Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού που δεν έχουν καταβληθεί στον οικείο δήμο για ακίνητο, του οποίου έχει διακοπή η ηλεκτροδότηση διαγράφονται και εφεξής απαλλάσσονται από την καταβολή τους υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλουν στο οικείο δήμο υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου(ΔΕΔΔΗΕ) περί της διακοπής ηλεκτροδότησης. Αυτό προβλέπει διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα το άρθρο 212 του σχεδίου νόμου , προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί απαλλάσσονται από μη καταβληθείσες οφειλές τελών καθαριότητας και φωτισμού εφόσον υποβάλλουν στο Δήμο υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) περί της διακοπής ηλεκτροδότησης κατά το διάστημα αναφοράς, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης.
Ταυτόχρονα δεν αναζητούνται ποσά που αντιστοιχούν σε τέλη για τη χρονική περίοδο πριν από την υποβολή της δήλωσης, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί, εφόσον πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ειδικά δε για τις περιπτώσεις που οι σχετικές οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, το ανεξόφλητο υπόλοιπο αυτών, διαγράφεται με αίτηση του οφειλέτη προς τον Δήμο.
Ειδικότερα το άρθρο 212 προβλέπει τα εξής:
«Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, δεν χρησιμοποιούνταν κατά το διάστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται”.
Σε περίπτωση προηγούμενης υπαγωγής της καταβολής των τελών του παρόντος σε ρύθμιση οφειλών, το ανεξόφλητο υπόλοιπο της ρυθμισμένης οφειλής, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαγράφεται με αίτηση του οφειλέτη προς τον οικείο Δήμο.
Παράλληλα στο εξής δεν θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωση στον οικείο Δήμο στην περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης μιας κατοικίας η ενός επαγγελματικού ακινήτου και η σχετική ενημέρωση του Δήμου θα γίνεται απευθείας από τον ΔΕΔΔΗΕ».