Άρθρο Localit 08 Νοεμβρίου, 2021

Όχημα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών – κινητό πράσινο σημείο στις γειτονιές του Δήμου Παύλου Μελά

Στην προμήθεια ενός συστήματος διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών προχώρησε ο Δήμος Παύλου Μελά. Το Κινητό Πράσινο Σημείο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της αναβάθμισης των δημοτικών υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων, της ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης  της  ενεργούς  συμμετοχής  των πολιτών, του  εξορθολογισμού  του  κόστους υπηρεσιών  διαχείρισης  αποβλήτων και  της προώθησης  των  οικονομικά  βιώσιμων  και περιβαλλοντικά αποδεκτών επενδύσεων.

Πρόκειται για ένα ειδικά κατασκευασμένο αυτοκινούμενο όχημα το οποίο προμηθεύτηκε ο Δήμος μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ από την Citipost ΙΚΕ και το οποίο είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε τα ανακυκλώσιμα υλικά να συλλέγονται χωριστά σε ειδικά διαμορφωμένο εσωτερικό χώρο (υπερκατασκευή) και να συμπιέζονται με ειδική πρέσα για εξοικονόμηση χώρου. Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να ζυγίζει και να καταγράφει ηλεκτρονικά τα καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά του κάθε πολίτη και να ενημερώνει για τα οφέλη της κάθε ενέργειας.

Το Κινητό Πράσινο Σημείο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος – Πρασίνου και του Τμήματος Καθαριότητας θα επισκέπτεται γειτονιές και σχολεία με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή και θα συλλέγει σε πρώτο στάδιο χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό PET και τηγανέλαιο, παρέχοντας  κίνητρα  για  ανακύκλωση  και  δυνατότητες  για επιβράβευση.

Νοέμβριος 2021: Πρόγραμμα επισκέψεων σε γειτονιές – σχολεία

Έτσι, τα σημεία στα οποία θα σταθμεύσει το ειδικά διαμορφωμένο όχημα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών για το μήνα Νοέμβριο, είναι τα παρακάτω:

➢Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, 9.00 – 13.00, Πλατεία Έδεσσας

➢Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, 9.00 – 13.00, Πλατεία Νικόπολης

➢Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 9.00 – 13.00, Πλατεία Μετεώρων

➢Τρίτη 16 Νοεμβρίου, 9.00 – 13.00, Πλατεία Κατσιά Ευκαρπία

➢Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, 9.00 – 13.00, Πάρκο Καρατάσιου

➢Σάββατο 20 Νοεμβρίου, 9.00 – 13.00, Πλατεία Άνω Ηλιούπολης

➢Τρίτη 23 Νοεμβρίου, 9.00 – 13.00. Πάρκο Δενδροποτάμου, Ωραιοκάστρου με Ιασονίδου Σταυρούπολη

➢Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, 9.00 – 13.00, Δημοτικό πάρκινγκ γηπέδου ποδοσφαίρου Πολίχνη

➢Σάββατο 27 Νοεμβρίου, 9.00 – 13.00, Δημοτικό πάρκινγκ Ευκαρπίας

Τα 5 σταθερά πράσινα σημεία

Παράλληλα, το Κινητό Πράσινο Σημείο έρχεται να ενισχύσει τα πέντε Σταθερά Πράσινα Σημεία που λειτουργούν στα όρια του Δήμου Παύλου Μελά και συγκεκριμένα:

➢Σταυρούπολη: Δημαρχείο Σταυρούπολης

➢Πολίχνη: Πρώην Δημαρχείο Πολίχνης

➢Ευκαρπία: Εργοτάξιο Ευκαρπίας

➢Νικόπολη: ΤΟΜΥ Νικόπολης

➢Μετέωρα: ΚΕΠ Μετεώρων

Κινητό Πράσινο Σημείο και Tropa Verde

Η λειτουργία του Κινητού Πράσινου Σημείου αρχικά θα είναι πιλοτική έως ότου κωδικοποιηθούν οι ανάγκες και η ανταπόκριση των πολιτών στο πρόγραμμα, γεγονός που θα καθορίσει και την οριστικοποίηση των περιοχών στάθμευσης καθώς και την προσθήκη επιπλέον ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών. Μέχρι τότε, θα αναρτάται το μηνιαίο πρόγραμμα των επισκέψιμων σημείων στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Παύλου Μελά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Tropa Verde https://pavlosmelas.tropaverde.org και στις αντίστοιχες σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 800 ενεργοί πολίτες – χρήστες συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Δήμου Παύλου Μελά, Tropa Verde και μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας pavlosmelas.tropaverde.org  ανακυκλώνουν με τη μέθοδο της Διαλογής στην Πηγή καθαρά υλικά όπως χαρτί, πλαστικό PET, αλουμίνιο και τηγανέλαιο και συλλέγουν πόντους ανάλογα με την ποσότητα που προσκομίζουν, απολαμβάνοντας ανταμοιβές, βραβεία ή εκπτώσεις, που παρέχουν τοπικοί χορηγοί – υποστηρικτές του προγράμματος.

Ο Δήμος Παύλου Μελά εδώ και τρία χρόνια συνεργάζεται με άλλες πέντε Ευρωπαϊκές πόλεις στην υλοποίηση προγραμμάτων Πρόληψης, Μείωσης, Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή με πολύ καλές κριτικές και θετικά αποτελέσματα.

Υποστηρικτές του κινητού πράσινου σημείου

Το εγχείρημα του κινητού πράσινου σημείου του Δήμου Παύλου Μελά υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει», την εθελοντική ομάδα «Save Your Hood Thessaloniki», την Ένωση Γονέων Δήμου Παύλου Μελά, την εθελοντική ομάδα «Φίλοι του Δάσους», τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης και από το Τοπικό Θεματικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία – Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 26 Μαΐου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ψηφιακά υδρόμετρα στην Αμοργό

Σύγχρονο σύστημα ύδρευσης  με ψηφιακό σύστημα ελέγχου και εποπτείας, αποκτά η Αμοργός. Ο Δήμος του…

Βιώσιμες Πόλεις 26 Μαΐου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σε εξέλιξη τα έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης

Στα Τρίκαλα, σε εξέλιξη είναι το εμβληματικό έργο ανάπλασης που  προσδίδει νέα όψη στο κέντρο…

Βιώσιμες Πόλεις 25 Μαΐου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα σύγχρονη πλατεία κατασκευάζεται στην Χαλκίδα

Έντονο «πράσινο» χαρακτήρα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του δημόσιου χώρου, θα έχει η…