Η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των δομών που λειτουργούν σήμερα στα νησιά και να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης παραβατικών και υπό απέλαση μεταναστών, τονίζουν οι τρεις δήμαρχοι του βορείου Αιγαίου που συνόδευσαν σήμερα τον επίτροπο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο.
Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός σημείωσε: «Νομίζω ότι η επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στη Λέσβο, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στις τοπικές κοινωνίες, όσο και στο εξωτερικό και στην ίδια την Ευρώπη. Είναι κάτι που περιμέναμε τόσο καιρό και είναι και αποτέλεσμα, μπορώ να πω, της συνεργασίας που έχουμε με τους πέντε συναδέλφους δημάρχους των άλλων νησιών που σηκώνουμε το βάρος των μεταναστευτικών ροών. Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η ελάφρυνση των τοπικών κοινωνιών είναι το ζητούμενο και αυτό υπογράμμισε και ο Ευρωπαίος επίτροπος. Και για αυτό όλοι οι δήμαρχοι -δηλαδή και οι δύο που έλειπαν σήμερα- έχουμε προγραμματίσει μια συνάντηση μαζί του μεθαύριο στην Αθήνα. Θα συζητήσουμε τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο οποίος είναι και δικός μας αλλά και της Ευρώπης, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Αβραμόπουλος».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία νέας δομής στο νησί, ο δήμαρχος Λέσβου απάντησε: «Δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να απαντήσω. Πρώτα πρέπει να γίνει η συζήτηση στην Αθήνα και να αναφερθούν όλα τα ζητήματα που δεν είχαμε την ευκαιρία σήμερα και εκεί θα πάρουμε την καλύτερη απόφαση. Στόχος και οι συνθήκες φιλοξενίας να είναι αυτές που ήταν τα τελευταία δύο χρόνια και να γίνει το καλύτερο δυνατό για τα νησιά μας. Δεν χάσαμε ξαφνικά την ανθρωπιά μας εμείς οι νησιώτες και το έχουμε αποδείξει. Όμως πλέον είναι -ξαναλέω- στόχος να ελαφρυνθούν και οι τοπικές κοινωνίες που έχουν κουραστεί. Που κουβαλούν εδώ και καιρό ένα βάρος που τους έχει λυγίσει και κινδυνεύει να τους πλακώσει».
Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψη Αβραμόπουλου «σημαντικότατη με υψηλό συμβολισμό. Η χώρα δεν επιτρέπεται να διασύρεται όταν έχει δώσει με ανθρωπιά ότι έχει προσφέρει στο προσφυγικό ζήτημα».
Συνεχίζοντας ο κ. Αγγελόπουλος υποστήριξε: «Κρατάμε από τη δήλωση του Επιτρόπου τον προσωρινό χαρακτήρα των δομών και το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση. Η άμεση αποσυμφόρηση αποτελεί την προτεραιότητα, συμπληρώνει την ανάγκη ταχύτητας στη διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου. Χωρίς αυτό κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, διαταράσσεται η κοινωνική γαλήνη, τίθενται σε αμφισβήτηση οι γεωπολιτικές ισορροπίες. Δεν είναι δυνατόν ένα νησί όπως η Σάμος με 33.000 κατοίκους να έχει δεχθεί 5.3 φορές τον πληθυσμό του σε πρόσφυγες και σήμερα σε μια πόλη με μόλις 6.000 κατοίκους να υπάρχουν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χωρίς τη δυνατότητα να παρέχονται οι απαραίτητες συνθήκες στις ευάλωτες ομάδες, στα ασυνόδευτα παιδιά, στις οικογένειες, στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.
Δεν υπάρχει περίπτωση νέου καταυλισμού στη Σάμο. Υπάρχει περίπτωση άμεσης αποσυμφόρησης με τα κριτήρια που έχουν τεθεί στη βάση των ανθρωπιστικών αξιών. Αυτό και μόνο μπορεί να γίνει. Νομίζω επίσης ότι η επιτάχυνση σε περιπτώσεις που είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι δε θα δικαιωθούν σε θέματα ασύλου, όπως παραδείγματος χάριν στους προερχόμενους από την Αλγερία που έχουν δικαιωθεί μόνο στο 0,6% αποτελεί μια βάση διαδικασίας. Αν στις δευτεροβάθμιες προσφυγές είχαν τεθεί τέτοια κριτήρια θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε, σε αντιστοίχηση με τη Γερμανία που διεκπεραιώνει χιλιάδες υποθέσεις το μήνα, για ένα μεγάλο αριθμό διεκπεραιωμένων υποθέσεων».
Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς σημείωσε: «Να κρατήσουμε από τη δήλωση του Επιτρόπου το τμήμα που αφορά την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και αποτελεί και το αίτημα, όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την πραγματική ανάγκη προκειμένου να γίνει πραγματικά ανθρωπιστική διαχείριση των ροών. Γρήγορες, σωστές και βιώσιμες λύσεις μπορούν να υπάρξουν. Για τα κέντρα κράτησης νομίζω πως δεν μπορούμε να συζητάμε ο,τιδήποτε, προτού υπάρξει αποσυμφόρηση. Νομίζω πως αυτό που έχει χαθεί είναι η αίσθηση ότι υπάρχει πραγματικά έλεγχος και σχέδιο για τη βιώσιμη αντιμετώπιση του φαινομένου¨.
Τέλος η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κατάσταση είναι γνωστή. Ούτε το βόρειο Αιγαίο μόνο του μπορεί, ούτε η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντιμετωπίσει το πρωτόγνωρο και μεγάλο αυτό ζήτημα. Χρειάζεται η συνδρομή και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας. Εμείς είμαστε εδώ σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Όμως, δεν αρκούν οι επισκέψεις και οι διαπιστώσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Χρειάζονται πράξεις και έργα και αυτά περιμένουμε».