Μετά το 1956, η φετινή ξηρασία θεωρείται η χειρότερη που πλήττει τις μεσοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από τον Ιούνιο του 2012, το 55% του εδάφους των ΗΠΑ κυρίως στις προαναφερόμενες πολιτείες πλήττονται από ξηρασία. Η ξηρασία του 1956 είχε πλήξει το 58% του εδάφους.
Τα κριτήρια ορίζονται από τον δείκτη Palmer ο οποίος δίνει τον ορισμό της ξηρασίας με κριτήρια βασισμένα στο συνδυασμό θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, ο Ιούνιος του 2012 ήταν ο «14ος θερμότερος μήνας και ο 10ος ξηρότερος» που έχει καταγραφεί.
Οι καλλιεργήσιμες περιοχές αποξηράνθηκαν και η σοδειά υπέστη το σοβαρότερο πλήγμα των τελευταίων 18 ετών.