Άρθρο Localit 23 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι Οινούσες εξοικονόμησαν 1.268.000 λίτρα νερό σε ένα χρόνο

Οι κάτοικοι των Οινουσσών το πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Το νερό είναι στα Χέρια μας» του FINISH, κατάφεραν να ξεπεράσουν τον ετήσιο στόχο εξοικονόμησης νερού, αφού αντί του 1.000.000 λίτρων, κατανάλωσαν 1.268.000 λίτρα νερό λιγότερα , κάνοντας  μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες.

Το πανέμορφο νησί των Οινουσσών ήταν ο δεύτερος σταθμός της δράσης «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ», που στόχο έχει την προώθηση της εξοικονόμησης νερού σε περιοχές με περιορισμένους υδατικούς πόρους. Το FINISH, σε συνεργασία με το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), επισκέφθηκαν το νησί, προσέφεραν συσκευές εξοικονόμησης νερού σε όλα τα νοικοκυριά, όλα τα τουριστικά καταλύματα και την Ακαδημία Ναυτικών Δοκίμων, ενώ ανέλαβαν και την ανακαίνιση των παροχών νερού στο Μαθητικό Οικοτροφείο.

Οι κάτοικοι του νησιού, από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και ευαισθητοποιήθηκαν για την υιοθέτηση νέων συνηθειών, βάζοντας στόχο την εξοικονόμηση 1.000.000 λίτρων νερού σε διάστημα ενός έτους.

Έναν χρόνο μετά (Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022), με την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ο στόχος αυτός ξεπεράστηκε. Οι κάτοικοι των Οινουσσών εξοικονόμησαν 1.268.000 λίτρα νερό προς όφελος του νησιού και απέδειξαν πως οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να επιφέρουν μία μεγάλη αλλαγή για το περιβάλλον και τον πλανήτη.

Ο Γιώργος Δανιήλ, δήμαρχος των Οινουσσών, δήλωσε χαρακτηριστικά για την επιτυχία του προγράμματος:

«Τα αποτελέσματα της εκστρατείας «Το νερό είναι στα χέρια μας» μας γέμισαν ξεχωριστή χαρά και βαθιά ικανοποίηση. Με τη συνεργασία του FINISH και του GWP-Med, το νησί μας, οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες και ο Δήμος μας πετύχαμε να υπερβούμε έναν φιλόδοξο στόχο, να εξοικονομήσουμε μέσα σε ένα έτος 1,28 εκατ. λίτρα νερού. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες στην κατανάλωση νερού και να στηρίξουμε ευοίωνες προοπτικές για τον πλανήτη μας. Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς για την συνδρομή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία».

Το FINISH και το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) ξεκίνησαν το 2020 την πρωτοβουλία ‘’ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ’’ με στόχο να υποστηρίξουν περιοχές της Ελλάδας με περιορισμένους υδατικούς πόρους να εξοικονομήσουν νερό.

Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων προορισμών, του Άη Στράτη και των Οινουσσών, αναδεικνύουν την αξία πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προθυμία των τοπικών κοινωνιών να υιοθετήσουν νέες συνήθειες για την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση των ζωτικών φυσικών πόρων.

Το 2022, η πρωτοβουλία ‘’ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ’’ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, με τρίτο προορισμό την Ηρωική νήσο των Ψαρών και στόχο εξοικονόμησης τα 1.500.000 λίτρα νερού σε διάστημα ενός έτους!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 04 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Από σήμερα οι αιτήσεις για τα έξοδα ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για τους πλημμυροπαθείς από τον “Daniel”

Ανοίγει σήμερα Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, από τους πλημμυροπαθείς της κακοκαιρίας «Daniel»,…

Ενδιαφέρουν 04 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μ. Δημοπούλου: Δύο καινοτομίες το επόμενο διάστημα για τα ζώα συντροφιάς

Τη λειτουργία δύο καινοτομιών για τα ζώα συντροφιάς το επόμενο διάστημα προαναγγέλλει η Ειδική Γραμματέας…

Ενδιαφέρουν 03 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για αναγνώριση υπολειπόμενου χρόνου για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο

Με Εγκύκλιο του ΕΦΚΑ παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με τις δυνατότητες που έχουν υπάλληλοι στο Δημόσιου…