Άρθρο Localit 13 Οκτωβρίου, 2022

Ο δήμος Μονεμβασιάς φιλοξενεί 220 φοιτητές του ΕΜΠ που μελετούν τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των οικιστικών συνόλων

Διακόσιους είκοσι φοιτητές του δεύτερου έτους της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ  και δέκα καθηγητές  θα φιλοξενήσει ο δήμος Μονεμβασιάς φιλοξενήσει για το χρονικό διάστημα από 17 ως 22 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του μαθήματος «Ανάλυση και μελέτη Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων».

Ο σκοπός του ταξιδιού είναι εκπαιδευτικός και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διατομεακού υποχρεωτικού μαθήματος του 5ου εξαμήνου. Στο μάθημα συμμετέχει, επίσης, ένας αρκετά σημαντικός αριθμός φοιτητών από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής, γεγονός που καθιστά ευρύτερα γνωστή τη σημασία και τις αξίες της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς.

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η αναγνώριση, συστηματική αναλυτική διερεύνηση και αξιολόγηση παραδοσιακών, οικιστικών συνόλων και της δομικής τους συγκρότησης. Βασικό στόχο αποτελεί η διερεύνηση των στοιχείων που καθορίζουν τη δομή, τη μορφή, την κατασκευή και τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα. Το μάθημα περιλαμβάνει εργασία πεδίου σε επιλεγμένους ιστορικούς/παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ η εξέλιξη της αναλυτικής εργασίας συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου στις αίθουσες διδασκαλίας ή στα εργαστήρια.

Φέτος, η περιοχή μελέτης εντοπίζεται σε οικισμούς των Δημοτικών Ενοτήτων Ζάρακα, Βοιών και Μονεμβασίας. Μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου, οι εργασίες θα αναρτηθούν σε ψηφιακό αρχείο του Ε.Μ.Π. ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο (http://5a.arch.ntua.gr/). Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, φοιτητές και διδάσκοντες θα επανέλθουν στον τόπο μελέτης, στα πλαίσια εκθέσεων και ημερίδων για την ανάδειξη της εργασίας τους και την προβολή της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της περιοχής.

Ο δήμος Μονεμβασίας αποδέχθηκε την πρόταση της καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ κας Έλενας Κωνσταντινίδου, για επίσκεψη και φιλοξενία των φοιτητών και των καθηγητών. Θα καλύψει με δικές του πιστώσεις τη διαμονή τους, έτσι ώστε να υπάρξει αναγνώριση, διερεύνηση και αξιολόγηση των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων, στοιχεία τα οποία θα συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη βελτίωση της αισθητικής του δομημένου περιβάλλοντος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 11 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Πράσινο φως» στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Θηβαίων

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της πράξης «Προμήθεια λογισμικού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Θηβαίων», προϋπολογισμού…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ψηφιακές καινοτόμες δράσεις στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

Την ένταξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης στο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027», συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίου ευρώ,…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 05 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Άνοιξε ο δρόμος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Νέες εφαρμογές και τεχνολογικά μέσα που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και τη λειτουργικότητα του αστικού…