Άρθρο Localit 01 Φεβρουαρίου, 2022

Ο Δήμος Μαλεβιζίου «ζωντανεύει» τη Φάμπρικα Κοκκινίδη στο Κεραμούτσι

Δόθηκε το πράσινο φως στον Δήμο Μαλεβιζίου, για τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης της παλαιάς Φάμπρικας στο Κεραμούτσι με 114.200,00 ευρώ, από το ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, αφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και με την χρηματοδότηση αυτή η Φάμπρικα θα αποκατασταθεί πλήρως, θα ενισχυθεί, θα καταστεί αντισεισμικά ασφαλής και θα αποδώσει προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, προκειμένου να γίνει επισκέψιμη, αλλά και να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο.

 «Σύμβολο για την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική του Μαλεβιζίου. Η Φάμπρικα της οικογένειας του θρυλικού ήρωα των κρητικών επαναστάσεων οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη στο Κεραμούτσι είναι ένα ζωντανό τεκμήριο ιστορίας. Πλέον θα αποδοθεί σε κατοίκους και επισκέπτες. Πώς; Με τη νέα χρηματοδότηση 114.200,00 ευρώ που πετύχαμε μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ! Κουβαλά αιώνες ζωής, έχοντας διατηρήσει τον αυθεντικό της εξοπλισμό. Ένα πραγματικό κειμήλιο όχι μόνο για το Κεραμούτσι, αλλά για όλο το Μαλεβίζι που είχαμε θέσει στόχο να αποκαταστήσουμε. Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για να ωριμάσουν οι απαραίτητες μελέτες που οδήγησαν σε αυτήν την πολύ σημαντική χρηματοδότηση» δήλωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

Η Φάμπρικα Κοκκινίδη βρίσκεται στον οικιστικό πυρήνα του οικισμού Κεραμούτσι της Δημοτικής Ενότητας Τυλίσου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παλαιάς φάμπρικας της προβιομηχανικής εποχής της Κρήτης για το άλεσμα του ελαιοκάρπου και την παραγωγή του ελαιολάδου. Αξίζει δε να σημειωθεί πως μέσα σε αυτήν διατηρείται και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της για την παραγωγή του ελαιολάδου με την παραδοσιακή μέθοδο. Η παραδοσιακή φάμπρικα αποτελεί κατάλοιπο της ζωντανής ιστορίας του Μαλεβιζίου, αλλά και της Κρήτης, καθώς μαζί με την όμορη οικία, ανήκε στην περιουσία του σπουδαίου οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο αποκτά βαρύνουσα σημασία στην κατεύθυνση ανάδειξης της τοπικής ιστορίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 23 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στον Δήμο Ηρακλείου η τελική συνάντηση των εταίρων του έργου WINPOL

Ρομποτικό σύστημα που ανακτά ανακυκλώσιμα υλικά αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος, έξυπνα ρομπότ ικανά να…

Βιώσιμες Πόλεις 23 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έρχονται οι «έξυπνες» στάσεις στο Δήμο Αρταίων 

Είκοσι νέες «έξυπνες» στάσεις υψηλών προδιαγραφών, θα εγκατασταθούν στην Δημοτική Ενότητα Αρταίων, στο πλαίσιο του…

Βιώσιμες Πόλεις 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με 10 νέα απορριμματοφόρα ενισχύθηκε ο στόλος καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ακόμη δέκα καινούργια απορριμματοφόρα οχήματα ρίχνει στη μάχη για την καθαριότητα της πόλης, ο Δήμος…