Άρθρο Localit 28 Νοεμβρίου, 2016

Να στείλουν περισσότερους εμπειρογνώμονες στα νησιά κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ ο Δ. Αβραμόπουλος

Αβραμόπουλος-ΜπαλάφαςΝα συνεχίσουν με ταχείς ρυθμούς τις μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία και να στείλουν περισσότερους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη των διαδικασιών επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε δηλώσεις του σήμερα στα μέσα ενημέρωσης, στην Αθήνα, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη “της πραγματικής αλληλεγγύης, όχι στα λόγια, και όχι α λα καρτ”.

Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια. “Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν”, τόνισε και πρόσθεσε: “Θέλω να εξάρω τη στάση των Ελλήνων πολιτών που αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή με αξιοθαύμαστη υπομονή και ανθρωπιά”.

Ο Έλληνας επίτροπος σχολίασε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό “παραμένει εύθραυστη”, ενώ “η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει”. Ωστόσο, “έχουμε κάνει βήματα μπροστά και η κατάσταση έχει βελτιωθεί”, είπε, αν και “η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά, παραμένει δύσκολη”.

Εξάλλου, επανέλαβε ότι η “δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία”. “Είναι προτεραιότητά μας και δεσμευόμαστε όλοι για την επιτυχία της”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την έκτη σύνοδο ολομέλειας του Συμβουλευτικού Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο, για πρώτη φορά, στην Αθήνα. Στόχος της εκδήλωσης είναι η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών σχετικά με το έργο της EASO, ιδίως στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Στη φετινή διοργάνωση παρευρίσκονται περίπου 200 συμμετέχοντες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες.

Το “παρών” στην Αθήνα έδωσε και ο Χοσέ Καρέιρα, εκτελεστικός διευθυντής της EASO. Ο κ. Καρέιρα επεσήμανε ότι αναζητούνται τρόποι “για να έχουμε περισσότερο εξοπλισμό και ανθρώπους και μεγαλύτερη προσπάθεια”. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα έχουν σταλεί μόλις 36 χειριστές ασύλου, αν και ζητήθηκαν 200, στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε χθεσινή συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Οι αριθμοί δεν είναι σωστοί. Ίσως, ο κ. Μουζάλας να αναφερόταν μόνο σε ένα νησί”, παρατήρησε ο κ. Καρέιρα και πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να πούμε ακριβή αριθμό, γιατί ο αριθμός αυτός ποικίλλει ανά νησί, ανά μήνα, ανά εβδομάδα. Είναι πάντως περίπου 210 άτομα, συμπεριλαμβανομένων, βέβαια, και των μεταφραστών. Κάποιες εβδομάδες έχουμε περισσότερους ή ελάχιστα λιγότερους”. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι “χρειάζεται να διπλασιάσουμε τον αριθμό αυτό και πρέπει να έχουμε περισσότερο εξοπλισμό και διαφορετικούς και πιο γρήγορους τρόπους να δουλεύουμε”.

Σχετικά με την απόφαση του Βελγίου να μη στείλει ξανά ειδικούς στα νησιά για λόγους ασφαλείας, ο κ. Καρέιρα απάντησε: “Είναι αλήθεια ότι κάποιες χώρες απέσυραν ειδικούς, λόγω κάποιων περιστατικών ασφαλείας”. “Υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας γιατί υπάρχει ένταση, αλλά αυτό δεν μας σταματάει. “H EASO μαζί με τα κράτη-μέλη ψάχνει εναλλακτικές και η ελληνική κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσει την ασφάλεια. Μαζί ψάχνουμε για νέους τρόπους να εγγυηθούμε τόσο τη γρήγορη εξέταση των αιτημάτων, όσο και την ασφάλεια στην Ελλάδα”, υπογράμμισε και σημείωσε: “Δεν χρειάζεται μόνο να αυξηθεί η ασφάλεια, χρειάζεται μία γρηγορότερη και εξατομικευμένη ανταπόκριση, ώστε η κράτηση στα κέντρα φιλοξενίας και ο αριθμός των ανθρώπων σε αυτά να μειωθεί”.

Ένας νέος κανονισμός λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου βρίσκεται στα “σκαριά”, στο πλαίσιο του οποίου, όπως εξήγησε ο κ. Καρέιρα, η EASO θα έχει μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση με επέκταση των εργασιών της ακόμα και έξω από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ο νέος κανονισμός προβλέπει μία δεξαμενή 500 ειδικών, “οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα ανά πάσα στιγμή και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη και πιο γρήγορη ανταπόκριση”.

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, τόνισε ότι “στην Ελλάδα, οι δραστηριότητες του EASO υλοποιούνται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Γι’ αυτό, από την πλευρά μας, εξασφαλίζουμε και εξαντλούμε τα περιθώρια, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία και βοήθεια στα μέλη του EASO, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας ως Ευρωπαίοι με τρόπο ανάλογο, είτε βρισκόμαστε στα γραφεία μας, είτε πολύ συχνά στην πρώτη γραμμή της υποδοχής και των διαδικασιών ασύλου”.

Ο κ. Μπαλάφας ζήτησε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, “να σταματήσουν οι αντιλήψεις μίας μίζερης βοήθειας προς τις χώρες της πρώτης γραμμής, μίας δήθεν φιλανθρωπίας ή μίας ευέλικτης αλληλεγγύης”, καθώς και να υπάρξει “μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, δομημένη στις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, της αποδοχής του διαφορετικού και της συμπόνιας για όλους όσοι εκτοπίστηκαν από την πατρίδα τους από ανάγκη και όχι από επιλογή τους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο: Χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης σε σχολεία του δήμου

Στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Εσωτερικών εντάχθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Ηρακλείου με το…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…