Άρθρο Localit 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση του νέου Leader 2023-2027 στον Δήμο Κυθήρων-Αντικυθήρων

Το πρόγραμμα LEADER του στρατηγικού σχεδίου της κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα, (στόχοι, μέτρα, δράσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, επιλέξιμες δαπάνες, κτλ), και η σχεδιαζόμενη πρόταση του Τοπικού Προγράμματος  για  τα νησιά της Αττικής, παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική συνάντηση-διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στα Κύθηρα, από τον Δήμο Κυθήρων-Αντικυθήρων και το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής.

Εκπρόσωποι επιχειρήσεων, συλλόγων, συνεταιρισμών, και λοιπών τοπικών φορέων των Κυθήρων, ενημερώθηκαν διεξοδικά, ενώ συμμετείχαν με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στην συζήτηση.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του Δικτύου και δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την υλοποίηση του τοπικού προγράμματος LEADER, το οποίο συνεισφέρει, όπως είπε, αποφασιστικά στη μόχλευση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική κοινωνία των Κυθήρων, μέσα από τη χρηματοδότηση δημόσιων αλλά και ιδιωτικών έργων.

Όπως είπε συγκεκριμένα,  μέσω των προγραμμάτων LEADER και ΑΛΙΕΙΑ το νησί των Κυθήρων επωφελείται με 64 έργα, στην πλειοψηφία τους ιδιωτικού χαρακτήρα, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα LEADER και τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ΑΛΙΕΙΑ.

Την πρόταση διαβούλευσης και συγκεκριμένα τις ομάδες αναγκών της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τις προτάσεις επίτευξης στόχων, παρουσίασε ο διαχειριστής του Δικτύου Μαρίνης Μπερέτσος, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά, στις υποπαρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο Πρόγραμμα LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και παρέθεσε προτάσεις εξειδίκευσης από την ΟΤΔ Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, οι οποίες τέθηκαν προς κρίση στην διαδικασία διαβούλευσης.

Ιδέες για συνεργατικές δράσεις στους τομείς της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής των Κυθήρων – Αντικυθήρων, παρουσίασε ο συνεργάτης του Δικτύου Σωτήρης Μπόλης.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού των Κυθήρων, της συνεργασίας φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και θέματα εσωτερικής συγκοινωνίας στο νησί, ιδιαίτερα για τις ανάγκες των παιδιών για εκπαίδευση, υγεία, δραστηριότητες κλπ.

Επίσης κατατέθηκαν προτάσεις για την δημιουργία Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Φορέων, με κεντρικό στόχο την παραγωγή προϊόντων διατροφής χωρίς χημικά πρόσθετα, στο λάδι, το κρασί, το μέλι, τα τυροκομικά κλπ.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων, ανακοίνωσε ότι μέσω του έργου της δημιουργίας των Σφαγείων, ενισχύεται η κτηνοτροφία και η ανταγωνιστικότητα του Κυθήριου κρέατος, και παράλληλα ενεργοποιούνται πρόσθετες επενδύσεις, όπως καταστήματα πώλησης κρέατος και άλλων τυροκομικών προϊόντων.

Επίσης ανακοίνωσε την νέα χρηματοδότηση του Δικτύου με 600.000,00€ από το Γεωργικό Ταμείο για την έκδοση νέας πρόσκληση ένταξης επενδύσεων και 500.000,00€ από το Πρόγραμμα Αλιείας, για ένταξη όλων των θετικά αξιολογημένων προτάσεων της 1ης πρόσκλησης ιδιωτικών επενδύσεων, του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλιείας & Θάλασσας 2014 -2020».

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΑΝ: 27,2 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ στις περιφέρειες για την καταβολή των ενισχύσεων των αναπτυξιακών νόμων

Ενισχύσεις ύψους 27,2 εκατ. ευρώ σε εννιά περιφέρειες για την καταβολή των ενισχύσεων των Αναπτυξιακών…

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται τα μέτρα προστασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Συνεχίζονται τα μέτρα πρόληψης και προστασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής…

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Δήμος Πωγωνίου για περιστατικά απόπειρας απάτης

Την προσοχή των πολιτών, για απόπειρες τηλεφωνικής απάτης εφιστά ο Δήμος Πωγωνίου. Όπως ενημερώνει με…