Άρθρο Localit 30 Σεπτεμβρίου, 2014

Ο άνθρωπος «κρύβεται» πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

kaliforniaΜε την ανθρώπινη παρέμβαση, ενδέχεται να συνδέονται τα ακραία κλιματικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας το 2013 στην Αυστραλία, σύμφωνα με έκθεση για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύθηκε χθες από την επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (AMS).

Την έκθεση έχουν συντάξει 92 επιστήμονες από 14 χώρες, οι οποίοι ανέλυσαν 16 ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το 2013.

Ο Μάρτι Χέρλινγκ, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, είπε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ανθρώπινος παράγοντας επηρέασε την εμφάνιση αυτών των φαινομένων και οι μελέτες αυτές επικεντρώθηκαν στο να διαπιστώσουν “πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή και σε ποια κατεύθυνση”.

Ο στόχος των επιστημόνων είναι να προσδιορίσουν ποσοτικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παρότι αυτό είναι δύσκολο ακόμη και με τη χρήση των σημερινών τεχνολογικών μέσων.

Με βάση την διαθέσιμη τεχνολογία, είναι πολύ ευκολότερος ο συσχετισμός του φαινομένου του καύσωνα με την ανθρώπινη παρέμβαση από τον συσχετισμό άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων–όπως είναι οι τροπικές καταιγίδες– με την ανθρώπινη δραστηριότητα, εξήγησαν οι ειδικοί σε χθεσινή τηλεφωνική ενημέρωση του εκπροσώπων του Τύπου.

Η έκθεση απηχεί τα ευρήματα της διεθνούς κοινότητας των κλιματολόγων τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο χρόνο, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα–με τη μορφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων–είναι η κυριότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι πέντε ανεξάρτητες ομάδες που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο του καύσωνα στην Αυστραλία πέτυχαν να παρουσιάσουν περισσότερες αποδείξεις σχετικά με την ανθρώπινη επίδραση στα ακραία καιρικά φαινόμενα σε σχέση με τις τρεις ανεξάρτητες ομάδες που ανέλυσαν το φαινόμενο της ξηρασίας στην Καλιφόρνια.

Το 2013 ήταν ο θερμότερος χρόνος που έχει καταγραφεί τον τελευταίο αιώνα στην Αυστραλία και, όπως προκύπτει από τις μελέτες, η συχνότητα εμφάνισης του καύσωνα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το 1984 εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, οι τρεις τελευταίοι χειμώνες ήταν ασυνήθιστα ξηροί και το 2013 ήταν το έτος με την μεγαλύτερη ξηρασία που έχει καταγραφεί από το 1895.

Οι εμπειρογνώμονες απέδωσαν το φαινόμενο στην ασυνήθιστα υψηλή πίεση στον Βόρειο Ειρηνικό, η οποία εμποδίζει τις καταιγίδες που φυσιολογικά θα προκαλούσαν βροχοπτώσεις στις ακτές της Καλιφόρνιας.

Η ομάδα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι τα μοντέλα ατμοσφαιρικής πίεσης προκύπτουν από αιτίες που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά αυτό δεν συνδέεται άμεσα με την απουσία βροχοπτώσεων.

“Η ξηρασία είναι ένα πολύ σύνθετο μετεωρολογικό φαινόμενο”, υποστηρίζει η Στέφανι Χέρινγκ, η επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της έκθεσης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…