Άρθρο Localit 03 Ιουλίου, 2023

Νέα φώτα led στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 

Στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου για την αντικατάσταση 10.000 παλαιών και ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα τύπου led υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με το δήμο να σημειώνει ότι, οι γειτονιές της πόλης αποκτούν περισσότερο φως με σημαντικά χαμηλότερο κόστος και με εξοικονόμηση ενέργειας που αγγίζει το 75%.

«Οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης γίνονται πιο λαμπερές, πιο όμορφες και πιο ασφαλείς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι, παράλληλα με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των περιοχών που αποκτούν νέο φωτισμό, μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος επιτυγχάνονται εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Για ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται στον Δήμο Θεσσαλονίκης μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης. «Με μηδενικό κόστος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι γειτονιές της πόλης αποκτούν αναβαθμισμένο φωτισμό, που τους προσδίδει μια σύγχρονη εικόνα», υπογράμμισε ο κ. Κυριζίδης, σημειώνοντας ότι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ηλεκτροφωτισμού αποτέλεσε ακόμη μια δέσμευση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης που γίνεται πράξη.

Η έναρξη των έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση και την αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού έγινε από την οδό Αναξιμάνδρου, στην περιοχή της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας. Με αυτή την αλλαγή η οδός Αναξιμάνδρου έχει αποκτήσει έναν εντυπωσιακό φωτισμό, που αναβαθμίζει την εικόνα όλης της περιοχής αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Το πρόγραμμα των πρώτων ημερών περιλαμβάνει ακόμη έργα στις οδούς Κηφισίας, Σόλωνος, Καθηγητού Ρωσσίδου, Μητροπολίτου Γενναδίου, Χαλκέων κ.α.

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και αυτοματοποίησης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων με εξοικονόμηση ενέργειας στον Δήμο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει την αντικατάσταση συνολικά 10.000 φωτιστικών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Νέο φωτισμό led θα αποκτήσουν κεντρικές αρτηρίες της πόλης, όπου μέχρι σήμερα υπάρχουν φωτιστικά παλαιού τύπου, όπως η Εγνατία, η Αγίου Δημητρίου, η Ολυμπιάδος, η Βούλγαρη, η Γιαννιτσών, η Μητροπόλεως κ.ά. Ακόμη θα αντικατασταθούν τα παλαιού τύπου φωτιστικά σε εισόδους της πόλης, όπως η Παλαιού Σταθμού, η 26ης Οκτωβρίου, η Κατσιμίδη αλλά και τα φώτα σε οδούς και πεζοδρόμους της Τριανδρίας, της Ξηροκρήνης και άλλων γειτονιών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναβάθμιση του φωτισμού των παραδοσιακών φωτιστικών στην Άνω Πόλη καθώς και όλων των πάρκων που παραμένουν με παλαιά φωτιστικά έως σήμερα.

Σύστημα τηλεδιαχείρισης
Με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεδιαχείρισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Ειδικότερα, προβλέπεται η λειτουργία συστήματος τηλε-ελέγχου και ελέγχου ενέργειας, γεγονός που καθιστά ευκολότερη και αποτελεσματικότερη την παρακολούθηση του δικτύου αλλά και τον έλεγχο και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας και των μετρητών θα προκύπτουν αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται.
“Μέσα από το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Εξάλλου, η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030”, όπως αναφέρει σχετικά.

Το έργο που εξελίσσεται είναι ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάδοχος ένωση εταιρειών θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του δικτύου για διάστημα δώδεκα ετών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 12 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο: Έτοιμος ο 1ος σταθμός παραχώρησης ποδηλάτων με δωρεάν χρήση

Δύο σταθμούς παραχώρησης ποδηλάτων, χωρίς καμία χρέωση, για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο για τις…

Βιώσιμες Πόλεις 24 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βριλήσσια: Πυκνώνει & επεκτείνεται το δίκτυο καφέ κάδων βιοαποβλήτων στην πόλη

Η προμήθεια 282 νέων καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, ξεκίνησε από τον Δήμο Βριλησσίων, με στόχο…

Βιώσιμες Πόλεις 22 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Χαλανδρίου: Ξεκινούν δύο νέα έργα ανάπλασης σε Τούφα και Κάτω Χαλάνδρι

Το πράσινο φως άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο, για την υπογραφή της σύμβασης δυο ακόμη σημαντικών…