Πάνω από 2,5 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια στον Νίγηρα εξαιτίας της έλλειψης σιτηρών, η οποία οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες, πρόβλημα που επιδεινώνει η παρουσία περίπου 200.000 προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Γεωργίας στη Νιαμέι.
“Μια έρευνα η οποία διεξήχθη από τον Δεκέμβριο του 2014 έδειξε ότι το 15,7% του πληθυσμού, δηλαδή 2.588.128 άνθρωποι, βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, εκ των οποίων οι 410.297 σε (κατάσταση) ακραίας ανασφάλειας”, τόνισε ο Μαϊντάγκι Αλαμπέγε, ο υπουργός Γεωργίας του Νίγηρα, μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικών.
Η επισιτιστική ανασφάλεια στην ιδιαίτερα φτωχή χώρα αυτή του Σάχελ, όπου οι κρίσεις έλλειψης τροφίμων είναι συχνές τα τελευταία χρόνια, οφείλεται σε ένα έλλειμμα σιτηρών που ξεπερνά τους 230.000 τόνους μετά τη σοδειά του 2014, εξήγησε ο υπουργός. Η κυβέρνηση αποδίδει την έλλειψη σιτηρών στην ξηρασία, στις πλημμύρες, καθώς και στο γεγονός ότι κάμπιες κατέστρεψαν μεγάλες ποσότητες σιτηρών.
“Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Νίγηρας αντιμετωπίζει χρόνια (επισιτιστική) ανασφάλεια, αλλά το φαινόμενο παραμένει πολύ συχνό”, σχολίασε ο Βινιό Ουκανλί, ο εκπρόσωπος στη Νιαμέι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του ΟΗΕ, που σχεδιάζει να αρχίσει να διανέμει επισιτιστική βοήθεια σε 480.000 ανθρώπους από τον Ιούνιο.
“Κάνουμε διανομές (τροφίμων) την περίοδο που μεσολαβεί, όταν αρχίζουν να καταγράφονται ελλείψεις, καθώς οι σιταποθήκες είναι άδειες και ο κόσμος δεν έχει πλέον τίποτε να φάει”, εξήγησε.
Με τον όρο “περίοδος που μεσολαβεί” ο Ουκανλί αναφερόταν στο διάστημα που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην κατανάλωση των σοδειών της προηγούμενης χρονιάς —όταν τα αποθέματα εξαντλούνται πλήρως —και τις νέες συγκομιδές. Η περίοδος αυτή διαρκεί πολλούς μήνες στον Νίγηρα.
Η παρουσία στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νίγηρα “150.000 και πλέον προσφύγων”, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των επιθέσεων των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ, όπως και “50.000 και πλέον προσφύγων” στο δυτικό τμήμα της χώρας, που γειτονεύει με το βόρειο Μαλί— όπου είχε εκδηλωθεί εξέγερση Τουαρέγκ και τζιχαντιστών— σήμανε εξάλλου “αρνητικές συνέπειες για την επισιτιστική κατάσταση” στις περιοχές αυτές, τόνισε εξάλλου ο Μαϊντάγκι Αλαμπέγε.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το έλλειμμα σιτηρών, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αρδευόμενων καλλιεργειών σε μια έκταση 1.300.000 στρεμμάτων για την παραγωγή 500.000 τόνων τροφίμων, διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Ο Νίγηρας, μια φτωχή και άνυδρη χώρα ο πληθυσμός της οποίας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, αντιμετωπίζει συχνά τα τελευταία χρόνια επισιτιστικές κρίσεις.
Τον περασμένο Ιούνιο πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών —το 14,1% του συνόλου αυτής της ηλικιακής κατηγορίας στον Νίγηρα— έπασχαν από οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με μια κυβερνητική μελέτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