Άρθρο Localit 21 Ιουλίου, 2022

Ο δήμαρχος Βιέννης ζητά τη μείωση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής

Αφού ζήτησε ενιαία εθνικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και κυβερνήτης της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιχ, υποστηρίζει τώρα και τη μείωση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής.

Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε με μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας είτε με ανώτατο όριο τιμών, σύμφωνα με τον Μίχαελ Λούντβιχ.

«Μια μείωση του ΦΠΑ θα ήταν βέβαια πιο εύκολο να εφαρμοστεί, πράγμα που σημαίνει μια απώλεια διασποράς, ναι. Αλλά δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανάται για τρόφιμα είναι υψηλότερο για τους οικονομικά ασθενέστερους, αυτή θα ήταν μια πολύ γρήγορη και αποτελεσματική επιλογή», δήλωσε ο Λούντβιχ σε συνέντευξή του στην Österreich το βράδυ της Δευτέρας.

Μια απώλεια διασποράς θα σήμαινε ότι θα επωφελούνταν από τη φορολογική ελάφρυνση και άτομα που δεν εξαρτώνται από αυτήν.

Ενόψει της έντονης αύξησης των τιμών λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου, η υποστήριξη για την επίσημη ρύθμιση των τιμών για τα καθημερινά τρόφιμα γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Προηγουμένως, ο κυβερνήτης της Καρινθίας, Πέτερ Κάισερ, επίσης σοσιαλδημοκράτης, είχε ταχθεί υπέρ της ρύθμισης της τιμής του ψωμιού, του αλευριού ή του γάλακτος.

Για τη λήψη ενιαίων μέτρων σε εθνικό επίπεδο, ο Λούντβιχ κάλεσε σε σύνοδο κορυφής για τα αντιπληθωριστικά μέτρα την περασμένη εβδομάδα. Ο Λούντβιχ θεωρεί επιθυμητή μια στρογγυλή τράπεζα με εκπροσώπους εθνικού επιπέδου, ομοσπονδιακού επιπέδου, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και των κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, ο Λούντβιχ συνιστά επίσης ένα μερικό ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως πρότεινε ο Γκάμπριελ Φέλμπερμαϊρ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (WIFO).

Πηγή: euractiv.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εκτός Συνόρων 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΟΗΕ: Ένα εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα

Σομαλία, Αφγανιστάν, Υεμένη: σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απειλούνται από «καταστροφικό λιμό»…

Εκτός Συνόρων 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα Υόρκη: Κατά 58% αυξήθηκαν οι θάνατοι αστέγων σε κέντρα υποδοχής

Το 2021 καταγράφηκε αύξηση κατά 58% του αριθμού των θανάτων άστεγων που φιλοξενούνταν σε κέντρα…

Εκτός Συνόρων 14 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διακοπή του νυκτερινού φωτισμού των δημοτικών κτιρίων και μνημείων του Παρισιού και μείωση της θέρμανσης

Το Δημαρχείο του Παρισιού, ο Πύργος Σεν-Ζακ, τα δημοτικά μουσεία, τα δημαρχεία των διαμερισμάτων της…