Άρθρο Localit 15 Νοεμβρίου, 2018

Οι δήμοι ΠΕ Χανίων αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Τη συμμετοχή τους στη μετοχική σύνθεση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) και το νέο καταστατικό της επιχείρησης συνυπέγραψαν σήμερα οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Επιχείρησης. Αντικείμενο της ΓΣ ήταν η προσαρμογή της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) στο νέο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), όπως προβλέπεται από τον νόμο 4555/2018.

 

Μετά και τη σημερινή ΓΣ ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ώστε η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) να συνεχίσει τη λειτουργία της αυτόνομα ως ένας εκ των τριών ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια Κρήτης, κάτι που αποφάσισε η ΠΕΔ Κρήτης στην ολομέλεια της 25ης Οκτωβρίου 2018. Απομένει, πλέον, η λήψη της τελικής απόφασης από τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

 

Μετά και την ολοκλήρωση της Συνέλευσης ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ανέφερε ότι η έγκριση από τους δημάρχους της νέας μετοχικής σύνθεσης αποτελεί σημαντικό βήμα για την πορεία της ΔΕΔΙΣΑ.

 

«Η πολιτική μας και ο αγώνας μας, από την αρχή της θητείας μας, για τη διατήρηση της ΔΕΔΙΣΑ ως αυτόνομου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αποδίδει καρπούς και θεωρώ ότι έχουμε αποτρέψει τη λειτουργία ενός μόνο φορέα στην Κρήτη, με έδρα τον ΕΣΔΑΚ στο Ηράκλειο. Ιδιαίτερα μετά την πρότασή μας, που υιοθέτησε η ΠΕΔ Κρήτης, για τη λειτουργία τριών ΦΟΔΣΑ στο νησί, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΔΙΣΑ, επιβραβεύει αυτόν τον αγώνα μας.

Με αυτόν τον στόχο είναι σημαντικό ότι συντάσσεται το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, καθώς και όλοι οι δήμοι των Χανίων και προχωράμε για τη λήψη της τελικής απόφασης από τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, όπως ο νόμος ορίζει» σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων.

 

«Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των δήμων της Κρήτης, που εκφράστηκε στην απόφαση της ΠΕΔ για τη λειτουργία τριών φορέων, είναι ένα ισχυρό και τεκμηριωμένο στοιχείο για τη συντονίστρια, ώστε να αποφασίσει οριστικά για τη λειτουργία τριών ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη. Έτσι επιλύεται, με τον καλύτερο τρόπο, ένα ζήτημα που εκκρεμεί πολλά χρόνια, με θετικές επιπτώσεις στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας, με σωστή γεωγραφική κατανομή και σε πνεύμα συνεννόησης και καλής συνεργασίας μεταξύ των δήμων της Κρήτης», πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας.

 

«Η σημερινή απόφαση ενισχύει τη θέση της ΔΕΔΙΣΑ», τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, επισημαίνοντας πως «πλέον διασφαλίζεται η λειτουργία της με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο».

 

Ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, υποστήριξε ότι «η ύπαρξη της ΔΕΔΙΣΑ εξυπηρετεί και καλύπτει το σύνολο των αναγκών της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων».

 

Υπέρ της αυτόνομης λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ τάχθηκε, στην τοποθέτησή του, και ο δήμαρχος Κισσάμου, Θεόδωρος Σταθάκης.

 

Παρούσα στη ΓΣ ήταν και η δήμαρχος Γαύδου, Γκέλυ Καλλινίκου, η οποία υπογράμμισε ότι στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται πάνω στο νησί. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ήδη ετοιμάζεται το τεχνικό δελτίο της μελέτης για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα τα απορρίμματα από τη Γαύδο μεταφέρονται με ειδικά ναυλωμένο πλοιάριο, γεγονός που επιβαρύνει το κόστος διαχείρισης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ομόφωνο “ΟΧΙ” του Δ.Σ. του δήμου Κιλκίς στην εγκατάσταση 31 ανεμογεννητριών στα Κρούσια Όρη

Την πλήρη διαφωνία του στη χωροθέτηση αιολικού πάρκου στον ορεινό όγκο των Κρουσίων εξέφρασε, χθες,…

Ρεπορτάζ 10 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
DEF X-Χάρης Δούκας: «Στην Αθήνα πρέπει να δράσουμε σαν να ήταν η Βαρκελώνη»

Συζήτηση για το θέμα του υπερτουρισμού, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών με τους δημάρχους  Αθήνας,…

Ρεπορτάζ 09 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δυστύχημα στο λούνα παρκ Χαλκιδικής: Δίωξη για παράβαση καθήκοντος στη δήμαρχο Κασσάνδρας και σε άλλα 7 πρόσωπα

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Πολυγύρου εις βάρος της δημάρχου Κασσάνδρας…