Άρθρο Localit 16 Ιουνίου, 2022

Ο ΣΠΑΥ ανέδειξε τις προτάσεις και τα αιτήματά του για την προστασία του Υμηττού

Με αφορμή τη φωτιά της 4ης Ιουνίου, που ξέσπασε στη Γλυφάδα και οδηγήθηκε στη Βούλα, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάδειξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ), θέλησε να αναδείξει και πάλι τις προτάσεις που έχει καταθέσει για την αποτελεσματικότερη θωράκιση του βουνού και των δασών του και παράλληλα να αναφερθεί σε όσα έχουν γίνει, σε όσα πρέπει να γίνουν, αλλά και να αναδείξει τις όποιες παθογένειες και τα όποια λάθη, προκειμένου να υπάρξει στη συνέχεια η σχετική μέριμνα.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος μαζί με τους δημάρχους των εννέα δήμων-μελών παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν ακόμη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας, ο δασάρχης Πεντέλης Θανάσης Ρέππας, καθώς και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Χατηζδάκης και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου.

Ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΠΑΥ, στα προβλήματα που δημιούργησαν οι κακοκαιρίες του χειμώνα και στις συνθήκες που επικρατούν στους δήμους, τόνισε πως υπάρχει στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και μάλιστα παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα που έχει γίνει και ήδη σε πολλούς τομείς έχει συνδράμει στην προσπάθεια για την προστασία του Υμηττού. Έθιξε το θέμα των χρηματοδοτήσεων προς τους δήμους ζητώντας την αύξησή τους, αλλά και την ανάγκη στελέχωσης της Πολιτικής Προστασίας των δήμων με προσωπικό, επισήμανε το πόσο απαραίτητο είναι να δημιουργηθεί το Δασαρχείο Υμηττού, ζήτησε να υπάρξει συνάντηση των μελών του ΣΠΑΥ με τον πρωθυπουργό και στο τέλος κάλεσε τον Δήμο Γλυφάδας να επιστρέψει στον ΣΠΑΥ, καθώς έχει αποχωρήσει από τον Δεκέμβριο του 2021.

«Παρ’ όλο που ο ρόλος του ΣΠΑΥ είναι επικουρικός της δασικής υπηρεσίας, πολλές φορές αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές μας με στόχο την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης για τη θωράκιση του Υμηττού, αλλά και την ανάπτυξή του ως πνεύμονα πρασίνου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντάτος και πρόσθεσε: «Με τους δικούς μας περιορισμένους πόρους, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ριχτήκαμε αμέσως στη μάχη της πρόληψης και ξεκινήσαμε εγκαίρως όλες τις εργασίες που είχαμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε από τη μεριά μας στους δέκα δήμους-μέλη του ΣΠΑΥ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καθοριστικό ρόλο στο συμβάν στη Βούλα έπαιξε η συντήρηση, η αποψίλωση και ο καθαρισμός του δασικού δρόμου στη θέση Κρεμαστός Λαγός που οδηγεί στο πεδίο βολής της σχολής Ευελπίδων και στο Χέρωμα της Βάρης. Σημείο όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις πυροσβεστικές, εθελοντικές, υδροφόρες του ΣΠΑΥ και των δήμων. Έργο πρόληψης που εκτέλεσε ο ΣΠΑΥ, με ιδίους πόρους και στο σωστό χρόνο».

Στη συνέχεια τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για συνεργασία όλων, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης και πρόσθεσε: «Έχει παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη ότι αρκετές δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από τις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ ή του ΔΕΔΔΗΕ. Παρά τις εργασίες που υλοποιούν οι εν λόγω εταιρείες, είναι επιτακτική η λήψη επιπλέον μέτρων από τη μεριά τους με άμεσο και επαναλαμβανόμενο καθαρισμό όλων των εγκαταστάσεών τους και των κεραιών/πυλώνων που διέρχονται από τα δασικά οικοσυστήματα, με άμεση ενημέρωση των αντίστοιχων δήμων, προκειμένου να διαπιστώνουν αν χρειάζονται επιπλέον συμπληρωματικές εργασίες και με παράλληλες ενέργειες για τη μόνωση και την υπογειοποίησή τους με ευθύνη των εταιρειών. Δεν μπορεί να χάνονται δασικές εκτάσεις από σπινθήρες των καλωδίων, από ελλιπή συντήρηση των μονωτήρων ή από αντικείμενα που ακουμπούν σε αυτά».

