Άρθρο Localit 03 Οκτωβρίου, 2012

Οι απολύσεις 15.000 υπαλλήλων και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων

Να προχωρήσει άμεσα η διαθεσιμότητα για 15.000 δημοσίους υπαλλήλους μέσα στο 2012 ζητά από την κυβέρνηση η τρόικα, διαφορετικά θα επαναφέρει το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο με τη συνάντηση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αν και ο δεύτερος με δηλώσεις του αμέσως μετά είπε ότι δεν συζητήθηκαν οι απολύσεις προσωπικού, αλλά οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη διοικητική μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα ωστόσο  με πληροφορίες η συνεχιζόμενη απόκλιση θέσεων και οι αργοί ρυθμοί υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης, οδήγησαν τον Γιάννη Στουρνάρα να επισκεφθεί χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να ζητήσει της επίσπευση της διαθεσιμότητας 15.000 υπαλλήλων όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι σε διαθεσιμότητα θα τεθούν επίορκοι αλλά και όσοι υπάλληλοι των οποίων οι οργανικές θέσεις θα καταργηθούν.

Βασικό θέμα συζήτησης των δύο πλευρών ήταν οι συγχωνεύσεις  και οι καταργήσεις οργανισμών σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου. Μέσα από τη διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα  εξοικονομήσει το δημόσιο πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων υπηρεσιών και δομών του δημοσίου εντάσσεται και διαθεσιμότητα  των 15.000 υπαλλήλων. Από το προσωπικό των δομών αυτών θα προκύψει και ο αριθμός εκείνων που θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα όπου και θα προσδιοριστούν τμήματα, διευθύνσεις και γενικές διευθύνσεις που θα καταργηθούν, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα είναι σε θέση να γνωρίζει πόσους υπαλλήλους χρειάζεται και πόσοι περισσεύουν για να μεταταχθούν ή να μπουν σε διαθεσιμότητα.  Το θέμα της αξιολόγησης αυτών των υπαλλήλων είναι άλλο ένα ανοιχτό ζήτημα καθώς θα πρέπει να προσδιοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση πιέζει προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα καθώς θεωρεί ότι η δημόσια διοίκηση αποτελεί έναν κεντρικό τομέα που θα πρέπει να αποδείξει προς τους δανειστές και τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους ότι έχει κάνει σοβαρά και ουσιαστικά βήματα.

Η διαφωνία του Α. Μανιτάκη με τις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις δεν επικεντρώνεται τόσο στη μη αποχώρηση των υπαλλήλων, όσο στη διαδικασία που θα πρέπει να προηγηθεί για να αποχωρήσουν. Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δε δέχεται να υπάρξει και πάλι βίαιη αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Μystreet»: Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για καταγγελία αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα

Οι δήμοι θα καταχωρίσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», το οποίο…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τις ανάγκες και τα προβλήματα των δομών κοινωνικής μέριμνας στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαντορίνη: Έρευνα του ΕΚΠΑ για τον εντοπισμό περιοχών αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου

Συστηματική έρευνα στο ανάγλυφο της Σαντορίνης διεξάγει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του…