Άρθρο Localit 28 Ιουλίου, 2023

Οι καύσωνες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σχεδόν «αδύνατοι» χωρίς την κλιματική αλλαγή

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του World Weather Contribution που έγινε με τους συνεργάτες του από το Imperial Collegeτου Λονδίνου, του Κλιματικού Κέντρου Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και της Ολλανδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που μελέτησε τους πρόσφατους καύσωνες.

Στα συμπεράσματα της έρευνας είναι και ότι υπερθέρμανση του πλανήτη από την καύση ορυκτών καυσίμων έκανε επίσης το κύμα καύσωνα που επηρεάζει περιοχές της Κίνας 50 φορές πιο πιθανό, ενώ η κλιματική αλλαγή αύξησε κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου  τον καύσωνα στη νότια Ευρώπη.  Επίσης οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σχεδόν όλες οι κοινωνίες  παραμένουν απροετοίμαστες για τη θανατηφόρα ακραία ζέστη, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι συγραφείς της μελέτης, που παρουσιάζει το BBC, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά της  υπογραμμίζουν τη σημασία της προσαρμογής του κόσμου σε υψηλότερες θερμοκρασίες επειδή δεν είναι πλέον «σπάνιες».

«Η ζέστη είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους τύπους καταστροφών», λέει η Julie Arrighi από το Κλιματικό Κέντρο Ερυθρού Σταυρού της Ερυθράς Ημισελήνου και επίσης μία από τις συγγραφείς.

Οι χώρες πρέπει να χτίσουν σπίτια ανθεκτικά στη θερμότητα, να δημιουργήσουν «κέντρα δροσιάς» για να βρουν καταφύγιο οι άνθρωποι και να βρουν τρόπους να δροσίσουν τις πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της φύτευσης περισσότερων δέντρων, αναφέρει.

Τον Ιούλιο, τα ρεκόρ θερμοκρασίας έσπασαν σε περιοχές της Κίνας, των νότιων ΗΠΑ και της Ισπανίας. Εκατομμύρια άνθρωποι πέρασανν μέρες υπό κόκκινο συναγερμό  λόγω υπερβολικής ζέστης.

Οι ειδικοί λένε ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να είναι πολύ σοβαρή απειλή για τη ζωή, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με μια μελέτη, περισσότεροι από 61.000 άθρωποι έχασαν τη ζωή τους  από αιτίες που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των καύσωνα του περασμένου έτους στην Ευρώπη.

“Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε πριν. Δείχνει ξανά πόσο ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή σε αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή”, δήλωσε η Friederike Otto από το Imperial College του Λονδίνου.

Οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι η επί δεκαετίες εκπομπή αερίων  αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα  εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας προκαλούν άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Αλλά δεν μπορούν όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα να συνδεθούν άμεσα με την κλιματική αλλαγή, επειδή τα φυσικά καιρικά μοτίβα μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τις Κάτω Χώρες στην ομάδα World Weather Attribution μελέτησαν τους πρόσφατους καύσωνες για να εντοπίσουν το δακτυλικό αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστών, προσομοίωσαν έναν κόσμο χωρίς τις επιπτώσεις των εκπομπών που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα στις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

Ο καύσωνας της Βόρειας Αμερικής ήταν 2°C (3,6°F) θερμότερος και ο καύσωνας στην Κίνα ήταν 1°C υψηλότερος λόγω της κλιματικής αλλαγής, κατέληξαν οι επιστήμονες.

Ο κόσμος έχει θερμανθεί κατά 1,1 C σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα.

Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό καθώς οι χώρες αποτυγχάνουν να μειώσουν τις εκπομπές τους αρκετά γρήγορα, αυτά τα γεγονότα θα συμβαίνουν κάθε δύο έως πέντε χρόνια, λένε οι επιστήμονες.

Πληροφορίες από BBC.COM

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κλιματική Κρίση 21 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας: Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα δεν επαρκεί για την προστασία των ωκεανών

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που απορροφώνται από τους ωκεανούς θεωρούνται θαλάσσια μόλυνση και οι…

Κλιματική Κρίση 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με εξαφάνιση απειλούνται 320 υγρότοποι της μεσογειακής λεκάνης μέχρι το 2100 λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των υγρότοπων της μεσογειακής λεκάνης απειλούνται να κατακλυσθούν από τη…

Κλιματική Κρίση 15 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ακραίο κύμα καύσωνα στην Ασία επιδεινώθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα στην Ασία επιδεινώθηκαν, και έγιναν πιο…