Μίλησε ακόμη για τις αυθαιρεσίες που γίνονται από ορισμένους μελισσοκόμους και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μελισσοκομίας από την πρώτη κυψέλη, πλήρως ψηφιοποιημένο, ενώ σχετικά με το σύστημα πρόληψης είπε: «Είναι γεγονός ότι το υπάρχον σύστημα πρόληψης είναι δυσκίνητο, γραφειοκρατικό και εν τέλει αναποτελεσματικό. Αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις η κάθε υπηρεσία δρα αυτόνομα και δεν υπάρχει κοινή αξιολόγηση των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν. Ο καθένας κάνει τις δικές του εισηγήσεις. Δεν υπάρχει μια ενιαία ιεράρχηση με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας και πολλές φορές χανόμαστε στην αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων. Και πρότεινε «τη θεσμοθέτηση ενός ολιγομελούς και ευέλικτου οργάνου σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο των συναρμόδιων φορέων, θα εκτελεί κοινή αυτοψία, θα προτείνει, θα εγκρίνει και θα παρακολουθεί το έργο κατά την υλοποίησή του. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουμε κοινή αντιμετώπιση, συντονισμό, οικονομία κλίμακος και ταχύτητα που είναι και το ζητούμενο. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία και να τεθεί σε λειτουργία το Δασαρχείο Υμηττού που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης επί σειρά ετών».

Ακόμη πρόσθεσε πως ο ΣΠΑΥ συντάσσεται πλήρως στο πλευρό του δημάρχου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, ο οποίος ζήτησε άμεση κήρυξη της έκτασης που κάηκε ως αναδασωτέα.

Στο τέλος πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη για τη συνεχή επικοινωνία, τη συνεργασία και την καθοδήγηση, καθώς επίσης και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο για την άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διαδικασία της εκκένωσης που υλοποιήθηκε με παραδειγματικό τρόπο και με την έμπρακτη στήριξη των δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Μαζί με τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο τόνισαν πως η συγκεκριμένη φωτιά είχε μια εστία και όχι τρεις. Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στην πυρκαγιά λέγοντας πως είχε δύο φάσεις: «Η πρώτη στο ξεκίνημα της φωτιάς ήταν χαλαρή και δεν απέδωσε, γιατί δεν την πρόλαβαν. Η δεύτερη φάση ήταν η ισχυρή, όταν πλέον η φωτιά ξέφυγε προς τα πάνω και από εκεί και μετά, μαζί με τους ανέμους έγινε δυνατή και καταστροφική». Είπε χαρακτηριστικά «κάναμε ανταρτοπόλεμο με τη φωτιά μέσα στην πόλη» και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη φωτιά η κυβέρνηση ήταν εδώ και πρέπει να το πούμε. Ήταν εδώ οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείες και είδαμε τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργεί. Ευχαριστώ όλους τους δήμους που συνδράμαν με κάθε δύναμη».

Από τη δική του μεριά, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε στα όσα είχε ζητήσει ο ΣΠΑΥ στο forum που είχε διοργανώσει: «Είχατε ζητήσει τέσσερα πράγματα. Το πρώτο να ξεκινήσουμε προληπτικούς καθαρισμούς στον Υμηττό, το δεύτερο να φτιαχτεί Δασαρχείο Υμηττού, το τρίτο πυροφυλάκια και να νομιμοποιηθούν και το τέταρτο να έχετε νομική κάλυψη για να μπαίνετε στο βουνό και να κάνετε εργασίες». Και αμέσως μετά ανέφερε μια προς μια τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει για την υλοποίησή τους, αρίθμησε τους καθαρισμούς που γίνονται σε κάθε δήμο ξεχωριστά, προσθέτοντας πως ορίστηκε για πρώτη φορά τις εργασίες καθαρισμού να τις επιβλέπει ο ΣΠΑΥ. Και πρόσθεσε: «Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι με τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις που εμείς θα εξασφαλίσουμε για τις Ενώσεις των δήμων, να μπορούν οι δήμοι να το κάνουν μόνοι τους».

