Άρθρο Localit 24 Οκτωβρίου, 2023

Νέος οδηγός της ΕΕΤΑΑ για τη χρηματοδότηση έργων των δήμων από το ΕΣΠΑ 2021-2027

Την έκδοση νέου οδηγού για τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων και δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 ανακοίνωσε η  ΕΕΤΑΑ.

Ο οδηγός συντάχθηκε με σκοπό να αποτελέσει ένα λειτουργικό και εύχρηστο εργαλείο για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών της Ε.Ε.Τ.Α.Α. που στοχεύουν στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υποστήριξή της, τόσο στη φάση της προετοιμασίας της όσο και στη φάση της υλοποίησης των παρεμβάσεών της.

Στον οδηγό παρουσιάζονται συνοπτικά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και σε κάθε ένα από αυτά, επισημαίνονται εκείνες οι προτεραιότητες και δράσεις που ενδιαφέρουν ειδικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην τρέχουσα χρονική περίοδο σημαντικοί πόροι θα διατεθούν και μέσω των οκτώ Τομεακών και δεκατριών Περιφερειακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών, με στόχο να συνδράμουν στην ανάπτυξη, την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Οι κατευθύνσεις των πολιτικών του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη, τη ψηφιακή μετάβαση, την κοινωνική, διασυνδεδεμένη με βιώσιμες υποδομές Ευρώπη, που βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των πολιτών της. Οι πολιτικές αυτές εξειδικεύονται με βάση τις ιδιαιτερότητες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Oι χρηματοδοτικές δυνατότητες που προκύπτουν από το νέο ΕΣΠΑ αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη, εφαρμόζοντας στρατηγικές για την περιφερειακή, την τοπική και την αστική ανάπτυξη, βελτιώνοντας τις τοπικές και περιφερειακές υποδομές, δημιουργώντας ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και προωθώντας την καινοτομία.

Ωστόσο ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και ιδιαίτερα οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι, είναι ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν έγκαιρα στις απαιτήσεις Προγραμμάτων που χρηματοδοτούν τα έργα τους και ιδίως στην ωρίμανση των έργων, την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, την προετοιμασία φακέλου υποβολής προτάσεων, την υλοποίηση και την επίβλεψη των έργων.

Κατά συνέπεια, για το σύνολο των Δήμων θα υπάρξουν ανάγκες υποστήριξής τους προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Και σε αυτό ακριβώς στοχεύει να συμβάλει ο νέος οδηγός της ΕΕΤΑΑ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 18 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
14ο Συμπόσιο Γλυπτικής στα Τζουμέρκα από 1η μέχρι 20η Αυγούστου

Με πρόγραμμα γεμάτο από εκδηλώσεις έρχεται το 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ.…

Ενδιαφέρουν 18 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάτσι: Νέο ΚΕΠ στο χώρο του ΠΑΛΑΙ

Άνοιξε το νέο ΚΕΠ Γαλατσίου στον χώρο του Κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου (ΠΑΛΑΙ) Ωράριο λειτουργίας :…

Ενδιαφέρουν 18 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΜΥ: Κορυφώνεται το θερμό κύμα με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς

Μέχρι την Κυριακή 21 Ιουλίου θα διατηρηθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μέγιστες τιμές πάνω από…