Άρθρο Localit 20 Μαΐου, 2015

Οι Δήμοι Μακεδονίας Θράκης διεκδικούν αντισταθμιστικά οφέλη από τον αγωγό TAP

agogosΤο αίτημα αντισταθμιστικού οφέλους από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP υποβάλλουν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ). Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη, η εταιρία του αγωγού έχει ήδη γνωστοποιήσει την απόφασή της για οικειοθελή καταβολή 5 εκατ. ευρώ ως κοινωνική παροχή, αλλά και την κάλυψη προβλημάτων που θα προκύψουν από τη διέλευση του αγωγού. Ο Ε. Λαμπάκης διευκρίνισε ότι εντός 15 ημερών οι δήμαρχοι των δήμων από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός θα καταθέσουν στην ΠΕΔ εμπεριστατωμένη έκθεση-μελέτη προσδιορισμού των ζημιών που αναμένεται να προκληθούν από τη διέλευση του αγωγού, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο προσδιορισμός και η διεκδίκηση μέσω της ΠΕΔ του ποσού που ο κάθε δήμος θα απαιτήσει ως αντιστάθμισμα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε ότι οι αιτιάσεις των δήμων ως προς τις βλάβες που θα δημιουργηθούν, λόγω της διέλευσης του αγωγού, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και βάσιμες καθώς «δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αιτία της ύπαρξης αντισταθμίσματος». Στη συνέχεια οι εκθέσεις θα συνοψιστούν και θα διαβιβαστούν σε συνεργασία με την περιφέρεια και ίσως σε συνεργασία με το υπουργείο καθώς, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη ήδη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητά αντισταθμιστικότητα για το ελληνικό δημόσιο και τους αγρότες όσον αφορά στο πέρασμα του αγωγού μέσα από τα χωράφια τους.

Ειδικότερα, στο δήμο Αλεξανδρούπολης ο αγωγός θα διέλθει μέσω δημοτικών εκτάσεων σε μήκος 54 χλμ προκαλώντας προβλήματα στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Μystreet»: Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για καταγγελία αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα

Οι δήμοι θα καταχωρίσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», το οποίο…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τις ανάγκες και τα προβλήματα των δομών κοινωνικής μέριμνας στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαντορίνη: Έρευνα του ΕΚΠΑ για τον εντοπισμό περιοχών αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου

Συστηματική έρευνα στο ανάγλυφο της Σαντορίνης διεξάγει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του…