Το 50% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, που είναι και το φτωχότερο τμήμα του, έχει στην κατοχή του μόλις το 1,1% του πλούτου της χώρας, ενώ το πλουσιότερο τμήμα του, που είναι μόλις 1% κατέχει το 34,5%. Το μερίδιο πλούτου που κατέχει το 10% των πλουσίων έφτασε στο 74,5%. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε νέα έκθεση της υπηρεσίας ερευνών του Κογκρέσου.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το φτωχότερο μισό των Αμερικανών μειώνεται συνεχώς από το 1995, χρονιά που είχε φτάσει στο ανώτατο σημείο ρεκόρ, με ποσοστό 3,6%.
Η πιο δραματική πτώση παρατηρείται το 2007, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων από την τελευταία έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών αυξήθηκε την περίοδο 1989 – 2010. Σε κάθε άλλο τμήμα του υπόλοιπου 90 % των νοικοκυριών – δηλαδή τη μεσαία και κατώτερη τάξη – το μερίδιο μειώθηκε.
Η έκθεση συμπεραίνει ότι βασική αιτία για το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεταξύ του 2007 και 2010 είναι η “εντυπωσιακή κατάρρευση των τιμών των κατοικιών”, ενώ μικρότερο ρόλο έχει παίξει η πτώση της χρηματιστηριακής αγορά, ” επειδή οι τιμές των μετοχών, σε αντίθεση με την αξία των σπιτιών, σε γενικές γραμμές έχουν ανακτηθεί».
Η έκθεση καταγράφει τη διαπίστωση ότι η συγκέντρωση του πλούτου σε πολύ μικρό κομμάτι της κοινωνίας αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο δεν προτείνονται μέτρα αντιμετώπισης της όλο και περισσότερο ογκούμενης ανισότητας.