Τη συμφωνία τους με τις εξαιρέσεις από την αναστολή των προσλήψεων, λόγω εκλογών, δηλώνουν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΠ-ΟΤΑ, σύμφωνα με τις θέσεις που διατύπωσαν σήμερα στη Βουλή, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.
Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ωστόσο η ΚΕΔΕ που δήλωσε ότι η αναστολή των προσλήψεων είναι ένα σοφό μέτρο που έχει θεσπιστεί για να μην γίνεται πολιτική εκμετάλλευση. Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ωστόσο δήλωσε σύμφωνος με την εξαίρεση από την αναστολή των προσλήψεων λόγω εκλογών, για την περίπτωση της πλήρωσης των θέσεων που έχουν περιληφθεί στην προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ. Είχε προηγηθεί διευκρινιστική ερώτηση από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση αν η ΚΕΔΕ θέλει να πάει για μετά τον Σεπτέμβριο η κάλυψη των θέσεων της προκήρυξης 3Κ. Αιχμηρή ήταν η επισήμανση της ΑΔΕΔΥ προς την ΚΕΔΕ ότι «η Προκήρυξη 3Κ ήταν μια εμβληματική προκήρυξη, η οποία διασφαλίζει, σε ένα μεγάλο βαθμό, την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και ακόμη ότι «δεν μπορεί οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση να γίνουν όμηροι μιας οιωνεί ή πραγματικής προεκλογικής περιόδου».
ΝΔ: μια παράταση ακόμα
Χθες πάντως και ο Μάκης Βορίδης και ο Γιώργος Γεωργαντάς, από τη ΝΔ, προέτρεψαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παράταση συμβάσεων. «Σε παρατάσεις 17 μηνών το να δοθεί μια παράταση ακόμη 3 μηνών, το θεωρώ πάρα πολύ εύλογο και φυσιολογικό και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο για τον οποίο δεν θέλετε να το κάνετε. Τι πιο φυσιολογικό να δοθεί άλλη μια τρίμηνη παράταση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Γεωργαντάς.
Η Ένωση Περιφερειών
«Βάλτε μπροστά, χρειαζόμαστε προσωπικό. SOS», είναι η φράση με την οποία ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός μετέφερε στη Βουλή τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες εξαιτίας της υστέρησης σε προσωπικό.
Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δίνονται λύσεις, αποσαφηνίζονται γκρίζες διατάξεις του «Κλεισθένη» και ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση διότι μετά από συνάντηση που είχε με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ πήρε την πρωτοβουλία να δώσει λύσεις σε προβλήματα που είχαν δημιουργήσει διατάξεις του «Κλεισθένη».
Ανάμεσα σε όσα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ήταν και το ζήτημα των εξαιρέσεων από την αναστολή των προσλήψεων. «Το θέμα του προσωπικού είναι μείζον. Χρειαζόμαστε προσωπικό. Έχουμε ήδη εξαντλήσει το όριο λειτουργίας μας με το προσωπικό που έχουμε. Αν ήμασταν σε μια άλλη κατάσταση, θα λέγαμε ότι λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας», είπε ο Κώστας Αγοραστός και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε προσωπικό. Είτε με κινητικότητα είτε με άλλες διαδικασίες χρειαζόμαστε προσωπικό […] γιατί το κράτος πρέπει να επιτελικό αλλά πρέπει να είναι και λειτουργικό και αποτελεσματικό».
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ επισήμανε ότι οι Περιφέρειες έχουν χάσει το 45% του προσωπικού, με διαδικασίες συνταξιοδότησης και μεταθέσεων και αυτό ενώ έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης.
ΚΕΔΕ
Στην κοινοβουλευτική επιτροπή ωστόσο που επεξεργάζεται τις διατάξεις με τις εξαιρέσεις από την αναστολή προσλήψεων λόγω εκλογών, η θέση της ΚΕΔΕ ήταν σε άλλο μήκος κύματος.
Ο Ιωάννης Καραγιάννης, β’αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ αν και επισήμανε ότι οι δήμοι έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και προσλήψεις έχουν να γίνουν εδώ και χρόνια, ιδίως εξειδικευμένου προσωπικού, είπε ότι η θέση της ΚΕΔΕ για τις εξαιρέσεις από την αναστολή των προσλήψεων λόγω εκλογών είναι πως η προηγούμενη αναστολή προσλήψεων ήταν σοφή και έγινε για ευνόητους λόγους, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή πολιτική εκμετάλλευση κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Η θέση αυτή του αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ προκάλεσε την απορία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. «Επειδή δεν κατανόησα πλήρως τη θέση σας: Είστε υπέρ της άρσης αναστολής των προσλήψεων για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη; Επίσης δεν κατανόησα ποια είναι η θέση της ΚΕΔΕ για την αύξηση του ορίου των συμβασιούχων σε 1.400. Είστε υπέρ ή κατά; Να ξέρω και εγώ πώς να τοποθετηθώ», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη στιγμή δεν χρειαζόταν να συμβεί αυτό. Η προσωπική μου άποψη είναι… και την καταθέτω», είπε ο κ. Καραγιάννης.
