Άρθρο Localit 18 Οκτωβρίου, 2012

Ο Ασωπός συνεχίζει να “ασθενεί”

Την κινητοποίηση τοπικών φορέων, αρχών και οργανώσεων προκαλεί η διαπίστωση ότι αν και έχουν υπάρξει εδώ και μια πενταετία τραγικές διαπιστώσεις για την έκταση της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς το πρόβλημα.

Με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού των Οινοφύτων κάνει γνωστό ότι “εξακολουθεί να υφίσταται το αδιέξοδο στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, στη διαιώνιση της υπόθαλψης και της ασυδοσίας”.

Με το «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο της η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) του ΥΠΕΚΑ, ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για τα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού της υλοποίησης των μέτρων για τον Ασωπό ποταμό.

Από το έγγραφο προκύπτει μεταξύ άλλων ότι πεντέμιση χρόνια μετά την διαπίστωση της βιομηχανικής ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα του Ασωπού ποταμού το 2007 και την κήρυξη της περιοχής ως «Ειδικής Εθνικής παρέμβασης» από τον τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και δύο χρόνια μετά την ουσιαστική ανταπόκριση της Πολιτείας στο κρίσιμο αυτό ζήτημα σχεδόν τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί.

Από την μελέτη του εγγράφου προκύπτει πως ουσιαστικά τίποτα δεν έχει γίνει στην πράξη για την αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος και πως ότι ορθό έχει εξαγγελθεί από την πολιτεία, είτε έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία, είτε πήρε παράταση εφαρμογής! Το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού των Οινοφύτων χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη την παράταση στην εφαρμογή της ΚΥΑ 20488/2010 του Ασωπού, ενώ η λύση μεταφοράς βιομηχανικών αποβλήτων στον βιολογικό της Μεταμόρφωσης “μόνο λύση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί”. Ταυτόχρονα καταγγέλλει την υδροδότηση συγκεκριμένης βιομηχανίας με καθαρό νερό από τον Μόρνο και μάλιστα με κρατικά χρήματα.

Με αφορμή τις σχετικές ανακοινώσεις το Αυτοδιοικητική Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απευθύνει ερώτημα προς τον αρμόδιο περιφερειάρχη. Στη σχετική επιστολή ζητούνται απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πεντέμισι χρόνια μετά τη δημόσια αναγνώριση του προβλήματος, έχουν εντοπιστεί οι δραστηριότητες που ευθύνονται για τη ρύπανση στην περιοχή;
  • Υπάρχει ή όχι μητρώο βιομηχανιών; Έχουν καταγραφεί οι δραστηριότητες που έχουν αδειοδοτηθεί; Αληθεύει ότι τα υπάρχοντα στοιχεία είναι κατά δήλωση των βιομηχάνων, παρότι έχει χρηματοδοτηθεί πολλές φορές η καταγραφή τους;
  • Θα υπάρξει, και πότε, συνολική χωροταξική τακτοποίηση της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων;
  • Θα διατεθεί νερό από Μόρνο – Υλίκη, που σήμερα «ξεπλένει» τον Ασωπό, για άρδευση, ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της ποιότητας και της ασφάλειας των τοπικών αγροτικών προϊόντων;
  • Πότε θα οριοθετηθεί ο Ασωπός και πότε θα καθορισθεί ζώνη προστασίας;
  • Θα γίνει το γραφείο περιβάλλοντος στα Οινόφυτα;
  • Θα συνεχίσει το «έργο» της η Επιτροπή; Θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για την περιβαλλοντική ευθύνη;
  • Είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των «πρωτοβουλιών», των «μελετών», των «προγραμμάτων» και των «ενεργειών» που επί πεντέμισι χρόνια εξαγγέλλει; Αναγνωρίζει ή όχι τις ευθύνες του για το συνεχιζόμενο έγκλημα στον Ασωπό;

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…