Άρθρο Localit 08 Απριλίου, 2022

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για τις συνθήκες προσβασιμότητας ΑμεΑ

Εκτενείς παρεμβάσεις σε όλα τα σημαντικά δημόσια σημεία και των τριών δημοτικών κοινοτήτων, θα κάνει ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ώστε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προσβασιμότητας σε ΑμεΑ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αυτοψία για την καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, προκειμένου να αποκτήσει συνολική εικόνα η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και εργασίες, για την πλήρη εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

Τόσο σε υπαίθριους χώρους και υπαίθριες διαδρομές, όσο και στα κτίρια, θα καταγραφούν τα στοιχεία σχεδιασμού και θα αξιολογηθούν ως προς τις προδιαγραφές, όπως ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία και σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Περιβάλλοντος «Σχεδιάζοντας για όλους».

Παράλληλα, προκειμένου οι δημότες να ενημερωθούν και να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που θα τους παρέχονται στα σημεία αυτά, αλλά και όλων των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων που χρησιμοποιούνται από το κοινό (δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία, πολιτιστικοί χώροι, δημοτικά θέατρα, κινηματογράφοι, ιδιωτικές επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, φαρμακεία, αγορές-υπεραγορές, πρατήρια καυσίμων κά), όπως και γενικότερα οι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι (πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, θέσεις στάθμευσης κά), πρόκειται να δημιουργηθεί μία ειδική εφαρμογή για κινητά, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει τη δυνατότητα να βλέπει την πρόσβαση στα σημεία που επιθυμεί να επισκεφτεί, να επιλέγει τη διαδρομή προς και από αυτά, αλλά και να διαπιστώνει τις εξυπηρετήσεις που διαθέτουν (όπως θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, ράμπες, wc AμεΑ), καθιστώντας τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης μία πόλη πλήρως φιλική προς όλους.

Τα τελευταία χρόνια, ο δήμος έχει εντάξει την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε όλες τις τεχνικές παρεμβάσεις του και σε όλα τα δημοτικά έργα. Έχουν κατασκευαστεί ράμπες σε δημόσια κτίρια, σε πεζοδρόμια και σε σχολικές μονάδες της πόλης, έχουν δημιουργηθεί ειδικές θέσεις στάθμευσης συμπεριλαμβανομένου και της θέσης φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου για αποκλειστική χρήση από ΑμεΑ, ενώ από το 2017 έχει τοποθετηθεί στο δημαρχείο της πόλης ανελκυστήρας αποκλειστικά για ΑμεΑ. Και ειδικά στη νέα πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη, ο συνολικός σχεδιασμός της έχει γίνει με γνώμονα την απόλυτη και ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα σημεία και περιμετρικά αυτής, σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς και σε αμαξίδια.

«Η δημιουργία υποδομών για τη διευκόλυνση των συνανθρώπων μας με κινητικές δυσκολίες δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση όλων μας. Μία σύγχρονη πόλη δεν μπορεί να θεωρείται ανθρώπινη και πολιτισμένη, αν δεν διαθέτει τα στοιχειώδη μέσα για την ελεύθερη μετακίνηση και την ανεμπόδιστη προσέλευση των ΑμεΑ σε όλους του δημόσιους χώρους», τόνισε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε ούτε να μειώσουμε την ένταση των ενεργειών μας προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να πετύχουμε συνολικά τον στόχο δημιουργίας μίας πόλης πραγματικά φιλική για ΑμεΑ όλων των κατηγοριών».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακύκλωση ρούχων στον Δήμο Κιλελέρ

Ξεκίνησε στο Δήμο Κιλελέρ η διαδικασία της ανακύκλωσης ρούχων σε συνεργασία με την εταιρεία East-West…

Βιώσιμες Πόλεις 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε 50 σημεία της πόλης

Νέο ανταποδοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, αξιοποιεί ο Δήμος Κερατσινίου -Δραπετσώνας, θεωρώντας ότι η ανακύκλωση και η…

Βιώσιμες Πόλεις 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμμετοχή Δήμου Ιωαννιτών στο έργο «CLIMABOROUGH Building Green and Climate Neutral Innovation in Cities»

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «CLIMABOROUGH Building Green and Climate Neutral…