Πως θα είναι το αστικό τοπίο το 2030; Με ποιο τρόπο η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των πόλεων ; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης των προγραμμάτων των πόλεων; Και πως θα μπορούσαν οι πόλεις να προσελκύσουν ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικές σε παγκόσμια κλίμακα; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το περιοδικό Εconomist στις 30 Μαρτίου στη Μόσχα.
Ένα μήνα αργότερα στις 30 και 31 Μαΐου, θα ακολουθήσει ένα ακόμη συνέδριο με διεθνή συμμετοχή, αυτή τη φορά στο Λάγος, που θα έχει ως θέμα του την αστική ανασυγκρότηση. Σ΄ αυτό μεταξύ άλλων θα αναζητηθούν οι νέες προσεγγίσεις για την αστική ανάπτυξη, τις υποδομές, τα περιβαλλοντικά θέματα, τις μεταφορές τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη στέγαση.
Τα συνέδρια αυτά έρχονται σε συνέχεια, του διεθνούς συνεδρίου που έγινε τον Οκτώβριο του 2011, στη Στοκχόλμη, για τις πόλεις του μέλλοντος, όπου τοπικές αρχές με μεγάλη εμπειρία και καινοτόμες δράσεις στους τομείς του αστικού σχεδιασμού και των κατασκευών, των μεταφορών και της ενέργειας, συζήτησαν τις νέες προσεγγίσεις αναφορικά με τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση των αειφόρων βιώσιμων αστικών περιοχών.
Στο διεθνές συνέδριο της Στοκχόλμης, συμμετείχαν αντιπροσωπείες πόλεων από 30 χώρες και 6 ηπείρους, ανάμεσά τους το Γιοχάνεσμπουργκ, η Βαρκελώνη, το Όσλο, η Στοκχόλμη, η Στουτγάρδη.
Η ατζέντα του περιελάμβανε θέματα για το μελλοντικό σχεδιασμό και αρχιτεκτονική, τις έξυπνες αλλά και τις βιώσιμες πόλεις, τη δικτυωμένη κοινωνία, τον πράσινο σχεδιασμό και αρχιτεκτονική, το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και τη δημιουργία αστικών απαντήσεων στις προκλήσεις του κλίματος, της ενέργειας και των περιβαλλοντικών αλλαγών.