Όσο περισσότεροι άνθρωποι στερούνται τροφίμων τόσο πιθανότερο είναι να επιλέγουν την μετανάστευση, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα την ώρα που η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη ταυτόχρονα με τέσσερις πιθανούς λιμούς για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν μια χώρα αυξάνεται κατά 1,9% για κάθε ποσοστιαία αύξηση της διατροφικής ανασφάλειας, αναφέρει στην έκθεσή του το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, η οποία για πρώτη φορά εξετάζει τη σχέση του λιμού με τη μετανάστευση.
Οι παρατεταμένες συγκρούσεις επίσης ωθούν περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με την προσφυγική ροή να αυξάνεται κατά 0,4% για κάθε επιπλέον χρόνο πολέμου, αναφέρεται στην έκθεση.
“Κατανοώντας τους λόγους που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να μεταναστεύουν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο της υποχρεωτικής μετανάστευσης και να βρούμε τι μπορεί να γίνει για να πάψουν να υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από λιμό εξαιτίας της ξηρασίας και των ένοπλων συγκρούσεων στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την βορειοανατολική Νιγηρία, ενώ περισσότεροι από 100 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο λιμός ενέσκηψε σε κάποιες περιοχές του Νότιου Σουδάν τον Φεβρουάριο — η πρώτη φορά που κηρύχθηκε επισήμως την τελευταία εξαετία.
Η έκθεση του WFP, η οποία περιλαμβάνει συνεντεύξεις με μετανάστες από δέκα χώρες, διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι ο λιμός πυροδότησε συγκρούσεις με αναφορές ανθρώπων που εντάχθηκαν σε ένοπλες οργανώσεις για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τροφή για την οικογένειά τους.
Από την άλλη, ο πόλεμος προκαλεί ελλείψεις τροφίμων.
“Χρειάστηκε να τρώμε γρασίδι για να επιβιώσουμε. Τα παιδιά μου έμεναν ξύπνια όλη τη νύχτα κλαίγοντας επειδή πεινούσαν”, λέει μια γυναίκα, η οποία εγκατέλειψε τη Συρία μαζί με την οικογένειά της και μετανάστευσαν στην Ιορδανία.
Αριθμός ρεκόρ 65,3 εκατομμυρίων ανθρώπων εγκατέλειψαν τη χώρα τους σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στο 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Περίπου 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην ΕΕ την περίοδο 2014-2016, γεγονός που οδήγησε σε αντιπαράθεση σχετικά με τον αριθμό που θα φιλοξενούσε η κάθε χώρα μέλος.