Άρθρο Localit 12 Νοεμβρίου, 2014

Νέους στόχους για τις εκπομπές των ρύπων τους ορίζουν Κίνα και ΗΠΑ

αέρια θερμοκηπίουΗ Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο πρώτες χώρες σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, όρισαν σήμερα στο Πεκίνο νέους στόχους για τις εκπομπές των ρύπων τους, υπό την επιτακτική πίεση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη για το κλίμα στα τέλη του 2015 στο Παρίσι.

Η Κίνα, η πρώτη σε εκπομπές ρυπογόνων αερίων στον κόσμο, έθεσε στόχο μια κορύφωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου “γύρω στο 2030” με την πρόθεση “να προσπαθήσει να φτάσει στο επίπεδο αυτό νωρίτερα,” ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων τους κατά 26 με 28% έως το 2025 σε σχέση με το 2005.

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα δεσμεύεται σε μια κορύφωση των εκπομπών της, δηλαδή, στο έτος από το οποίο οι εκπομπές αυτές θα σταματήσουν να αυξάνονται και η καμπύλη θα αντιστραφεί.

Η διαπίστωση των επιστημόνων είναι σαφής: οι σημερινές προσπάθειες είναι ανεπαρκείς για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος που ορίστηκε από τη διεθνή κοινότητα για να αποτραπεί μια καταστροφική περιδίνηση διατάραξης του κλίματος.

Στα τέλη του 2015 στο Παρίσι, η ετήσια διάσκεψη για το κλίμα θα πρέπει να καταλήξει σε μια αρκετά φιλόδοξη συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο επικεφαλής της νέας ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ απέρριψε σήμερα τους νέους στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που όρισαν οι ΗΠΑ στο Πεκίνο, κρίνοντας ότι πρόκειται για ένα «μη ρεαλιστικό σχέδιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εκτός Συνόρων 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ειδικό φόρο για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού θεσπίζει η Νορβηγία

Οι νομοθέτες της Νορβηγίας ενέκριναν χθες (05/06) την εισαγωγή ενός ειδικού τουριστικού φόρου με στόχο…

Ρεπορτάζ 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για παραλείψεις στη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας σε 14 υδατικά διαμερίσματα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζει για πρώτη φορά την Ελλάδα λόγω της παράλειψής της…

Ρεπορτάζ 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τραγωδία στην Ποσειδώνος: Νεκρή δημοτική υπάλληλος σε σύγκρουση απορριμματοφόρου με ταξί

Μια δημοτική υπάλληλος έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε νωρίς το πρωί…