Άρθρο Localit 19 Μαρτίου, 2024

«Όχι» στην παραχώρηση για 50 χρόνια της παραλίας «Σαχάρα» στη Χαλκιδική

Ανοιχτή επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σε σχέση με την διάσωση της παραλίας «Σαχάρα» στη Χαλκιδική απευθύνουν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Καλλιστώ και Δράση για την Άγρια Ζωή και καλούν τον δήμο Νέας Προποντίδας να ακυρώσει την παράδοση της για 50 χρόνια σε ιδιώτη.

Πιο συγκεκριμένα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικής υπαγωγής του υγρότοπου σε καθεστώς προστασίας και την ορθολογική ανάδειξή του, με βάση τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και χρήσεις που θα ορίζει το νομικό πλαίσιο προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η συμμόρφωση του δήμου Ν. Προποντίδας στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς του υγρότοπου και συνεπακόλουθα η ακύρωση της από 21/02/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του εν λόγω Δήμου για την εκμίσθωση του υγρότοπου σε ιδιώτη επιχειρηματία για 50 έτη.

Επίσης ζητείται η ενεργοποίηση του αρθ. (16) παρ. 2 του ν. 3937/11 περί βιοποικιλότητας, για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, για τη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, στα οποία περιλαμβάνεται, ενδεχομένως, και σύστημα ανταποδοτικών οφελών ως κίνητρο σε ιδιώτες ή τοπικές κοινωνίες για τη διατήρησή τους, με στόχο την αναγνώριση της αξίας των υπηρεσιών και των λειτουργιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα, ειδικότερα όταν διατηρούνται σε ικανοποιητική κατάσταση.

Η παραλία «Σαχάρα» αποτελεί ένα παράκτιο υγροτοπικό και αμμοθινικό οικοσύστημα που προστατεύεται από το νόμο «Περί διατήρησης της βιοποικιλότητας» (3937/2011) και αποτελεί ιδιοκτησία των δημοτικών κοινοτήτων Ν. Ηράκλειας και Ν. Καλλικράτειας. Το 2013  παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ τμήμα του υγροτόπου και στη συνέχεια πωλήθηκε σε ιδιώτη επιχειρηματία που κατασκεύασε εκεί μεγάλο κέντρο εστίασης και διασκέδασης. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, περιβαλλοντικοί φορείς, τοπικοί σύλλογοι και πολίτες αγωνίζονται για την διάσωση του εναπομείναντος τμήματος του υγρότοπου, ο οποίος κάθε χρόνο συρρικνώνεται από ανθρώπινες επεμβάσεις (διανοίξεις οδών για πρόσβαση στον αιγιαλό των beach bar, καταστροφή αμμόλοφων για την εγκατάσταση των beach bar, δημιουργία πίστας moto cross, κ.α.).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θεσσαλονίκης: Συλλογή ηλεκτρονικών συσκευών για τις ανάγκες των ΚΑΠΗ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Α’ Δημοτικής Κοινότητας  συλλέγουν μεταχειρισμένα laptop,…

Ενδιαφέρουν 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στις 27 Νοεμβρίου για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποιεί  την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου η…

Ενδιαφέρουν 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Όροι και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής χρήσης δημοτικών πρατηρίων καυσίμων (ΚΥΑ)

Με ΚΥΑ καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής  χρήσης…