Δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για υλοποίηση έργων κυρίως σε δήμους αλλά και σε περιφέρειες, σε τομείς άμεσης προτεραιότητας και απαραίτητα συνολικότερα για το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.
Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν από το 2018 από τα δύο υπουργεία με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και το Πράσινο Ταμείο. Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ, ενώ σε βάθος πενταετίας αναμένεται να ανέλθει έως τα 2 δις ευρώ. Σημειωτέον ότι ο δανεισμός από την ΕΤΕπ για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων δεν θα επιβαρύνει στο ελάχιστο τους δήμους, καθώς η αποπληρωμή των δανείων θα γίνεται σε βάθος χρόνου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση έργων στους δήμους στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας, αποκατάστασης ΧΑΔΑ και αντιπλημμυρικής προστασίας. Το δεύτερο θα προορίζεται για προμήθεια μηχανημάτων έργου, πιστοποίηση δημοτικών χαρών και ανέγερση δημοτικών κτιρίων.
Ειδικότερα όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενεργοποιούνται το 2018 και έχουν σαν στόχευση τη στήριξη των δήμων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης έργων στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, είπε ο κ. Σκουρλέτης, έχει σκοπό να δράσει συμπληρωματικά σε ήδη υφιστάμενα, ή σε έργα που ήδη υλοποιούνται από τις Περιφέρειες.
«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα αξιοποιώντας χρήματα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, να κατευθύνουμε έργα προς αυτούς τους τομείς», είπε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος συμπλήρωσε πως «δεν είναι μεγάλης έκτασης ή μεγάλου κόστους αυτά τα έργα, αλλά είναι πολύ σημαντικά. Και εντελώς στοχευμένα θέλουμε να προσανατολίσουμε την βοήθειά μας σε αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι θα απαιτούνται πολύ περισσότερα με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά δεν μπορεί στο όνομα μιας προσδοκίας αποκατάστασης της οικονομίας της χώρας, να αφήνουμε αναξιοποίητο το μεσοδιάστημα και να μην προσπαθούμε να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά που έχουμε. Αυτός ο ιδιόμορφος δανεισμός, επιχορηγήσεις -διότι δεν έχει ακριβώς την κλασική έννοια του δανεισμού- προς τους Δήμους, θα έρθει να εξαιρεθεί από τις ρυθμίσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, οι οποίες καθορίζουν τη σχέση των ίδιων των εσόδων και των δανείων των Δήμων».
Το δεύτερο ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων, είπε ο υπουργός, θα προορίζεται για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την επιχορήγησή τους που παράλληλα με το Πράσινο Ταμείο θα επιχειρεί την πιστοποίηση των παιδικών χαρών».
Επίσης μέσα από αυτό το δεύτερο ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων θα χρηματοδοτηθεί η ανέγερση αναγκαίων δημοτικών κτηρίων.
Ο κ. Χαρίτσης, από την πλευρά του, έκανε εκτενή αναφορά στα σημαντικότερα προγράμματα χρηματοδότησης που υλοποιούνται, ήδη, από το ΕΣΠΑ και το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, ύψους άνω των 3 δισ. Ευρώ.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις «συντονισμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση μέσω των δύο Υπουργείων, Οικονομίας και Εσωτερικών, για την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως του Α βαθμού των Δήμων» είπε ότι αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Η μία αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης, της ενίσχυσης δηλαδή των Δήμων σε χρηματοδοτικούς πόρους για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προκλήσεων και βεβαίως η υποστήριξη των Δήμων σε επίπεδο τεχνικής συνδρομής σε επίπεδο ενίσχυσης της διαχειριστικής, επιχειρησιακής τεχνικής τους επάρκειας.
«Γι’ αυτό, είπε ο κ. Χαρίτσης, προχωρήσαμε και στη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών σχημάτων και στη διασφάλιση πρόσθετων πόρων.
Μια πρωτοβουλία του υπουργείου μας σε αυτή την κατεύθυνση είναι το νέο Ταμείο Υποδομών, το οποίο ξεκινάει την λειτουργία του σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις αρχές του 2018, ένα Ταμείο το οποίο θα κινητοποιήσει με την ιδιωτική συμμετοχή πόρους συνολικού προϋπολογισμού 1 δις. ευρώ και μέσω του οποίου θα παρέχεται χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα.
Παραδείγματα τέτοιων παρεμβάσεων είναι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αστική ανάπτυξη, ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων, τουριστικές υποδομές σε τοπικό επίπεδο. Θα υλοποιηθούν λοιπόν τέτοιου τύπου έργα, συμπληρωματικά βεβαίως και με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων στα οποία αναφέρθηκα νωρίτερα, μέσω και του νέου αυτού Ταμείου Υποδομών που σε συνεργασία με την ΕΤΕΠ θα υλοποιήσουμε από τις αρχές του 2018. Ενώ βεβαίως επειδή αυτή η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει προχωρήσει και έχει ωριμάσει, υπάρχουν κι άλλα προγράμματα τα οποία θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με αυτούς τους φορείς’.
Μέσω αυτού του προγράμματος, είπε ο κ. Χαρίτσης, «θα χρηματοδοτηθούν έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, αλλά με έμφαση κυρίως τους Δήμους, με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος σχεδιασμός είναι σε βάθος πενταετίας να φτάσει στα 2 δις ευρώ για έργα στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας».
Επίσης ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα αυτό δεν θα επιβαρύνει καθόλου τους Δήμους, καθώς ο δανεισμός αυτός θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το βασικό κλειδί όλης αυτής της προσπάθειας, όλης αυτής της πρωτοβουλίας είναι ακριβώς να μπορέσουν οι Δήμοι να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους, να δανειοδοτηθούν από αυτό το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν από την αποπληρωμή του δανείου, καθώς κάτι τέτοιο θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».