«Αν ο πολίτης χρησιμοποιεί είτε διχτάκι, είτε πάνινη σακούλα, είτε χάρτινη, είτε σακούλα πολλαπλής χρήσης, δεν πληρώνει κανένα τέλος. Άρα, αυτό που έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι ο πολίτης που γνωρίζει να λειτουργεί ορθά καταναλωτικά και περιβαλλοντικά, δεν πληρώνει κανένα τέλος» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για τη χρήση της πλαστικής σακούλας και ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ένα αντικίνητρο για την πλαστική σακούλα, κατ΄ αρχήν 3 λεπτά το τεμάχιο για το 2018 και 7 λεπτά το τεμάχιο για το 2019. Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τον αν. υπουργό, τον Δεκέμβριο του 2019 το ποσοστό χρήσης της πλαστικής σακούλας να κατεβεί κάτω από τις 90 σακούλες ανά κάτοικο το χρόνο, τη στιγμή που σήμερα στην Ελλάδα η κατανάλωση της πλαστικής σακούλας ξεπερνά τις 350 ανά κάτοικο το χρόνο.
Μεταφέροντας τα πρώτα μηνύματα από την αγορά σχετικά με τη χρήση της πλαστικής σακούλας, σημείωσε ότι διαπιστώθηκε ήδη από χθες πως πολλοί αγόραζαν σακούλες πολλαπλής χρήσης ή φέρναν μαζί τους καροτσάκια ή άλλα μέσα μεταφοράς και δεν επέλεγαν να αγοράσουν τη λεπτή πλαστική σακούλα.
«Το βασικό που κάναμε είναι ότι όλα τα ταμεία πλέον των σημείων λιανικής και των σούπερ μάρκετ είναι πομποί ενός περιβαλλοντικού μηνύματος ότι προσέξτε, η λεπτή πλαστική σακούλα είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον περιορίστε την» είπε και γνωστοποίησε ότι το τέλος που θα πληρώσει ο καταναλωτής για την πλαστική σακούλα θα πηγαίνει ολόκληρο στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, προκειμένου να αγοράζονται σακούλες πολλαπλής χρήσης και άλλα μέσα μεταφοράς προϊόντων και διανέμονται στους πολίτες μέσα από τους δήμους.
Για την εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα διευκρίνισε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος επί ενάμισι χρόνο με τους παραγωγούς πλαστικής σακούλας, τους εργαζόμενους σε όλα τα σημεία πώλησης, τα σούπερ μάρκετ, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την αυτοδιοίκηση.
Νέο νομοσχέδιο το 2018 για τις οικιστικές πυκνώσεις
Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «το 2017 αναρτήθηκε στη χώρα μας περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο 35% της χώρας. Από αυτό το 35% κυρώθηκε ήδη και έχουμε δασικό χάρτη στο 32% της Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Στο υπολειπόμενο 3% είναι μέσα οι περιοχές που έχουμε αντιρρήσεις, ενστάσεις και οικιστικές πυκνώσεις».
«Άρα τα 35.000 στρέμματα στα 75.000 πανελλαδικά που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική αφορούν το ένα τρίτο, το πρώτο ένα τρίτο της ανάρτησης όπου τυχαίνει να είναι το 100% της Χαλκιδικής και το 80% της Θεσσαλονίκης μέσα και σημαίνει ότι έχουμε πολλές περιοχές εκτός σχεδίου με πυκνή δόμηση σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική όπου πρέπει να εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας και του δασικού χάρτη γιατί μπορεί να έχουμε συγκρούσεις μεταξύ δασικών χρήσεων και κατοικίας» σχολίασε.
Ειδικά για τις οικιστικές πυκνώσεις διευκρίνισε ότι είναι οι περιοχές που οι δήμοι δήλωσαν ότι υπάρχει πυκνή εκτός σχεδίου δόμηση και πρέπει να εξεταστεί ειδικότερα σε σχέση με τη δασική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2018 θα υπάρξει ένα νέο σχετικό νομοσχέδιο γιατί θα πρέπει να εφαρμοστεί η δασική νομοθεσία στις οικιστικές πυκνώσεις και να υπάρχει ισοζύγιο περιβάλλοντος, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες επίλυσης θεμάτων ιδιοκτησίας πολιτών.
Σε αυτό το μήκος κύματος διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στους δασικούς χάρτες όπου δεν αμφισβητήθηκαν δικαιώματα αγροτών ή καλλιεργητών ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτραπεί καμία αυθαιρεσία, καταπάτηση και εμπορική χρήση του δάσους. «Αν υπάρχει εμπορική χρήση, καταπάτηση δάσους για οικοπεδοποίηση, φιλέτα, πισίνες και βίλες αυτά θα μας βρουν αντίθετους» είπε και πρόσθεσε: «όλο το κτηματολόγιο περιμένει δασικούς χάρτες και οικιστικές πυκνώσεις για να κλείσει και εμείς έχομε βάλει ένα πλάνο μέχρι το 2020 να έχουμε κλείσει αυτές τις εκκρεμότητες της χώρας».