Άρθρο Localit 28 Δεκεμβρίου, 2016

«Ο κόσμος όλος σε ένα πιάτο» στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

ο-κόσμος-όλος-σε-ένα-πιάτο Χωράει αλήθεια «όλος ο κόσμος σε ένα πιάτο»;

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και η Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Arsis Transit) Αλεξανδρούπολης, το κοινό να το διαπιστώσει μαζί τους. σήμερα Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 13.30, στον προαύλιο χώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Οι διοργανωτές προσκαλούν τους πολίτες να κεραστούν και να δοκιμάσουν, σε εορταστικό κλίμα, ένα “πάντρεμα” αρωμάτων και γεύσεων εμπνευσμένα από το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Σομαλία και τη Θράκη!

Αφορμή για τη δημιουργία ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας θα είναι το φαγητό, οι ήχοι και τα αρώματα κάθε κουλτούρας με στόχο την καλύτερη ενίσχυση της ίδιας της ομάδας, τόσο με τα μέλη της όσο και με την τοπική κοινωνία.

Το πρόγραμμα δομήθηκε σε 6 δίωρες συναντήσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες μέσα από βιωματικά και διαδραστικά εργαστήρια ήρθαν σε επαφή με όλες τις διαφορετικές κουλτούρες της ομάδας τους καθώς και με την τοπική κουλτούρα.

Μέσα από τα διαφορετικά πολιτισμικά σύνολα που συνέθεσαν την ομάδα αξιοποιήθηκε η διαφορετικότητα ως εργαλείο με αποτέλεσμα την επίτευξη μιας ολιστικής επαφής με τον γαστρονομικό πλούτο των περιοχών που πραγματευτήκαμε.
“Αποδείχθηκε ότι τα ξεχωριστά στοιχεία της κάθε κουλτούρας μπορούν να συνθέσουν ένα κοινό νέο όλον – γαστρονομικά και όχι μόνο- και πως τελικά ο κόσμος όλος χωράει σε ένα πιάτο! Για αυτό το λόγο και σας καλούμε στο δικό μας διαπολιτισμικό τραπέζι με μοναδικές πρωτότυπες συνταγές” σημειώνουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό τη διατήρηση, τη προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Θράκης. Ο στόχος του Μουσείου, να συνδέσει τη γνώση που εμπεριέχεται στην παράδοση με τους σύγχρονους προβληματισμούς της κοινωνίας, επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο, μέσα από τις πολυεπίπεδες και καινοτόμες εκπαιδευτικές του δράσεις, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, με τις τελευταίες να ενέχουν και επαγγελματική εκπαίδευση. Μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχούς εμβάθυνσης και έρευνας, χάρη στους συνεργάτες του, συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός νέου κοινού που πλαισιώνει το μουσείο, ώστε αυτό να παρεμβαίνει και να λειτουργεί διαδραστικά με την τοπική κοινωνία.

Κάθε χρόνο το μουσείο υλοποιεί προγράμματα σε 3000 συμμετέχοντες και υλοποιεί 10 διαφορετικά εργαστήρια ελεύθερου χρόνου για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το μουσείο συνεχίζει τη πορεία του για συνεχή εξέλιξη και αναστοχασμό στις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που αξιοποιεί εντάσσοντας διαρκώς καινούργιες μεθόδους και τεχνικές εμψύχωσης.

Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια υλοποιεί προγράμματα που σχετίζονται με τη τοπική κοινωνία. Όντας ένα μουσείο με διαπολιτισμικο χαρακτήρα δεν θα μπορούσε παρά να υλοποιεί και να σχεδιάζει και δράσεις με τέτοιο προσανατολισμό.

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωσή Υποστήριξης Νέων είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1992 και λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και την Κοζάνη. Η ΑΡΣΙΣ αναπτύσσει δράσεις, προγράμματα και υπηρεσίες για την υποστήριξη των νέων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Βασική επιδίωξη της ΑΡΣΙΣ είναι η εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά και η κοινωνική ευαισθητοποίηση για την προστασία των παιδιών που, ανεξάρτητα από εθνικότητα, καταγωγή, θρήσκευμα αποτελούν τον πιο αδύναμο, ευαίσθητο, αλλά και ελπιδοφόρο και δημιουργικό κρίκο της κοινωνικής συνοχής και προόδου.

Από το Σεπτέμβριο του 2016 η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη μία νέα Μεταβατική Δομή φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους. Η νέα Μεταβατική Δομή Φιλοξενείας Άρσις Αλεξανδρούπολης, με συνολική χωρητικότητα 25 ανηλίκων, φιλοξενεί αγόρια από 5 έως 12 ετών και κορίτσια από 5 ως 18 ετών.

Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Relocation and Reception Scheme» (GRC 01/2016/0000000060/000) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…