι,  «φιλέτα» της δικής μας δραστηριότητας  όπως είναι η ανακύκλωση, οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και όλα αυτά  τα οποία αύριο μεθαύριο μπορεί να προσδώσουν οφέλη στην Αυτοδιοίκηση, που εμείς μπορούμε  να τα μετατρέψουμε σε κοινωνικό όφελος, δεν μπορούν να δίνονται  σήμερα ως φιλέτα στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Ο Α. Καλογιάννης έκλεισε την εισήγησή λέγοντας  «Εμείς σε ότι αφορά την παράταξή μας με τη δημιουργική μας στάση θα είμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση… Να χτίσουμε το αύριο της ΤΑ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πέρα από ιδεοληψίες και ιδεολογήματα, και να συνταχθούμε όλοι μαζί στους αγώνες που  έρχονται για το θεσμό μας, αύριο και μεθαύριο».


Γιώργος Ιωακειμίδης – Νέα Αυτοδιοίκηση: Το θέμα δεν είναι πως θα μοιραστούμε τη φτώχεια, αλλά πως θα κάνουμε τους έτσι και αλλιώς ανεπαρκείς πόρους, επαρκείς

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, εκπρόσωπος της Νέας Αυτοδιοίκησης  κατά την ομιλία του τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους, δήμων και περιφερειών.

Σε ότι αφορά την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι πως θα μοιραστούμε μεταξύ μας τη φτώχεια, οι πόροι έτσι και αλλιώς είναι ανεπαρκείς, και αφού τους κάνουμε επαρκείς να δούμε πως θα τους μοιραστούμε».

Ο κ. Ιωακειμίδης επέμεινε για πολλοστή φορά στα προβλήματα και στις καθυστερήσεις που δημιουργούν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις στη λειτουργία των δήμων, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι προκειμένου να πάρει ένας δήμος έγκριση για την αγορά απορριμματοφόρου, θα πρέπει να περάσουν έξι μήνες!

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μένει μισή η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει την αγορά τους αν δεν λύσει αυτό το θέμα.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των σχολείων στους δήμους, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση όταν η ΚΤΥΠ έχει σταματήσει να πληρώνει, άρα θα πρέπει να πληρώσουν οι δήμοι για την αγορά των οικοπέδων και την κατασκευή τους, τη στιγμή που στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης μπορεί να ενταχθεί η κατασκευή μόνο ενός σχολείου. «Μετά τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Ιωκειμίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολικών καθαριστριών, που οι δήμοι λόγω της πανδημίας υποχρεώθηκαν να πάρουν  επιπλέον άτομα, το κόστος όμως μισθοδοσίας τους το επωμίζονται οι ίδιοι οι δήμοι, λέγοντας ότι για το δήμο του οι δαπάνες σε ετήσια βάση κυμαίνονται στις 300 χιλιάδες ευρώ και σχολιάζοντας ότι «δεν θα μας δώσει κανείς αυτά τα χρήματα. Όμως δεν βγαίνει έτσι.

Ζήτησε δε να δοθούν με οριζόντιο τρόπο χρήματα στους δήμους για να αναπεξέλθουν σε τέτοιες ανάγκες, εκτός των τουριστικών που  οι απώλειες λόγω της πανδημίας ήταν πολύ μεγάλες.


 

 Ηλίας Σταμέλος – Λαϊκή Συσπείρωση: Γενναία χρηματοδότηση των δήμων που αιμοραγούν, προσλήψεις προσωπικού, προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους δήμους

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλίας Σταμέλλος, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί στην πανδημία δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του τομέα υγείας ενώ μετέθεσε το πρόβλημα στην ατομική ευθύνη.

Σημείωσε ότι οι δημοτικές αρχές κλήθηκαν να ανταποκριθούν χωρίς την αναγκαία οικονομική ενίσχυση και προσωπικό, ενώ τώρα ο υπουργός την καλεί να συμβάλλουμε ξανά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει τους δήμους, που έχουν αναλάβει σειρά αρμοδιοτήτων και «αιμορραγούν οικονομικά».

