Άρθρο Localit 25 Μαρτίου, 2021

Ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 στους Δήμους της Αττικής

Με δράσεις και εκδηλώσεις προσαρμοσμένες στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, οι Δήμοι της Αττικής γιορτάζουν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Εκτός από τον σημαιοστολισμό και τη φωταγώγηση των πόλεων, τις καταθέσεις στεφάνων με αυστηρά περιορισμένο αριθμό ατόμων και τα εορταστικά μηνύματα των δημάρχων, οι δήμοι με έμπνευση και σεβασμό τιμούν του ήρωες της Επανάστασης και το κλείσιμο των δύο αιώνων από τον απελευθερωτικό Αγώνα και την εθνική παλιγγενεσία.

Ο δήμος Γλυφάδας τοποθέτησε στον Υμηττό μια τεράστια ελληνική σημαία 4.000 τ.μ., ορατή από παντού και φωτισμένη τη νύχτα, έστησε όλα τα λάβαρα της Επανάστασης σε κομβικά σημεία της πόλης, ενώ «έντυσε» με ένα αφιέρωμα στο ’21 το μικρό κτίριο της ΔΕΗ, που βρίσκεται στον πεζόδρομο των Ποιητών.

Τις σημαίες της Επανάστασης έβαλε σε κεντρικά σημεία της πόλης και ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με ειδικά ενημερωτικά κείμενα για την κάθε σημαία. Ακόμη συνδιοργανώνει με τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Από το Γένος, στο Έθνος και το Κράτος των Ελλήνων».

Μία υπαίθρια έκθεση με ψηφιακά αντίτυπα ζωγραφικών έργων για την Επανάσταση του 1821, δημιούργησε ο δήμος Ελευσίνας, με τη συνδρομή της Εθνικής Πινακοθήκης, του Ιστορικού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη. Τα έργα εκτίθενται στις κεντρικές πλατείες της Ελευσίνας και της Μαγούλας.

Ανάρτηση σε δημοτικά κτίρια εικόνων της Επανάστασης και των ηρώων της έκανε ο δήμος Κηφισιάς, ενώ ανήμερα της Επετείου παίζονται τα εμβατήρια στην πόλη.

Ο δήμος Πετρούπολης προχώρησε σε καθαρισμό, αποκατάσταση και συντήρηση των προτομών των αγωνιστών του 1821 στην πλατεία Ηρώων Αγωνιστών και τοποθέτησε σε κεντρικό σημείο της ένα αντίγραφο διαστάσεων 3×5 μ. του πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» (1853). Δίπλα ακριβώς αποτυπώθηκε ο πρώτος από τους 166 στίχους του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «Εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάιρον». Και τέλος, ο ζωγράφος Κώστας Κωνσταντινίδης δημιούργησε απεικονίσεις των ηρωικών μορφών στους τοίχους των Δημοτικών σχολείων.

Φιλοτέχνηση ΚΑΦΑΟ με τους ήρωες και τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 έκανε ο δήμος Παλαιού Φαλήρου σε χαρακτηριστικά σημεία της πόλης και έχει προγραμματίσει διαδικτυακές επετειακές δράσεις σε συνεργασία με Δημοτικές Βιβλιοθήκες, μουσεία, εργαστήρια και εκπαιδευτικούς.

Τον «Τοίχο των Ηρώων» δημιούργησε στο κολυμβητήριο της πόλης ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, με γκράφιτι προσωπογραφίες των μεγάλων μορφών της Επανάστασης. Ακόμη, στην επίσημη ιστοσελίδα του έχει δημιουργήσει ειδική ενότητα με θέματα γύρω από την Ελληνική Επανάσταση, όπως «Αφιέρωμα στις γυναίκες της θυσίας και του ηρωισμού», «Τι συμβολίζει η παραδοσιακή φορεσιά», «Λησμονημένοι και άγνωστοι ήρωες της Επανάστασης», αλλά κι ένα «Σαν Σήμερα» με τα ιστορικά γεγονότα του απελευθερωτικού Αγώνα.

Με φόντο τα εμβληματικά κτίρια και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες και με τη χρήση της τεχνολογίας, ο δήμος Μάνδρας για ένα πενταήμερο αποτυπώνει οπτικά ηρωικές μορφές και γεγονότα της Επανάστασης. Με τους ήρωες της Επανάστασης φωταγώγησε το Δημαρχείο και ο δήμος Αιγάλεω.

