Άρθρο Localit 14 Οκτωβρίου, 2022

Ολοκληρωμένη μελέτη θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Ολοκληρωμένη μελέτη θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών θα παραλάβει σύντομα ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Αφορά στην αντιπλημμυρική, αλλά και αντιδιαβρωτική θωράκιση της περιοχής εκείνης, που επλήγη από την πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου.

Γι’ αυτή τη μελέτη, η δημοτική Αρχή ζήτησε τη βοήθεια του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του επισκέφθηκε δύο φορές την περιοχή και συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, προέβη σε λεπτομερή αυτοψία. Μετά την αυτοψία έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις και συμφωνήθηκε από κοινού να συνταχθεί μία ειδική αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική μελέτη στην ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή, η οποία θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στον Δήμο το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Συγχρόνως, συμφωνήθηκε μετά τη λήψη της σχετικής απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπόνηση ολοκληρωμένης επιχειρησιακής μελέτης αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Τα πρώτα αξιοποιήσιμα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου που αναμένεται σε 5 μήνες και ενδεικτικά είναι:

  1. Προσδιορισμός θέσεων και περιοχών οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο από σεισμούς και συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις), πλημμυρικά και μεταπυρικά φαινόμενα (έντονη διάβρωση, λασπορροές κ.α.), και υπόδειξη δέσμης έργων – παρεμβάσεων με στόχο να μειωθεί η διακινδύνευση
  2. Προσδιορισμός υποδομών – κατασκευών οι οποίες έχουν αυξημένη τρωτότητα ανά κίνδυνο και χρήζουν παρεμβάσεων
  3. Διάκριση του οικιστικού ιστού σε τομείς επιχειρησιακού σχεδιασμού και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης με επικαιροποίηση χώρων έκτακτης ανάγκης (καταφυγής, καταυλισμού, πρώτων βοηθειών και υποδοχή ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) και ανάλυση, εκτίμηση, και προσδιορισμός τρωτότητας τους
  4. Αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας το οποίο εξειδικεύεται ειδικά για τις υφιστάμενες γεωδυναμικές, υδρομετεωρολογικές, χωροταξικές, πολεοδομικές, και πληθυσμιακές-κοινωνικές συνθήκες του Δήμου λαμβάνοντας υπόψη το νέο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο την μείωση των επιπτώσεων σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
  5. Επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων δομικών μέτρων και άλλων παρεμβάσεων για την άμβλυνση του κάθε κινδύνου ξεχωριστά.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 01 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με εντατικούς ρυθμούς η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών της Πολεοδομίας Πειραιά

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών της Πολεοδομίας Πειραιά, έργο το οποίο…

Ενδιαφέρουν 01 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το ν/σχ για δημόσια περιουσία και αιγιαλό

Ψηφίστηκε από τη Βουλή κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το…

Ενδιαφέρουν 01 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελεγκτικό Συνέδριο: Αρχίζουν οι έλεγχοι για Κτηματολόγιο, δημόσια έργα, ισολογισμούς ΟΤΑ

Οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών  των δασικών πυρκαγιών, οι καθυστερήσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο,…