Άρθρο Localit 23 Απριλίου, 2024

ΟΗΕ: Η Ασία ήταν η περιοχή του κόσμου που επηρεάστηκε περισσότερο το 2023 από τις φυσικές καταστροφές

Η Ασία ήταν “η περιοχή του κόσμου που επλήγη περισσότερο από τις καταστροφές” που οφείλονταν σε μετεωρολογικά φαινόμενα το 2023, με τις πλημμύρες και τις καταιγίδες να έχουν προκαλέσει τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων, αποκαλύπτει σήμερα σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.

“Η κλιματική αλλαγή ενέτεινε τη συχνότητα και τη σφοδρότητα αυτού του είδους των φαινομένων, επηρεάζοντας βαθιά τις κοινωνίες, τις οικονομίες και, ακόμη πιο σημαντικό, τις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε”, αναφέρει η Σελέστε Σάουλο γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) σε ανακοίνωση.

Το 2023 ήταν παγκοσμίως η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί πότε. Στην Ασία οι επιπτώσεις των κυμάτων ζέστης γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές, υπογραμμίζει ο WMO στην έκθεσή του, ενώ προσθέτει ότι το λιώσιμο των παγετώνων –κυρίως στην οροσειρά των Ιμαλαΐων– απειλεί την ασφάλεια των υδάτων στην περιοχή.

Εξάλλου η Ασία θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με τη θερμοκρασία στην περιοχή πέρυσι να είναι σχεδόν δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία που είχε καταγραφεί από το 1961 ως το 1990.

“Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή έζησαν το 2023 την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και συνοδεύτηκε από σειρά ακραίων φαινομένων, από ξηρασίες και κύματα ζέστης ως πλημμύρες και καταιγίδες”, υπογραμμίζει η έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ασία το 2023 υπογραμμίζει την επιτάχυνση του ρυθμού εξέλιξης των βασικών δεικτών της κλιματικής αλλαγής, όπως η θερμοκρασία επιφάνειας, η υποχώρηση των παγετώνων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι αυτά τα φαινόμενα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις κοινωνίες, τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα της περιοχής.

Ζέστη, λιώσιμο παγετώνων και πλημμύρες

Η μέση ετήσια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια της Γης το 2023 στην Ασία ήταν η δεύτερη πιο υψηλή που έχει καταγραφεί ποτέ, κατά 0,91 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000 και κατά 1,87 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.

Ιδιαίτερα υψηλές μέσες θερμοκρασίες καταγράφηκαν από τη δυτική Σιβηρία ως την κεντρική Ασία και από την ανατολική Κίνα ως την Ιαπωνία, σημειώνει η έκθεση. Η Ιαπωνία έζησε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις, αυτές ήταν λιγότερες από το κανονικό στα Ιμαλάια και στην οροσειρά Χίντου Κους στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Εξάλλου η νοτιοδυτική Κίνα επλήγη από ξηρασία, με επίπεδα βροχοπτώσεων χαμηλότερα από το κανονικό σχεδόν για όλους τους μήνες του έτους.

Η ασιατική περιοχή με τις ψηλές οροσειρές περιέχει τον μεγαλύτερο όγκο παγετώνων μετά τους δύο πόλους. Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ο όγκος των περισσότερων παγετώνων στην Ασία έχει μειωθεί και μάλιστα με ρυθμούς που επιταχύνονται, τονίζει ο WMO.

Την ίδια ώρα η έκθεση επισημαίνει ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού ήταν το 2023 η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Πέρυσι σημειώθηκαν στην Ασία 79 καταστροφές που συνδέονταν με υδρομετεωρολογικά φαινόμενα. Από αυτές περισσότερο από το 80% ήταν πλημμύρες και καταιγίδες, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο πάνω από 2.000 ανθρώπων. Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν άμεσα.

“Οι πλημμύρες ήταν μακράν η βασικότερη αιτία θανάτων από όλα τα φαινόμενα που καταγράφηκαν το 2023”, εξηγεί ο WMO.

Έπειτα από έναν τυφώνα καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ 158,1 χιλιοστά βροχόπτωσης σε μία ώρα, στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, ρεκόρ από τότε που διατηρούνται αρχεία, το 1884.

“Είναι απαραίτητο οι ενέργειές μας και οι στρατηγικές μας να αντικατοπτρίζουν την επείγουσα κατάσταση αυτής της εποχής”, τονίζει η Σάουλο. “Ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου και η προσαρμογή στην εξέλιξη του κλίματος είναι θεμελιώδεις ανάγκες”, προσθέτει.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κλιματική Κρίση 21 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας: Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα δεν επαρκεί για την προστασία των ωκεανών

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που απορροφώνται από τους ωκεανούς θεωρούνται θαλάσσια μόλυνση και οι…

Κλιματική Κρίση 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με εξαφάνιση απειλούνται 320 υγρότοποι της μεσογειακής λεκάνης μέχρι το 2100 λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των υγρότοπων της μεσογειακής λεκάνης απειλούνται να κατακλυσθούν από τη…

Κλιματική Κρίση 15 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ακραίο κύμα καύσωνα στην Ασία επιδεινώθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα στην Ασία επιδεινώθηκαν, και έγιναν πιο…