Από τη δική του μεριά, ο δήμος Μεταμόρφωσης με σκηνοθέτη την Τζένη Αρσένη, διευθυντή φωτογραφίας τον Γιώργο Κουρμούζα και μουσικούς παραγωγούς-ηχολήπτες τους Όμηρο Κομνηνό και Διονύση Χριστοδουλάτο, δημιούργησε ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο γύρω από την Επανάσταση του ΄21, με αφηγήσεις λογοτεχνικών κειμένων, απαγγελίες, μουσικές και τραγούδια και με τη συμμετοχή μαθητών, πολιτιστικών συλλόγων και γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Λάκη Χαλκιά και της Ρένας Κυπριώτη.

Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού δημιούργησε ένα αφιέρωμα στις 34 Σημαίες της Επανάστασης, που ανήκουν στη συλλογή του και βρίσκονται σε αίθουσα του Δημαρχείου, ανάμεσά τους και η Σημαία του Καστελόριζου. Παράλληλα, έχει οργανώσει διαδικτυακές εκδηλώσεις με απαγγελίες ποιημάτων, ομιλίες, μουσικά έργα και διαλέξεις.

Με αφορμή την Εθνική Επέτειο, ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας διοργάνωσε έναν μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής και σχεδίου για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, ποίησης και δοκίμιου για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ακόμη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη ταξινόμησε τα βιβλία που είναι σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση και σε όσους ενδιαφέρονται τα παραδίδει κατ’ οίκον. Τέλος, πραγματοποίησε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του κλήρου και της εκκλησίας στην Επανάσταση».

Ένας μαθητικός διαγωνισμός έκφρασης και δημιουργίας υπάρχει και στον δήμο Αμαρουσίου, με θέμα «Εμπνέομαι από τους ήρωες του 1821». Οι μαθητές των Δημοτικών θα συμμετάσχουν με ζωγραφική, των Γυμνασίων με ποίηση και λογοτεχνία και των Λυκείων με φωτογραφία. Επίσης, η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου δημιούργησε βίντεο με τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου, ενώ διεξήχθη και διαδικτυακή εκδήλωση με ομιλίες και αναλύσεις.

Ο δήμος Παιανίας και η Επιτροπή του «Παιανία, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση» δημιούργησαν ειδική επετειακή ιστοσελίδα με σκοπό την ψηφιακή προβολή ιστορικού υλικού, δράσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών και για πρώτη φορά ψηφιοποιούνται πολύτιμες εκδόσεις που αφορούν στην ιστορία της περιοχής και των Γλυκών Νερών, καθώς και πολιτιστικό-λαογραφικό υλικό.

Ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού προβάλλει μέσα από το κανάλι του στο youtube το ντοκιμαντέρ «Τουρκοκρατία» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού. Ο δήμος Καλλιθέας έχει ένα πενθήμερο διαδικτυακών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής, του Δημοτικού Ωδείου, του Θεατρικού Εργαστηρίου και των Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης.

Διαδικτυακές εκδηλώσεις με ομιλίες και συζητήσεις και με τη συμμετοχή του ακαδημαϊκού και καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου, έχει προγραμματίσει ο δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης, αλλά κι ένα διαδραστικό παιχνίδι ερωτήσεων για τους μαθητές. Στον δήμο Ιλίου και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας, ο καθηγητής Φώτης Μαρκόπουλος παραθέτει όλα τα γεγονότα του πρώτου χρόνου της Ελληνικής Επανάστασης και γίνονται εκδηλώσεις με τα σχολεία της πόλης μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Στον δήμο Αγίας Παρασκευής θα διεξαχθεί διαδικτυακό μαθητικό συνέδριο με θέμα «21 ερωτήματα για το ‘21» και με τη συμμετοχή της δημοτικής Αρχής. Μια σειρά δράσεων και επετειακών εκδηλώσεων για όλο το επόμενο διάστημα έχει προαναγγείλει ο δήμος Διονύσου. Διαδικτυακές εκδηλώσεις, ομιλίες, συζητήσεις και μια σειρά άλλων δράσεων έχουν οργανώσει ο δήμος Βύρωνα, ο δήμος Ηλιούπολης, ο δήμος Δάφνης-Υμηττού, ο δήμος Σαρωνικού και ο δήμος Παλλήνης, ο οποίος μάλιστα στην καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωσή του «Δρόμοι Πολιτισμού», έδωσε φέτος ως κεντρικό θέμα την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση και θα παρουσιαστεί διαδικτυακά.

Ετήσιο ημερολόγιο με την Επανάσταση του 1821 δημιούργησε στην ιστοσελίδα του ο δήμος Νέας Ιωνίας και ημερολόγιο με τον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό κι ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση ο δήμος Αγίας Βαρβάρας.

Τέλος, ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού έχει καλέσει τους δημότες του ανήμερα της 25ης Μαρτίου, να βγουν στα μπαλκόνια, τις αυλές και τις ταράτσες και όλοι μαζί να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, τιμώντας έτσι τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…