Άρθρο Localit 10 Αυγούστου, 2018

Νέα εφαρμογή για κινητά επιτρέπει την επικοινωνία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν δεν υπάρχει Ίντερνετ και τηλέφωνο

Εφαρμογή, με την  οποία θα βοηθάει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων να στέλνουν μηνύματα στη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής ακόμη και αν δεν υπάρχει σήμα στη συσκευή τους ή πρόσβαση στο Ίντερνετ, δημιούργησε η Χιλιανή μηχανικός Μπαρμπαρίτα Λάρα.

Η “S!E” (Emergency Information System) βασίζεται στις υπάρχουσες υποδομές ραδιοηλεκτρικού σήματος για την κρυπτογράφηση μηνυμάτων σε υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα και την μετάδοσή τους στα κινητά τηλέφωνα.

Η εφαρμογή έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του γνωστού πανεπιστημίου των ΗΠΑ, του MIT, το οποίο χαρακτήρισε την Λάρα μια από τις πιο σημαντικές εφευρέτες κάτω των 35 ετών στη Λατινική Αμερική. Η Λάρα άλλωστε είναι και η πρώτη Χιλιανή που εντάσσεται σε αυτήν τη λίστα.

Η 32χρονη Λάρα σπούδασε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο πανεπιστήμιο της Σάντα Μαρία και εμπνεύστηκε την εφαρμογή αυτή έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 8,8 βαθμών που έπληξε τη Χιλή το 2010.

Μετά τον σεισμό, από τον οποίο σκοτώθηκαν 525 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στις επικοινωνίες.

“Στη Χιλή σημειώνονται πολλές φυσικές καταστροφές. Ζω σε μια περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει απειλές από φωτιές, τσουνάμι, σεισμούς και ηφαίστεια”, δήλωσε η Λάρα στο Xinhua.

Όταν καταρρέουν όλες οι μορφές επικοινωνίας, εξηγεί, “μένουμε απομονωμένοι και χωρίς τρόπους επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και αυτό δεν είναι σωστό γιατί το να μπορεί κάποιος να επικοινωνεί και να λαμβάνει πληροφορίες είναι ένα δικαίωμα που έχει ο καθένας”.

Με την εφαρμογή S!E, τα κινητά τηλέφωνα δέχονται τα ηχητικά μηνύματα που μπορεί ο χρήστης να ακούσει μέσω του μικροφώνου της συσκευής. Τα μηνύματα μπορούν επίσης να σταλούν εν νέου ασύρματα, δημιουργώντας ένα δίκτυο με άλλους χρήστες.

Η Λάρα, η οποία έχει ιδρύσει μια επιχείρηση, την Emercom, δήλωσε ότι η εφαρμογή είναι μια απλή και οικονομική λύση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 16 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κατερίνης: Διαδραστικά μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Η Δημοτική Αστυνομία «βγάζει»  στο δρόμο τους μικρούς μαθητές για βιωματικό μάθημα ασφαλούς κυκλοφορίας Ένα…

ΚΕΔΕ 16 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ διεκδικεί ισότιμο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Με καθαρό και διεκδικητικό λόγο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έθεσε στη σύσκεψη που…

Μη κατηγοριοποιημένο 16 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΛΣΤΑΤ: Το 26,9% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

Ο πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται το 2024…