Ο κ. Αμυράς είπε ακόμη πως το Δασαρχείο Υμηττού θα γίνει και πως θα στελεχωθεί με 500 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Ανέφερε πως είναι έτοιμη η Νομοθετική Διάταξη για τα προφυλάκια και σχετικά με το θέμα της αναδασωτέας περιοχής τόνισε: «Με εντολή του πρωθυπουργού, ο χρόνος για να κηρυχθεί μια περιοχή αναδασωτέα μειώθηκε από 90 ημέρες σε 30 ημέρες. Επομένως, βεβαίως και θα κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή που κάηκε τώρα στη Βούλα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα παρακολουθούμε εάν επιστρέφει το δάσος και αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε έργα. Το κάναμε αυτό και στην Εύβοια. Και αν δούμε ότι δεν προχωρά η φυσική αναγέννηση, τότε θα παρέμβουμε με τεχνητή αναδάσωση».

Σχετικά με τη ΔΕΔΗΕ ο υφυπουργός είπε πως έχει πάρει την εντολή να εντείνει τους καθαρισμούς και εντός του μήνα να έχουν τελειώσει, πως τα Δασαρχεία έχουν πάρει εντολή να δίνουν εντός έξι ωρών την έγκριση για να μπαίνουν οι δήμοι να καθαρίζουν και καταλήγοντας είπε για τη συγκεκριμένη φωτιά: «Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους σε αντίξοες συνθήκες, αλλά και χάρη στη συνεργασία που επέδειξαν οι δήμοι, ώστε η φωτιά μέσα σε 6-7 ώρες να τεθεί υπό έλεγχο. Έγιναν οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων σε χρόνο ταχύτατο».

Ο κ. Αραβώσης πρόσθεσε: «Η μεγάλη διαφορά στην όλη διαδικασία που σχετίζεται με τις δασικές υπηρεσίες σε σχέση με φέτος, έχει να κάνει με το ότι είναι πλέον καθετοποιημένες οι υπηρεσίες κάτω από τη Γενική Γραμματεία Δασών, με απόφαση του πρωθυπουργού, μετά τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού. Αυτό είναι που μας έχει βοηθήσει να έχουμε αυτή την αμεσότητα, γιατί μπορούμε να εποπτεύουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Τις δικές τους θέσεις εξέφρασαν οι δήμαρχοι των δήμων-μελών του ΣΠΑΥ και συγκεκριμένα οι Βασίλης Ζορμπάς της Αγίας Παρασκευής, Γρηγόρης Κατωπόδης του Βύρωνα, Βασίλης Θώδας του Ζωγράφου, Γιώργος Χατζηδάκης της Ηλιούπολης, Χρήστος Βοσκόπουλος της Καισαριανής, Δημήτρης Κιούσης της Κρωπίας, Ισίδωρος Μάδης της Παιανίας και Ηλίας Αποστολόπουλος του Χολαργού-Παπάγου.

Τέλος, η βουλευτής Τόνια Αντωνίου αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο και την αλλαγή που πρέπει να γίνει ώστε να είναι αποτελεσματικό. «Το θεσμικό πλαίσιο, μέσω του νόμου 4662/2020, δημιουργεί σύγχυση αρμοδιοτήτων, είναι δυσκίνητο και αναποτελεσματικό και χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση», είπε μεταξύ άλλων. Ακόμη, τόνισε πως το Δασαρχείο Υμηττού θα έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί και στάθηκε στην ανάγκη να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, πόροι και εξοπλισμός, αλλά και στην ενίσχυση του ρόλου των εθελοντών, που είναι απαραίτητη και στον τομέα της πρόληψης και στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Η κ. Αντωνίου επισήμανε την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον Φεβρουάριο, αναδεικνύοντας τις προτάσεις του ΣΠΑΥ για τον Υμηττό, μετά από την κακοκαιρία «Ελπίδα», αλλά και την τωρινή κατάθεση νέας Ερώτησης, με την οποία θέτουν ξανά όλα τα κρίσιμα ζητήματα και ζητούν την άμεση έκδοση του επίσημου πορίσματος για τα αίτια της πρόκλησης και εξάπλωσης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιδείνωση του καιρού από σήμερα με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά όλης της χώρας, καθώς και…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα της ατζέντας

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο.…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…