Άρθρο Localit 02 Δεκεμβρίου, 2014

«Όχι» Ρ. Δούρου για 5μηνες συμβάσεις μέσω κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ

ΔούρουΤην κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών της Περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό ζητεί η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία σύμφωνα σχετικό non paper, δεn δέχθηκε να συμμετέχει Περιφέρεια  στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ για πεντάμηνη απασχόληση ανέργων.

Το βασικό επιχείρημα για την άρνηση απασχόλησης μέσω του προγράμματος πεντάμηνης απασχόλησης είναι ότι οι ανάγκες σε προσωπικό στην Περιφέρεια Αττικής είναι πιεστικές για θέσεις εργασίας που να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και  γι’ αυτό και η χρησιμοποίηση των 5μηνων συμβάσεων θα μπορούσε να λάβει χώρα μόνο για θέσεις εργασίας, που από τη φύση τους θα δικαιολογούσαν τον προσωρινό κι έκτακτο χαρακτήρα τους.

Η Ρ. Δούρου φαίνεται να υποστηρίζει ότι η χρησιμοποίηση των 5μηνων συμβάσεων για την κάλυψη τακτικών αναγκών όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το οξυμένο  πρόβλημα της ανεργίας, αλλά  ανακυκλώνει τις θέσεις  ανεργίας  χωρίς να αντιμετωπίζει την ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας. Με βάση το σκεπτικό αυτό επισημαίνει ότι η παραβίαση της προστασίας των τακτικών θέσεων εργασίας μέσω της προσωρινότητας ή της επισφαλούς εργασίας, από το ίδιο το δημόσιο, σηματοδοτεί τελικά τη διαιώνιση πρακτικών εκτεταμένης καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Επιπλέον φέρεται να τονίζει ότι το γεγονός ότι το ίδιο το Δημόσιο καταστρατηγεί το ύψος του κατώτερου μισθού (από 571 ευρώ σε 495),  στέλνει μήνυμα σε όλους ότι μπορούν και παραβιάζουν ακόμα και την εναπομένουσα σε εφαρμογή εργατική νομοθεσία.

Η Ρ. Δούρου φαίνεται να υποστηρίζει ότι όσο και να μοιάζει δευτερεύουσα σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, η υπεράσπιση της σταθερής και με δικαιώματα εργασίας, το δημόσιο οφείλει να σηματοδοτεί ότι η αποκατάσταση της έννοιας της εργασίας και των αξιών που την συνοδεύουν, αποτελεί ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε προσωπικό, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (387/14, 26η Συνεδρίαση), έχει ζητήσει την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των επειγουσών-στοιχειωδών αναγκών της.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας με την Υφυπουργό Εργασίας Άννα Ευθυμίου

Θέματα υποδομών, χρηματοδότησης και η υποστελέχωση των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο τραπέζι της συνάντησης  Ο…

Ρεπορτάζ 11 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Ενεργειακές αναβαθμίσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ στην Ακρινή

Σε σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις στην κοινότητα της Ακρινής προχωρά ο Δήμος Κοζάνης, υλοποιώντας έργα συνολικού…

Ρεπορτάζ 05 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Παπαναστασίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει το πρόγραμμα «Όλοι Digital»

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Παπαναστασίου απηύθυνε χαιρετισμό στην…