Την κατάθεση νομοσχεδίου για τον εκσυχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τον αιγιαλό με στόχο την απλούστευση του και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομιών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.
“Στο σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον η ορθολογική διαχείριση και η στοχευμένη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την Κυβέρνησή μας. Η πολιτική μας για τη Δημόσια Περιουσία έχει στόχο να εξασφαλίσει σημαντικά και σταθερά έσοδα για το Δημόσιο σε μακροχρόνια βάση, να μειώσει το ύψος του χρέους και να δημιουργήσει πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη” σημείωσε η υφυπουργός. Όπως είπε οι βασικοί άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι η καταγραφή, η προστασία και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των διαδικασιών και του νομοθετικού πλαισίου. Παράλληλα, ανέφερε, “συνεχίζουμε την αξιοποίηση της ακίνητης κτηριακής περιουσίας του Δημοσίου και την ορθολογική ικανοποίηση των αναγκών στέγασης των υπηρεσιών και οργανισμών του. Σκοπός είναι η δραστική μείωση των σχετικών λειτουργικών δαπανών”.
Ειδικότερα για το ζήτημα του Αιγιαλού στόχος της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών είπε η Κ. Παπανάτσιου. Και πρόσθεσε :“Ο νόμος 2971/2001 «περί αιγιαλού και παραλίας» είχε ούτως ή άλλως από την ψήφιση του πολλά προβλήματα αλλά πλέον χρειάζεται σημαντικές τροποποιήσεις προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα. Σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που έχουμε ετοιμάσει για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και στο οποίο έχουμε λάβει υπόψη τα αιτήματα των τοπικών και άλλων φορέων. Οι ακτές μας αποτελούν σημαντικό «κεφάλαιο» για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Παράλληλα είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να το διατηρήσουμε με λογική χρήση και όχι να το απαξιώσουμε με υπερεκμετάλλευση. Και βέβαια η διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα”.
Όπως εξήγησε η υφυπουργός “το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στο νόμο του αιγιαλού που κινούνται και στις δύο αυτές κατευθύνσεις, δηλαδή, και στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του, αλλά και στη δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας. Η απόλυτη απαγόρευση έχει ως αποτέλεσμα την ανομία. Για αυτό θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια. Αν μου επιτρέπετε την παραδοξολογία, θα χαλαρώσουμε ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο αυστηρό με την έννοια ότι θα εφαρμόζεται. Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η χάραξη του αιγιαλού είναι προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις παραχώρησης της χρήσης του και γιατί μπαίνει τάξη, περιορίζουμε τη δυνατότητα της αυθαιρεσίας που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική για τις παραλίες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