Αναφερόμενος ο κ. Σταμέλλος στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2021 σημείωσε ότι η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη, ενώ προβλέπει 335 εκ. ευρώ ίδια έσοδα της Αυτοδιοίκησης «από τη διασταύρωση των τετραγωνικών που πάλι θα την πληρώσει ο λαός». Όσο για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους,  τόνισε ότι  «πάλι θα κληθούν οι δήμοι να εφαρμόσουν ένα φορομπηχτικό σύστημα».

Ο κ. Σταμέλλος ζήτησε να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση των δήμων, να ανοίξουν οι προσλήψεις προσωπικού, καθώς επίσης και προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στους δήμους.


 

Νίκος Σακούτης- Συντονισμός Αιρετών: Η Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει νέες αρμοδιότητες όταν δεν έχει τους πόρους να ασκήσει τις ήδη υπάρχουσες

Ζούμε κρίσιμες στιγμές, όπως είπε και ο υπουργός Εσωτερικών και μάλιστα τόνισε την ευθύνη των δήμων αλλά και την προσωπική ευθύνη. Όμως πρέπει να βγουν και ορισμένα συμπεράσματα για την ευθύνη της κεντρικής κυβέρνηση  στο θέμα της πανδημίας,  ανέφερε ο Νίκος Σακούτης, εκ μέρους του Συντονισμού Αιρετών.

«Δεν θα περίμενε κανένας βέβαια μετά από δέκα χρόνια αποδιάρθωσης του τομέα υγείας και παιδείας και των μαζικών μέσων μεταφοράς να δώσει λύση από τη μία ημέρα στην άλλη. Ωστόσο θα περίμενε κανείς μέσα σε αυτούς τους οκτώ μήνες να υπάρξει μια προετοιμασία  για το δεύτερο κύμα πανδημίας, αλλά και για τη συνέχεια» σημείωσε ο κ. Σακούτης, ο οποίος  υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί το επόμενο διάστημα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Σακούτης σημείωσε ότι η αποδιάρθρωση των μνημονίων συνεχίζεται και έρχεται τώρα η κυβέρνηση με την έκθεση Πισσαρίδη και σειρά νόμων και μέτρων να τη συνεχίσει.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά σημείωσε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι δήμοι θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν με 6 δις ευρώ, αλλά ο προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 1,9 δις ευρώ, ενώ οι παρακρατηθέντες και μη αποδοθέντες πόροι της  είναι  πάνω από 20 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, είπε καλείται η Αυτοδιοίκηση να αναλάβει νέες αρμοδιότητες όταν δεν μπορεί να προσφέρει τις αναγκαίες υπηρεσίες στους δημότες.

Παράλληλα ο κ.Σακούτης σημείωσε ότι στην πράξη και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης  υποδαυλίζεται και η θεσμική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, όπως έγινε με τα νομοσχέδια του υπουργείου Ναυτιλίας ή το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση.

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Με μια ματιά 25 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέος διαγωνισμός διασύνδεσης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας

Επαναπροκηρύχθηκε από τη ΔΕΥΑ Κοζάνης, με διεθνή ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό,  το έργο «Αγωγοί μεταφοράς και…

Ρεπορτάζ 25 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δρομολόγηση άμεσης λύσης στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου Ρόδου

Τη δρομολόγηση άμεσης λύσης στο μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης του Κτηματολογίου Ρόδου συμφώνησαν, χθες Τετάρτη…

Ενδιαφέρουν 25 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι δήμοι Εορδαίας και Γρεβενών επιλέχτηκαν για παροχή τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Οι δήμοι Εορδαίας και Γρεβενών είναι μεταξύ των πενήντα ενός δήμων στην Ευρώπη, μαζί με…