Νέος, έκτος ομαδικός τάφος εκτελεσθέντων πολιτικών κρατούμενων του Εμφυλίου πολέμου εντοπίστηκε στις Συκιές κατά τη νέα φάση των ανασκαφών στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης κοντά στο Επταπύργιο αποκάλυψε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου, πρώην γενικού διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρου Κουζινόπουλου, «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης» στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
«Δικαιωνόμαστε όσοι πιστεύαμε ότι θα βρούμε και άλλους, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια όλο το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να αποκαλύψουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών επισημαίνοντας πως στους προηγούμενους πέντε ομαδικούς τάφους βρέθηκαν 33 σκελετοί.
«Δεν ξέρω ποια τύχη και ποια ευλογία έφερε τη συγκυρία αυτή που την ώρα ετοιμάζονταν και ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες και οι προσπάθειες πολλών χρόνων του Σπύρου Κουζινόπουλου για την εκτύπωση του βιβλίου, ακριβώς εκείνη την εποχή, στα μέσα προς τα τέλη Νοεμβρίου στις ανασκαφές για την εκτέλεση ενός έργου ανάπλασης στα βόρεια των Συκεών, απέναντι από το Επταπύργιο να πέσουμε επάνω στους πρώτους σκελετούς» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης κάνοντας λόγο για ευρήματα «με ύψιστο ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον όχι μόνο για τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, αλλά για όλη τη χώρα».
Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και προχθές βρέθηκε έκτος ομαδικός τάφος, υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης και ανέφερε ότι είναι πάνω από 400 οι εκτελεσθέντες πολιτικοί κρατούμενοι την περίοδο του Εμφυλίου και περίπου ίδιος αριθμός είναι των εκτελεσθέντων από τη Γκεστάπο την περίοδο της Κατοχής, οι οποίοι όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία, θάβονταν σε έξι σημεία στην πόλη και όχι κοντά στο Γεντί Κουλέ.
Τόνισε ακόμη ότι συγκεκριμένη υπηρεσία του δήμου Νεάπολης -Συκεών επικοινωνεί με οικογένειες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνει στοιχεία όσων έχουν πιθανότατα εκτελεσμένους συγγενείς και ότι σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα κινηθεί η διαδικασία για να γίνει εξέταση DNA στους σκελετούς και ταυτοποίηση για να διαπιστωθεί σε ποιους ανήκουν.
Ο δήμος Νεάπολης – Συκεών μετά τις ανασκαφές έχει σκοπό σε ένα δημοτικό οικόπεδο να δημιουργήσει Μουσείο για την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου ως μνημείο τιμής και μνήμης για αυτούς που έπεσαν για τις ιδέες τους και για να στείλει ένα μήνυμα συμφιλίωσης και εθνικής ενότητας, είπε ο κ. Δανιηλίδης.
Μέσα από ένα πλήθος μαρτυριών, ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, ο συγγραφέας στο βιβλίο «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS παρουσιάζει όλη την εξέλιξη του Επταπυργίου, από τη λειτουργία του ως κάστρου της Θεσσαλονίκης και αργότερα ως φυλακής, από την περίοδο ακόμη της Οθωμανικής κυριαρχίας της πόλης μέχρι το κλείσιμό της το 1989.