Οι πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020, μετά το «κενό» που δημιουργεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ το Brexit, συζητήθηκαν χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
«Η συζήτηση αυτή τη φορά γίνεται σε διαφορετικό γεωπολιτικό πλαίσιο, δεδομένου του Brexit” ανέφερε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ, οι ηγέτες συμφωνούν ότι το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους τομείς της μετανάστευσης, της άμυνας, της ασφάλειας, καθώς και στην ενίσχυση του προγράμματος Erasmus.
«Αρκετοί ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία να συνεχιστεί η πολιτική Συνοχής της ΕΕ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς και οι επενδύσεις σε έρευνα και σε πανευρωπαϊκές υποδομές», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι προτεραιότητες συνδέονται με το μέγεθος του προϋπολογισμού και με το «κενό» που δημιουργεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από την πλευρά του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ προειδοποίησε ότι αν ο προϋπολογισμός της ΕΕ μειωθεί στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ, αντί του 1,13% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα, θα σημαίνει περικοπές στα Ταμεία Συνοχής και Αγροτικής Πολιτικής κατά 15%.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν «να επιταχυνθούν» και να υπάρξει απόφαση σε συντομότερο διάστημα από ότι έγινε για τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020. Ωστόσο αυτό φαίνεται δύσκολο να πραγματοποιηθεί μέσα στο τρέχον έτος.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε , ωστόσο, ότι οι καθυστερήσεις στη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου πέντε χιλιάδες θέσεις απασχόλησης στον τομέα της έρευνας, ενώ θα φρενάρει σημαντικά επενδυτικά σχέδια.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα θέματα που άπτονται των ευρωεκλογών του 2019, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να μειωθούν οι έδρες των ευρωβουλευτών, λόγω Brexit, από 751 σε 705.
Όσον αφορά τη διαδικασία διορισμού του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Spitzenkandidaten”), ο Ντ. Τουσκ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «αυτοματισμός» στη διαδικασία και συμφωνήθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν εγγυάται ότι θα προτείνει για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναν από τους υποψηφίους των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.
Ο Ντ. Τουσκ υπενθύμισε, ότι βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να ορίσει τον υποψήφιο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και έχοντας κάνει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επανέλθουν σε αυτό στο μέλλον, ανέφερε ο Ντ. Τουσκ.