«Της ΚΕΔΕ την άποψη θέλουμε κύριε Καραγιάννη», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.
«Εκπροσωπώντας και την ΚΕΔΕ ναι…», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης και προσέθεσε: «Μέσα σε προεκλογική περίοδο δεν πρέπει να γίνονται προσλήψεις. Αυτό θεωρώ. Αυτή είναι η θέση μου…».
«Για τη θέση της ΚΕΔΕ ερωτώ», επέμεινε ο Αλέξης Χαρίτσης και συνέχισε: «Άρα λέτε για την προκήρυξη την 3Κ, μέχρι το Σεπτέμβριο να πάμε με τους προσωρινούς πίνακες. Και να μην κάνουμε οριστικές, μόνιμες προσλήψεις. Αυτό λέτε;».
«Η 3Κ έχει μια διαφορετική διαδικασία. Η 3Κ είναι κάτι διαφορετικό να το ξεκαθαρίσουμε», είπε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Η ΑΔΕΔΥ
Την κάθετη διαφωνία με τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ διατύπωσε λίγο αργότερα ο Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής. «Η 3Κ είναι μια εμβληματική προκήρυξη η οποία διασφαλίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σέρνεται εδώ και δύο χρόνια. Πρέπει κάποια στιγμή αυτή η ιστορία να τελειώσει. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση να γίνουν όμηροι μιας οιωνεί ή πραγματικής προεκλογικής περιόδου», είπε ο κ. Πετρόπουλος που -προφανώς- οδήγησε τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ να διευκρινίσει ότι «η 3Κ είναι μια διαφορετική διαδικασία»
Αναφερόμενος στις διατάξεις για τους σχολικούς φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε ότι ορθώς επιστρέφουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν σε δυσχερέστατη θέση, οι οποίοι επί πολλούς μήνες, και χρόνια βρέθηκαν στη γκρίζα ζώνη της διαθεσιμότητας, χωρίς να έχουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Η ΠΟΠ-ΟΤΑ
Ο Μάρκος Δαρδαμάνης από την ΠΟΠ-ΟΤΑ είπε ότι το νομοσχέδιο, ιδίως στα εργασιακά, επιλύει προβλήματα χρόνων. «Ήταν καιρός να λυθεί το θέμα με τους εργαζόμενους του Προγράμματος “ Βοήθεια στο Σπίτι”, αν και παραμένει άλυτο το θέμα με τους εργαζόμενους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι οποίοι υπηρετούν επί πολλά χρόνια», είπε ο κ. Δαρδαμάνης και χαρακτήρισε θετική τη διάταξη με την οποία δίνεται στους σχολικούς φύλακες η δυνατότητα να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Επισήμανε όμως ότι πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τη διαθεσιμότητά τους και την περικοπή των μισθών τους. Θετική χαρακτήρισε η Ομοσπονδία και την αύξηση του ορίου υπερωριών σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ο εκπρόσωπος της ΠΟΠ-ΟΤΑ συμφώνησε με τις εξαιρέσεις από την αναστολή των προσλήψεων και απηύθυνε παράκληση να προχωρήσουν τα αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ «γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους που αναμένουν τα αποτελέσματα».
Σχολικοί φύλακες
Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Σχολικών Φυλάκων ο Χρήστος Μπέλος ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι ήταν διαχρονικό αίτημα να επιστρέψουν οι μεταταχθέντες σχολικοί φύλακες στις δουλειές τους. «Με το Ν. 4172/2013 καταργήθηκαν οι οργανικές μας θέσεις και μπήκαμε σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 8 μήνες, με συνέπεια, άλλοι να απολυθούν και άλλοι να μεταφερθούν υποχρεωτικά στα νοσοκομεία», θύμισε ο εκπρόσωπος των Σχολικών Φυλάκων και επισήμανε ότι το 2015 αποκαταστάθηκαν αδικίες για τον πολύπαθο κλάδο των σχολικών φυλάκων, αφού η Βουλή ψήφισε διάταξη με την οποία επανασυστήνονται οι θέσεις των σχολικών φυλάκων. Όπως όμως ανέφερε, πολλοί δήμοι καλύπτονται πίσω από νόμο του 2012 και τους διαθέτουν σε άλλα καθήκοντα εκτός των σχολικών μονάδων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