Άρθρο Localit 10 Οκτωβρίου, 2022

Οι «νέες προκλήσεις για τη συνοχή της Ευρώπης» στην 20ή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων

Με τους χαιρετισμούς της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, της επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Αλβες Κορντέιρο (Alves Cordeiro), ανοίγουν σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο των Βρυξελλών οι εργασίες της 20ής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, η οποία έχει ως κεντρικό μήνυμα «νέες προκλήσεις για τη συνοχή της Ευρώπης».

Η 20ή Εβδομάδα που θα διεξαχθεί υβριδικά (διά ζώσης και εξ αποστάσεως) από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου θα επικεντρωθεί στον ρόλο της πολιτικής συνοχής, ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την αντιμετώπιση των συνεπειών των κρίσεων, όπως της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, οι θεματικές ενότητες στις οποίες είναι αφιερωμένη η φετινή Εβδομάδα αφορούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την τοπική συνοχή και την ενδυνάμωση των νέων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατά τη 20ή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και ιδέες για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την τοπική συνοχή και την ενδυνάμωση των νέων. Αναμένεται να λάβουν μέρος στο πλούσιο πρόγραμμα συνεδριάσεων, εκθέσεων και εκδηλώσεων δικτύωσης περισσότεροι από 10.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων άνω των 1.000 ομιλητών από ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής.

Αναλυτικότερα, έχουν προγραμματιστεί θεματικές συζητήσεις (workshops) μεταξύ ομιλητών, μελών της Ευρώπης των Περιφερειών, τοπικών και περιφερειακών αρχών, εταίρων, νέων αυτοδιοικητικών εκλεγμένων πολιτικών και συμμετεχόντων.

Κατά την πρώτη ημέρα θα διεξαχθούν τρεις συζητήσεις: Σύμφωνο για τις δεξιότητες – Ενεργοποίηση της πράσινης μετάβασης στις αυτοκινητοβιομηχανίες, Ενδυναμωμένη νεολαία, καλύτερο μέλλον στις πρωτεύουσες και τις περιφέρειες της ΕΕ, Πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο: ο ρόλος των παραμεθόριων περιοχών της ΕΕ.

Τη δεύτερη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση ανάμεσα σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής των Περιφερειών με την επίτροπο Φερέιρα για την πορεία της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και τον αντίκτυπο της πανδημίας και της κρίσης στην Ουκρανία στη συνοχή της ΕΕ. Κατόπιν, θα διεξαχθεί συζήτηση για την πράσινη συμφωνία της ΕΕ

. Επίσης, κατά τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σχετικά με την αξιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων και για τον ρόλο της πολιτικής συνοχής στην ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Επιπλέον, την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ, που περιλαμβάνει μια εικόνα των πλέον επειγόντων ζητημάτων που απασχολούν τους δήμους και τις περιφέρειες ανά την ΕΕ, και η οποία συμβάλλει στην τεκμηρίωση των ενωσιακών πολιτικών αποφάσεων. Ειδικότερα, η φετινή έκθεση εστιάζει στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας, αλλά παράλληλα αναδεικνύει και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της πολιτικής συνοχής ως πυλώνα για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ.

Την τελευταία ημέρα της Εβδομάδας θα διεξαχθούν συζητήσεις για τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας στην Ευρώπη, την ενδυνάμωση των νέων και τη συμμετοχή τους στα κοινά και τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη, πιο μπλε και ψηφιακή ΕΕ. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής του βραβείου Megalizzi-Niedzielski για νέους δημοσιογράφους.

Η αυλαία της 20ής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων θα πέσει με την καταληκτική συνεδρίαση κατά την οποία θα παρουσιαστούν από την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων τα συμπεράσματα των τετραήμερων εργασιών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 13 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
DG REGIO: 16 – 17 Μαρτίου το Cities Forum 2023 στο Τορίνο

Το Cities Forum 2023 που διοργανώνεται ανά διετία από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 12 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βρετανία-ΕΕ: «Το Brexit δεν λειτουργεί», υπογραμμίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου

Ο δήμαρχος του Λονδίνου και στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος θα καλέσει σήμερα την Ντάουνινγκ…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 12 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν συγκοινωνίες στη Μαγιόρκα από το 2023

Τους καλοκαιρινούς μήνες η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε μια καινοτομία. Έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να…